0 Deljenj 3281 Ogledov
iStock

Ne polnite baterije telefona čez noč

20. January, 2018 5:00
3281 Ogledov
Vsi uporabniki pametnih telefonov smo se že srečali s težavo prazne baterije na telefonu. Povprečno velja, da bo vaš telefon vsaj enkrat dnevno priklopljen na polnilec. Marsikdo to stori zvečer, čez noč pusti telefon na polnilcu in polnega zjutraj spet odklopi. 
Zdi se zelo učinkovito z vidika načrtovanja vašega časa, vendar tega nikar ne počnite!

Polnjenje čez vso noč skrajšuje življenjsko dobo baterije

Tehnologija je namreč tudi pri baterijah precej napredovala. Če je za stare nikljeve baterije zaradi »baterijskega spomina« veljalo, da jih je bolje popolnoma izprazniti in nato spet do konca napolniti, litijeve takega načina polnjenja ne potrebujejo več.

Zanje polnjenje čez noč ni zaželeno, saj prihaja do rednega dopolnjevanja baterije (trickle charge). Ko se baterija napolni, se polnjenje neha, nato pa spet začne, ko se baterija izprazni na 99 ali 98%. Ker naj bi imele baterije omejeno število ciklov polnjenja, jim bo tak način polnjenja skrajšal življenjsko dobo. Enako velja, če jo izpostavljate prekomerni toploti, saj se pri polnjenju baterija tudi greje. Še najbolje boste storili, če baterijo polnite nekje v območju med 40 in 80%.

Za učinkovitejše upravljanje porabe energije se potrudite sami, tako da na telefonu znižate osvetljenost, izklapljate potratne aplikacije in podobno. Za boljši pregled obstaja veliko aplikacij, ki vam pomagajo nadzorovati zdravje vaše baterije in svetujemo vam, da jih občasno uporabite. Hkrati bo za telefon zelo koristno, če ga občasno povsem izklopite in čez nekaj časa spet vklopite.

Je polnilce res treba izklapljati iz vtičnic?

Najbrž se še spomnite opozoril, da je treba tudi prazne polnilce umikati iz vtičnice, medtem ko telefona ne polnite. Govorilo se je, da naj bi polnilci tudi v mirovanju pomembni porabnike energije, kar se vam bi posledično poznalo na računu za električno energijo. No, zahvaljujoč Mednarodni agenciji za energijo (IEA) se je tudi energetska učinkovitost polnilcev v zadnjih letih znatno izboljšala.

Ko je polnilec brez mobilnega telefona priključen, porabi izjemno malo toka. V letu dni nenehnega polnjenja približno toliko, kot je porabite za eno ogrevanje vode v grelniku. Kar še vedno ne pomeni, da se ne bi bilo pametno odločiti za dosledno izklapljanje polnilcev, vendar boste račun z električno energijo bolj zmanjševali s pomočjo discipliniranega izklapljanja drugih naprav.

Več iz te kategorije