0 Deljenj 275 Ogledov

SVETOVALNICA: Veriženje pogodb o zaposlitvi za določen čas

22. marec, 2018 9:00
275 Ogledov

Škandalova bralka Karmen je našemu svetovalcu poslala naslednje vprašanje: »Pri delodajalcu sem zaposlena že tri leta. Za vsako od teh treh let sem dobila v podpis pogodbo o zaposlitvi za določen čas za eno leto. Ali sem upravičena do pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas?«

12. člen Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) v 1. odstavku določa, da se pogodba o zaposlitvi sklepa za nedoločen čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Delodajalec lahko torej skladno z delovnopravno zakonodajo pogodbe o zaposlitvi za določen čas sklepa zgolj izjemoma, in sicer v primerih, ki jih ZDR-1 izrecno predvideva. Razlog, zakaj vam delodajalec ne da v podpis pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, je tako odvisen od tega, kakšne razloge ima delodajalec, da z vami sklepa pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Skladno z delovnopravno zakonodajo lahko delodajalec z delavcem izjemoma sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas, če gre za primere, ki so takstativno našteti v 54. členu ZDR-1. Le ta določa, da se pogodba o zaposlitvi sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo v primerih iz 54. člena ZDR-1 opravi. Delodajalec tako ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih ko gre za:

  • nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
  • zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva, ki ima enotno dovoljenje, kot ga določa zakon, ki ureja vstop in prebivanje tujcev, in dovoljenje za sezonsko delo, kot ga določa zakon, ki ureja zaposlovanje, samozaposlovanje in delo tujcev, razen kadar je enotno dovoljenje izdano na podlagi soglasja za zaposlitev, samozaposlitev ali delo,
  • poslovodno osebo ali prokurista,
  • vodilnega delavca iz prvega odstavka 74. člena ZDR-1,
  • voljene in imenovane funkcionarje oziroma druge delavce, ki so vezani na mandat organa ali funkcionarja v lokalnih skupnostih, političnih strankah, sindikatih, zbornicah, društvih in njihovih zvezah.

Ne glede na prej navedeno omejitev pa lahko delodajalec v primeru, če gre za pripravo oziroma izvedbo dela, ki je projektno organizirano, sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas za obdobje, daljše od dveh let, če projekt traja več kot dve leti in če se pogodba o zaposlitvi sklene za ves čas trajanja projekta.

Na tem mestu velja izpostaviti še določilo 3. odstavka 22. člena ZDR-1, ki določa, da lahko delodajalec v primeru, ko nihče od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela, z enim od prijavljenih kandidatov sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas do enega leta, če je taka zaposlitev nujna zaradi nemotenega opravljanja dela.

Če ne obstaja nobeden od zgoraj navedenih razlogov, vam delodajalec neupravičeno veriži pogodbe o zaposlitvi za določen čas. V tem primeru tako skladno s 1. odstavkom 200. člena ZDR-1 od delodajalca pisno zahtevajte, da kršitev odpravi. Če delodajalec v zakonskem roku (8 dni) kršitve ne bo odpravil, imate možnost zahtevati tudi sodno varstvo.

Primož Obreht, univ. dipl. prav., Center za pravno pomoč d.o.o.

Če imate za Primoža Obrehta, univ. dipl. prav., tudi vi vprašanje, ga lahko pošljete na [email protected] ali na [email protected]. Naš strokovnjak bo z veseljem odgovoril nanj, tudi če pokličete na 08 205 9604.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Mogoče vas bo zanimalo

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!
Rumeno
3 Ogledov
Rumeno
3 Ogledov

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 16:37

Zanimivost iz družine slavnega kuharja Jamieja Oliverja. Zvezda kuhalnice je svojim otrokom prepovedal objavljanje tako imenovanih "selfijev". A to očitno ni bilo dovolj: britanski kuharski mojster, ki…

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko
Novice
5 Ogledov
Novice
5 Ogledov

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 14:01

Evropska komisarka Violeta Bulc iz vrst Cerarjeve Stranke modernega centra s svojo lenobo in nedelom sramoti Slovenijo, namesto nje je delo, za katerega je pristojna, morala opraviti…

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko
Črno
7 Ogledov
Črno
7 Ogledov

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 11:31

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje, ki se je včeraj dopoldan pripetilo  v naselju Papeži, v katerem je bila ena oseba (ženska) poškodovana s strelnim orožjem. Policisti so…

Več iz te kategorije

Namesto gobe zagledal bombo
Novice
7 Ogledov
7 Ogledov

Namesto gobe zagledal bombo

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 10:42
Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!
Črno
11 Ogledov
11 Ogledov

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:08
Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih
Rumeno
15 Ogledov
15 Ogledov

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:04