0 Deljenj 1609 Ogledov

Prihodnost vrtnarjenja je vertikalna

4. February, 2018 8:00
1609 Ogledov

Tradicionalno vrtnarjenje je s psihološkega vidika vsekakor blagodejno. Je rekreacija na soncu, način druženja in ohranja prvinski stik z naravo. Pa vendar gre svet naprej, marsikdo nima možnosti obdelovanja zaplate zemlje in išče alternative za gojenje različnih rastlin skozi vse leto.

Pozimi so okenske police z veliko svetlobe primerne za gojenje zelišč in zelenjave v lončkih. O tem, kako na njih lahko vzgajate in pridelujete domače sadike vrtnin, bomo pisali tudi februarja. Danes pa vam predstavljamo navpične vrtove, ki so odlična rešitev za vse navdušene urbane vrtičkarje, ki se pri vzgajanju mini vrtičkov na svojih terasah in balkonih srečujejo z ovirami, kot je omejen prostor, pomanjkanje časa in seveda vremenske razmere. Poleg tega urbani vrtovi rešujejo probleme, s katerimi se dandanes srečuje veliko ljudi, ki si kljub življenju v mestu želijo imeti svoj vrt za gojenje zelišč, rož ali manjše zelenjave in sadja. Ta ideja ni nova, saj je so bili že v antičnem svetu znani kot eno od čudes Babilonski viseči vrtovi. Dandanes pa na trgu obstajajo različne vrste urbanega vrtnarjenja od modularnih plastičnih konstrukcij v več ravneh do visečih notranjih vrtov z napredno oblikovnimi in funkcijskimi elementi.

Nekateri med njimi pa so odporni tudi proti vremenskim razmeram, tako da jih lahko po potrebi preselite na prosto. Eden med takimi je slovenski proizvod, imenovan Urban Planty, ki je sestavljen iz stojala in cvetličnih lončkov imenovanih Urban Baggies, narejenih iz jute in drugih okolju prijaznih materialov. Urban Baggie je tudi zelo simpatičen proizvod, saj ga lahko okrasimo po svojih željah, kar nam omogoča edinstveno vrtnarsko izkušnjo.

Če pa želite prihraniti, si lahko le z malo dela in veliko kreativnosti ustvarite lasten vertikalen zelen kotiček. Pri izdelavi je pomembna predvsem postavitev, lahko pa uporabite stvari, ki jih že imate v vašem domu, kot so na primer korita, palete, lonci ali kakršnokoli drugo embalažo, še posebej priljubljene so na primer plastenke. Potrebujete le prazne plastenke, vrvico, substrat, kompost ter semena ali sadike. Vrh kovinske paličice, segrejte nad plamenom, nato z njeno pomočjo v plastenke naredite luknjice, na drugi strani pa izrežite štirikotno odprtino.

(iz tiskane izdaje Škandala24)

Več iz te kategorije