0 Deljenj 1210 Ogledov

Dr. Rok Snežič: Slovenci obdavčeni po celem svetu

18. May, 2018 12:00
1210 Ogledov

Pisal nam je bralec, ki bi rad kupil delnice podjetja, ki zelo rastejo. »Vem pa, da če bom s tem zaslužil večjo vsoto denarja, sem kot slovenski rezident Sloveniji dolžan plačati 25 odstotkov davka od dobičkov od dividend oziroma kapitalskih dobičkov. Povejte mi, kakšna je možnost, da se temu legalno izognem,« je zapisal.

Raje kot vi osebno naj delnice kupi vaše podjetje, ki ga ustanovite v tujini.

Bralcu odgovarja naš strokovnjak za davčno pravo Rok Snežič: »Slovenski rezident je obdavčen od kapitalskih dobičkov po celem svetu. Torej tudi če v Ameriki od prodaje delnic ameriškega podjetja zaslužite določen znesek, boste za razliko od nakupa in prodaje teh delnic morali v Sloveniji plačati 25 odstotkov davka. Če se želite legalno izogniti temu davku, temu se strokovno reče davčno optimiranje, predlagam, da odprete podjetje (d.o.o.) v Bosni, nato pa to podjetje kupi te delnice omenjene družbe bodisi v tujini bodisi v Sloveniji. Ko boste prodali te delnice v imenu tujega – bosanskega – podjetja, vedite, da to podjetje ni podvrženo slovenskemu 25-odstotnemu kapitalskemu dobičku, ampak le 10 odstotkom davka v Bosni. To je eden od načinov, kako davčno optimizirati.«

Vas zanima kar koli, povezano z davki? Imate probleme s finančno upravo? Mislite, da vam FURS dela krivico? Pišite nam na [email protected] in svetoval vam bo naš strokovnjak za davčno pravo dr. Rok Snežič!
Lahko pa ga kontaktirate direktno na [email protected]

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije