0 Deljenj 292 Ogledov
iStock

Ljudje nas ocenijo po dveh stvareh

16. maj, 2018 18:20
292 Ogledov

Lahko zaupam temu človeku in ali ga lahko spoštujem? To sta dve stvari, o katerih ljudje razmišljajo o nas, ko nas spoznajo, trdijo psihologi s Harvarda. Pravijo, da resnična skrivnost pri vzpostavljanju trajnejšega odnosa gre daleč globlje od samega videza, kaj nosimo na sebi, kako se držimo …

Profesorica Amy Cuddy s Harvard Business School proučuje tematiko prvega vtisa že 15 let. Ugotovila je, da sta se na prvem srečanju, zavedno ali nezavedno, postavita dve vprašanji: ali lahko zaupam temu človeku in ali ga lahko spoštujem?

»Obe vprašanji pomagata izmeriti toplino in sposobnost posameznika. Če vam nekdo, na katerega poskušate vplivati, ne zaupa, potem ne boste prišli daleč. Morda celo pustite vtis manipulatorja. Če želite biti topla, zanesljiva oseba, ki ji ljudje zaupajo, ne smete biti grožnja,« je pojasnila profesorica Cuddy v svoji knjigi Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges, so zapisali v Reader’s digest.

Neverbalna komunikacija

Velikokrat ljudi sodimo po videzu, obnašanju, drži … Strokovnjaki pravijo, da je od 50 do 80 odstotkov neverbalne komunikacije med ljudmi.

Nasveti, s katerimi lahko ocenite ljudi

Obrnite pozornost na govorico telesa

Če ima nekdo nagubano čelo, pomeni, da je pod stresom. Hkrati stres tudi dvigne raven kortizonskega hormona v telesu. Njegova prevelika količina povzroči nastanek maščobnega tkiva in utrujenosti, maščoba pa se nabere okoli pasu.

Prekrižane roke na prsih o človeku razkrijejo, da ni pripravljen pomagati, ali pa ima do vas obrambni odnos. Stanje naravnost pokaže, da je nekdo dinamičen in optimističen, medtem ko sključena drža (npr. naslanjanje na eno nogo) kaže na dolgočasnost, lenobo … Narejen nasmeh je večinoma lažen, pri iskrenem pa se usta raztezajo in počasi vračajo nazaj.

Če se obrnete na sogovornika in ta stopi nazaj, pomeni, da ste vstopili v njegov osebni prostor in se počuti ogroženega.

Dihanje pove veliko

Sproščen človek diha počasi in globoko, kadar je napet, pa plitko in hitro. V primeru živčnosti se lahko dihanje razdvoji in pomeni, da ta človek ne želi nekaj vedeti. Včasih kaže tudi na veliko sramežljivost, ali da nekaj skriva pred vami. Tisti, ki dihajo počasi, najverjetneje govorijo resnico.

Vaše oči bodo veliko razjasnile

Ljudje, ki veliko razmišljajo, imajo razširjene zenice, vendar če so možgani preobremenjeni, se bodo oči solzile. Med spoznavanjem nekoga novega se bodo zenice razširile; če ste sogovorniku nezanimivi za pogovor, boste takoj ugotovili, saj se mu bodo oči osolzile. Če zenice ostanejo razširjene, to pomeni, da ste mu všeč in ste mu zanimivi. Tudi razširjene oči v kombinaciji z dvignjenimi obrvi kažejo zanimanje in pozitivno energijo.

Pogled na levo razkriva, da nekdo razmišlja o preteklosti, pogled na desno pa načrtovanje.

Bodite pozorni, na kakšen način govori

Včasih je treba več pozornosti nameniti temu, kako nekdo govori besede, kot pa na to, kar govori. Namreč – živčnost bo razkrilo hitro govorjenje, sproščenost pa počasno. Ljudje, ko se neovirano pogovarjajo, poudarjajo določene besede in skrbi, zato je na to dobro posvetiti pozornost. Denimo – nekdo v pogovoru poudarja besedo “problem”, ki lahko kaže na to, da je nekaj težavno in bi rad to rešil.

Ali se je sogovornik vas in vašega govorjenja naveličal, boste spoznali po tem, ko bo začel izmikati pogled od vaših oči, piše 24sata.hr.

Mogoče vas bo zanimalo

POČILO MED OBROVOM IN FINIDO To so grozljivi prizori verižnega trčenja
Črno
11 Ogledov
Črno
11 Ogledov

POČILO MED OBROVOM IN FINIDO To so grozljivi prizori verižnega trčenja

User One - 11. december, 2018 11:46

Na glavni cesti med Obrovom in Finido sta včeraj zvečer trčili nasproti si vozeči osebni vozili. V trčenju sta bila oba voznika poškodovana, eden od njiju je…

IZPOVED UČITELJICE NA ROBU OBUPA, KER JE UČENCU ZAKLJUČILA 4! Inšpektor pa seveda ‘strokovnjak’ na seznamu LMŠ
Novice
30 Ogledov
Novice
30 Ogledov

IZPOVED UČITELJICE NA ROBU OBUPA, KER JE UČENCU ZAKLJUČILA 4! Inšpektor pa seveda ‘strokovnjak’ na seznamu LMŠ

User One - 11. december, 2018 9:26

Učiteljico glasbene umetnosti Marto Steklasa že leto in pol preganja inšpektor Alen Kofol in sicer zato, ker je učenki po ocenah 4, 4, 4 predmet zaključila, ne…

AFGANISTANEC ZAKLAL DOMAČINKO Zbežal je v noč, policisti ga še iščejo
Črno
118 Ogledov
Črno
118 Ogledov

AFGANISTANEC ZAKLAL DOMAČINKO Zbežal je v noč, policisti ga še iščejo

User One - 11. december, 2018 7:33

Pišemo v tragediji, ki se je zgodila v noči na ponedeljek  v avstrijskem mestu Steyr, ko se zgodil umor komaj 16-letne Michelle F. Storilec, osumljen je 17-letni Afganistanec Saber Akhondzada, je…

Več iz te kategorije