0 Deljenj 188 Ogledov
iStock

Ljudje nas ocenijo po dveh stvareh

16. maj, 2018 18:20
188 Ogledov

Lahko zaupam temu človeku in ali ga lahko spoštujem? To sta dve stvari, o katerih ljudje razmišljajo o nas, ko nas spoznajo, trdijo psihologi s Harvarda. Pravijo, da resnična skrivnost pri vzpostavljanju trajnejšega odnosa gre daleč globlje od samega videza, kaj nosimo na sebi, kako se držimo …

Profesorica Amy Cuddy s Harvard Business School proučuje tematiko prvega vtisa že 15 let. Ugotovila je, da sta se na prvem srečanju, zavedno ali nezavedno, postavita dve vprašanji: ali lahko zaupam temu človeku in ali ga lahko spoštujem?

»Obe vprašanji pomagata izmeriti toplino in sposobnost posameznika. Če vam nekdo, na katerega poskušate vplivati, ne zaupa, potem ne boste prišli daleč. Morda celo pustite vtis manipulatorja. Če želite biti topla, zanesljiva oseba, ki ji ljudje zaupajo, ne smete biti grožnja,« je pojasnila profesorica Cuddy v svoji knjigi Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges, so zapisali v Reader’s digest.

Neverbalna komunikacija

Velikokrat ljudi sodimo po videzu, obnašanju, drži … Strokovnjaki pravijo, da je od 50 do 80 odstotkov neverbalne komunikacije med ljudmi.

Nasveti, s katerimi lahko ocenite ljudi

Obrnite pozornost na govorico telesa

Če ima nekdo nagubano čelo, pomeni, da je pod stresom. Hkrati stres tudi dvigne raven kortizonskega hormona v telesu. Njegova prevelika količina povzroči nastanek maščobnega tkiva in utrujenosti, maščoba pa se nabere okoli pasu.

Prekrižane roke na prsih o človeku razkrijejo, da ni pripravljen pomagati, ali pa ima do vas obrambni odnos. Stanje naravnost pokaže, da je nekdo dinamičen in optimističen, medtem ko sključena drža (npr. naslanjanje na eno nogo) kaže na dolgočasnost, lenobo … Narejen nasmeh je večinoma lažen, pri iskrenem pa se usta raztezajo in počasi vračajo nazaj.

Če se obrnete na sogovornika in ta stopi nazaj, pomeni, da ste vstopili v njegov osebni prostor in se počuti ogroženega.

Dihanje pove veliko

Sproščen človek diha počasi in globoko, kadar je napet, pa plitko in hitro. V primeru živčnosti se lahko dihanje razdvoji in pomeni, da ta človek ne želi nekaj vedeti. Včasih kaže tudi na veliko sramežljivost, ali da nekaj skriva pred vami. Tisti, ki dihajo počasi, najverjetneje govorijo resnico.

Vaše oči bodo veliko razjasnile

Ljudje, ki veliko razmišljajo, imajo razširjene zenice, vendar če so možgani preobremenjeni, se bodo oči solzile. Med spoznavanjem nekoga novega se bodo zenice razširile; če ste sogovorniku nezanimivi za pogovor, boste takoj ugotovili, saj se mu bodo oči osolzile. Če zenice ostanejo razširjene, to pomeni, da ste mu všeč in ste mu zanimivi. Tudi razširjene oči v kombinaciji z dvignjenimi obrvi kažejo zanimanje in pozitivno energijo.

Pogled na levo razkriva, da nekdo razmišlja o preteklosti, pogled na desno pa načrtovanje.

Bodite pozorni, na kakšen način govori

Včasih je treba več pozornosti nameniti temu, kako nekdo govori besede, kot pa na to, kar govori. Namreč – živčnost bo razkrilo hitro govorjenje, sproščenost pa počasno. Ljudje, ko se neovirano pogovarjajo, poudarjajo določene besede in skrbi, zato je na to dobro posvetiti pozornost. Denimo – nekdo v pogovoru poudarja besedo “problem”, ki lahko kaže na to, da je nekaj težavno in bi rad to rešil.

Ali se je sogovornik vas in vašega govorjenja naveličal, boste spoznali po tem, ko bo začel izmikati pogled od vaših oči, piše 24sata.hr.

Mogoče vas bo zanimalo

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 11:31

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje, ki se je včeraj dopoldan pripetilo  v naselju Papeži, v katerem je bila ena oseba (ženska) poškodovana s strelnim orožjem. Policisti so…

Namesto gobe zagledal bombo
Novice
4 Ogledov
Novice
4 Ogledov

Namesto gobe zagledal bombo

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 10:42

V gozdu na Bukovem vrhu je gobar včeraj našel staro  ročno  bombo.  Najdba je prijavljena policiji, kraj najdbe pa je bil zavarovan do prihoda strokovnjakov, ki so…

Jennifer Lopez: Pet razlogov, da živi najboljše zadnje leto pred 50
Rumeno
4 Ogledov
Rumeno
4 Ogledov

Jennifer Lopez: Pet razlogov, da živi najboljše zadnje leto pred 50

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 10:15

Je v najboljši formi, kar smo jo lahko videli, je noro zaljubljena, 3. februarja sta imela z njenim Alexom, nekdanjim igralcem ameriškega nogometa, prvo obletnico. Parček je…

Več iz te kategorije

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!
Črno
7 Ogledov
7 Ogledov

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:08
Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih
Rumeno
11 Ogledov
11 Ogledov

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:04
2Cellos: Z nevihto napovedujeta novo poglavje v življenju
Rumeno
6 Ogledov
6 Ogledov

2Cellos: Z nevihto napovedujeta novo poglavje v življenju

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 4:59
Nas bo sosed, ki obožuje Slovenijo, navdušil?
Rumeno
6 Ogledov
6 Ogledov

Nas bo sosed, ki obožuje Slovenijo, navdušil?

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 4:55