0 Deljenj 2755 Ogledov

LJUBLJENČKI: Šum na srcu

27. May, 2018 10:00
2755 Ogledov

Prirojene napake srca se pojavljajo pri vseh pasmah psov, tudi pri mešančkih, so pa nekatere pasme bolj nagnjene k določenemu tipu srčne napake. Pogosteje so prizadeti pudlji, kokeršpanjeli, nemški ovčarji, kavalirji, špringeršpanjeli, pomeranci, bokserji in doge.

Srce je izjemen stroj, sposoben neprekinjenega delovanja več desetletij. Je črpalka, ki potiska kri iz/v mrežo krvnih žil po vsem telesu. Bolezni srca predstavljajo velik delež umrljivosti še posebno starejše populacije psov, posamezni primeri nenadne smrti pa se pri nekaterih vrstah pojavljajo tudi pri mladih psih.

Najpogostejše težave, ki jih opazi lastnik, so naporno in hitro dihanje, kašelj, prekomerna utrujenost, oslabelost, slabši apetit, izguba mišične mase, povečan trebuh. Tovrstni, navzven opazni bolezenski znaki, pa se večinoma pojavijo šele takrat, ko je bolezen srca že precej napredovala in je prešla v končno, tako imenovano dekompenzacijsko fazo. Ker je terapija v tej fazi bolezni pogosto manj uspešna, je pomembno zgodnje odkrivanje bolezni srca. Kadar veterinar pri tem posumi na bolezen srca, je potreben celosten pregled kardiovaskularnega sistema, ki ga opravi veterinar – kardiolog. Omenjene bolezni so le ene od tistih, s katerimi se srečujemo veterinarski kardiologi, seveda pa je srčnih obolenj še veliko več. Za uspešnost zdravljenja je največjega pomena natančna diagnoza.

 

POŠLJITE FOTOGRAFIJO IN OBJAVITE SVOJEGA LJUBLJENČKA: [email protected]

Aiya, francoski buldog, Ljubljana

 

(iz tiskane izdaje Škandal24)


Več iz te kategorije