0 Deljenj 702 Ogledov
iStock

Ko boste izvedeli, kako 30 minut hoje vpliva na vaše telo, boste šli takoj na sprehod

6. maj, 2018 14:19
702 Ogledov

Ljudje počnemo marsikaj, da bi ostali v dobri formi in kondiciji. Čeprav je to včasih naporno, gre za aktivnost, ki bi jo preprosto morali opravljati, če se želimo v srednjih letih izogniti nekaterim zdravstvenim težavam. Da bi ostali fit, vam ni treba v telovadnico ali vsak dan preteči pet kilometrov, za izboljšanje in vzdrževanje vašega zdravja zadostujejo že redni sprehodi.

Poleg izboljšanja vašega duševnega in kardiovaskularnega zdravja ter pomoči pri hujšanju je redna hoja odličen način, da se nadihate svežega zraka in dobite nekaj nujnega vitamina D iz neposredne sončne svetlobe. Pravzaprav boste za svoje razpoloženje in dobro počutje ogromno naredili že s tem, da se premaknete iz svojega doma.

8 koristi redne hoje

Če se boste redno, vsak dan, sprehajali za vsaj pol ure, boste začeli opažati spremembe v svojem fizičnem in duševnem zdravju. Pri Providr povzel naslednjih osem koristi redne hoje, ki jih navaja klinika Mayo:

1. Izboljša duševno zdravje: ena od glavnih prednosti hoje je, da lahko izboljša vaše razpoloženje. Po mnenju klinike Mayo lahko hoja pomaga izboljšati simptome depresije in tesnobe.

 2. Učinkovito pomaga pri izgubi telesne mase: raziskovalci na medicinski šoli na Harvardu so ugotovili, da reden sprehod zmanjšuje učinke delovanja 32 genov, ki v človeškem telesu spodbujajo debelost.

3. Zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka: dve študiji Ameriškega združenja za klinično onkologijo sta pokazali, da tri ure hoje tedensko kar za polovico zmanjšajo tveganje smrti zaradi raka dojke ali črevesja.

4. Pomaga krepiti imunski sistem: študija Apalachian State University v Severni Karolini je pokazala, da vsaj 30 minut hoje na dan vpliva na višjo raven celic v imunskem sistemu telesa.

5. Lahko učinkovito preprečuje sladkorno bolezen: ameriško združenje za sladkorno bolezen navaja, da »aerobna vadba pomaga vašemu telesu, da bolje uporablja inzulin«. Med tovrstne vaje štejemo tudi hitro hojo po obrokih.

6. Zmanjšuje hrepenenje po sladkarijah in zmanjšuje potrebo po hrani ob stresu: študije z Univerze v Exeterju so pokazale, da lahko že 15 minut hoje pomaga zmanjšati željo po sladkih živilih. Ugotovili so še, da zmanjša željo po hrani (in ostalem) v stresnih situacijah.

 7. Zelo koristi kardiovaskularnemu zdravju: ena od prednosti hoje je spodbujanje zdravja srca. Študija s harvardske medicinske šole je pokazala, da bi približno 20 minut hoje na dan lahko zmanjšalo tveganje za nastanek bolezni srca za 30 %.

8. Pomaga pri mobilnosti v napredni starosti: študija Ameriškega zdravniškega združenja je zaključila, da je ena od največjih prednosti hoje v tem, da spodbujala boljše telesno zdravje pri ljudeh, starih od 70 do 89 let. Tisti, ki so redno vadili v mlajših letih, so dramatično zmanjšali možnosti za različne fizične zdravstvene tegobe.

Mogoče vas bo zanimalo

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče
Črno
16 Ogledov
Črno
16 Ogledov

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče

User One - 21. julij, 2019 9:51

V Semiču med železniško postajo in tunelom je včeraj ob 6.05 vlak povozil moškega. Gasilci PGD Črnomelj so pomagali pri prenosu ponesrečenec do reševalnega vozila in pri…

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije
Črno
33 Ogledov
Črno
33 Ogledov

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije

User One - 21. julij, 2019 8:55

Včeraj so policisti gorske policijske enote v okviru helikoptrske ekipe za reševanje v gorah obravnavali dve nesreči v gorah, javlja Bojan Kos iz PU Ljubljana. V Severni…

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte
Novice
41 Ogledov
Novice
41 Ogledov

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte

User One - 21. julij, 2019 8:44

Danes bo sprva pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Specializirani vremenski portal Neurje.si je izdal…

Več iz te kategorije

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka
Črno
91 Ogledov
91 Ogledov

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka

User One - 20. julij, 2019 19:26
Iz potoka izvlekli kolesarja
Črno
65 Ogledov
65 Ogledov

Iz potoka izvlekli kolesarja

User One - 20. julij, 2019 19:19