0 Deljenj 1770 Ogledov
iStock

Ko boste izvedeli, kako 30 minut hoje vpliva na vaše telo, boste šli takoj na sprehod

6. maja, 2018 14:19
1770 Ogledov

Ljudje počnemo marsikaj, da bi ostali v dobri formi in kondiciji. Čeprav je to včasih naporno, gre za aktivnost, ki bi jo preprosto morali opravljati, če se želimo v srednjih letih izogniti nekaterim zdravstvenim težavam. Da bi ostali fit, vam ni treba v telovadnico ali vsak dan preteči pet kilometrov, za izboljšanje in vzdrževanje vašega zdravja zadostujejo že redni sprehodi.

Poleg izboljšanja vašega duševnega in kardiovaskularnega zdravja ter pomoči pri hujšanju je redna hoja odličen način, da se nadihate svežega zraka in dobite nekaj nujnega vitamina D iz neposredne sončne svetlobe. Pravzaprav boste za svoje razpoloženje in dobro počutje ogromno naredili že s tem, da se premaknete iz svojega doma.

8 koristi redne hoje

Če se boste redno, vsak dan, sprehajali za vsaj pol ure, boste začeli opažati spremembe v svojem fizičnem in duševnem zdravju. Pri Providr povzel naslednjih osem koristi redne hoje, ki jih navaja klinika Mayo:

1. Izboljša duševno zdravje: ena od glavnih prednosti hoje je, da lahko izboljša vaše razpoloženje. Po mnenju klinike Mayo lahko hoja pomaga izboljšati simptome depresije in tesnobe.

 2. Učinkovito pomaga pri izgubi telesne mase: raziskovalci na medicinski šoli na Harvardu so ugotovili, da reden sprehod zmanjšuje učinke delovanja 32 genov, ki v človeškem telesu spodbujajo debelost.

3. Zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka: dve študiji Ameriškega združenja za klinično onkologijo sta pokazali, da tri ure hoje tedensko kar za polovico zmanjšajo tveganje smrti zaradi raka dojke ali črevesja.

4. Pomaga krepiti imunski sistem: študija Apalachian State University v Severni Karolini je pokazala, da vsaj 30 minut hoje na dan vpliva na višjo raven celic v imunskem sistemu telesa.

5. Lahko učinkovito preprečuje sladkorno bolezen: ameriško združenje za sladkorno bolezen navaja, da »aerobna vadba pomaga vašemu telesu, da bolje uporablja inzulin«. Med tovrstne vaje štejemo tudi hitro hojo po obrokih.

6. Zmanjšuje hrepenenje po sladkarijah in zmanjšuje potrebo po hrani ob stresu: študije z Univerze v Exeterju so pokazale, da lahko že 15 minut hoje pomaga zmanjšati željo po sladkih živilih. Ugotovili so še, da zmanjša željo po hrani (in ostalem) v stresnih situacijah.

 7. Zelo koristi kardiovaskularnemu zdravju: ena od prednosti hoje je spodbujanje zdravja srca. Študija s harvardske medicinske šole je pokazala, da bi približno 20 minut hoje na dan lahko zmanjšalo tveganje za nastanek bolezni srca za 30 %.

8. Pomaga pri mobilnosti v napredni starosti: študija Ameriškega zdravniškega združenja je zaključila, da je ena od največjih prednosti hoje v tem, da spodbujala boljše telesno zdravje pri ljudeh, starih od 70 do 89 let. Tisti, ki so redno vadili v mlajših letih, so dramatično zmanjšali možnosti za različne fizične zdravstvene tegobe.

Mogoče vas bo zanimalo

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ
Novice
2292 Ogledov
Novice
2292 Ogledov

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ

User One - 5. aprila, 2020 10:20

Kaj bo o spremenjenih smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki od včeraj podpira nošenje zaščitnih mask v javnosti, rekel v.d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),…

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”
Ljudje
3828 Ogledov
Ljudje
3828 Ogledov

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”

User One - 30. marca, 2020 15:38

"Največja napaka v ZDA in Evropi je po mojem mnenju, da ljudje ne nosijo mask," je v intervjuju za znanstveni portal Science dejal generalni direktor kitajskega centra…

Zvečer je Slovenijo ponovno streslo
Novice
473 Ogledov
Novice
473 Ogledov

Zvečer je Slovenijo ponovno streslo

User One - 9. aprila, 2020 21:24

V četrtek, 9. aprila 2020, ob 20.57 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Pivke, 50 km jugozahodno od Ljubljane, sporoča Arso.…

Avto je bil v plamenih, ko so ga porinili po brežini
Črno
216 Ogledov
Črno
216 Ogledov

Avto je bil v plamenih, ko so ga porinili po brežini

User One - 9. aprila, 2020 21:08

Ob 19.43 je v ulici Brezje v Novem mestu gorelo zapuščeno osebno vozilo, javlja uprava za zaščito in reševanje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so…

Huda nesreča kolesarja, na mestu policija, gasilci in reševalci
Črno
413 Ogledov
Črno
413 Ogledov

Huda nesreča kolesarja, na mestu policija, gasilci in reševalci

User One - 9. aprila, 2020 19:03

Ob 17.51 je na regionalni cesti Solkan - Lokve, pri Prevali, občina Nova Gorica, padel kolesar in se hudo poškodoval, javlja uprava za zaščito in reševanje. Na…

Več iz te kategorije