Če redno uživate procesirano hrano, ste veliko bolj izpostavljeni tveganju za nastanek raka, so ugotovili v nedavni študiji. Toda katera živila bi lahko povečala tveganje? Ne bo vam všeč …
Študija je namreč pokazala, da je z nastankom bolezni povezana močno predelana hrana z visoko vsebnostjo sladkorja, maščob in soli. Seznam pa vključuje priljubljene prigrizke in gazirane pijače.
Pogostejši uživalci teh prigrizkov so za 23 % bolj izpostavljeni tveganju, da dobijo eno od vrst raka, v primerjavi s tistimi, ki se zdravo prehranjujejo. Tveganje nastanka raka na prsih je zaradi slabe prehrane višje kar za 38 odstotkov.
Linda Bauld, profesorica na Inštitutu za raziskovanje rakavih obolenj v Veliki Britaniji, je povedala: »Ni vas treba skrbeti, če se občasno pregrešite. Vendar bo povečan vnos gaziranih pijač, čipsa in piškotov bistveno povišal tveganje.«
V študiji je skupina raziskovalcev iz Pariza povprečno pet let spremljala prehranjevalne navade 100.000 odraslih starih na 40 let in odkrila, da so ključni krivci živila z veliko sladkorja in maščob ter brez vitaminov in vlaknin. Dodatno tveganje povzročajo kemikalije, dodane predelanim živilom.
Dolgotrajno uživanje hrane s spodnjega seznama je povezano z nastankom rakavih obolenj:
- gazirane pijače,
- čips,
- piškoti,
- pakirani kruh in pecivo,
- čokoladne tablice in sladkarije,
- mesne kroglice,
- ocvrti piščančji in ribji medaljoni,
- instant rezanci in juhe,
- pripravljeni obroki,
- slani ali sladki pakirani prigrizki,
- živila, ki so v glavnem ali v celoti proizvedena iz sladkorja, olj in maščob.
Raziskovalci so zato predlagali, da pojeste več surovega sadja in zelenjave.
Toda profesor Tom Sanders, strokovnjak za prehrano pri King’s College v Londonu, je dejal, da študija še ni dokaz, da bi neželena hrana res povzroča raka. Ljudje s slabimi prehranskimi navadami imajo namreč pogosto tudi druge slabe navade, kot sta kajenje in pomanjkanje gibanja.