0 Deljenj 157 Ogledov
iStock

Kako vedno dobiti, kar hočete?

13. marec, 2018 20:30
157 Ogledov

Vsakdo od nas se kdaj znajde v trenutku, ki ga težko nadzoruje. Pri tem ne gre za situacije, ki vplivajo na čustveni izliv, ampak za to, da nekdo vstopi v naše možgane in se igra z našo psiho.

Tukaj je nekaj močnih psiholoških trikov, ki pomagajo prepoznati ljudi, ki poskušajo z vami manipulirati ali pa vas prevarati.

1. Senzacionalizem

Potreba po vključitvi v skupnost je naša osnovna prirojena potreba. Spletne strani za rezervacije hotelov pogosto uporabljajo različne strategije. Pri ponudbi svojih storitev, denimo pri možnosti rezervacije, najpogosteje vidite zapis: samo ena soba je še na voljo, še dve osebi gledata isti oglas … V večini primerov je to laž.

2. Mešanje dejstev in mnenj

Glavni cilj manipulatorja je ustvariti iluzijo z določenimi dejstvi, tako da ne opazite, da vam želi povedati, kako on hoče, da se zadeva izteče. Na primer, če želite nekoga odpustiti, mu najprej poveste, da je dober delavec. Nekoga odpustite samo, če ne dela dobro. Temu torej ne verjemite. Ocenite svoje delovne sposobnosti.

3. Stereotipi

Lev Tolstoj je zapisal: »Vsaka srečna družina izgleda kot druga, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna na svoj način.« Ko uporabljamo stereotipe, jih nezavedno projiciramo v naše življenje. To lahko povzroči potrebo po občutku, da smo v skupnosti z drugimi. Ko naslednjič želite, da ste kot kdo drug, se spomnite, od kod ta potreba izvira.

4. Tehnika ‘vrata v obraz’

Če boste povzročili, da se bo kdo počutil krivega, boste lažje dobili tisto, kar želite. Če najprej pokažete večje zahteve, ki jih nekdo zavrne, bo lažje sprejel manjši pogoj, ki ga dejansko potrebujete, saj se bo zdelo bolj razumno. Poleg tega se bodo ljudje počutili dolžni, da vam pomagajo. V tem primeru ne pozabite, da ko vam kdo naredi uslugo, je dovolj samo hvala, ni treba vrniti vsake usluge.

5. Nenavaden slovar

Ko uporabljamo specifično terminologijo, namerno zmanjšamo intelektualno stanje našega sogovornika. Lahko se počuti neprijetno, ker bo imel občutek, da je nesposoben in ne more slediti v pogovoru. Da bi zmanjšali to neprijetnost, citirajte znane ljudi. To vam bo pomagalo usmeriti pogovor, kakor vi želite.

6. Metoda razdrobljenosti

Bistvo je, da ne razkrijete vseh dejstev o svojem življenju, ampak le tiste, ki jih želite.

7. Predhodni dogovor

Včasih nimate časa opazovati dogodka iz vseh zornih kotov in zato naredite kaj napačno. Ne pozabite, da v kakršni koli situaciji lahko rečete ne ali najdete kompromis.

8. Neproduktivni argumenti

Raziskave kažejo, če uporabite besede »zato ker, ker, zaradi tega«, bo rezultat situacije šestdesetodstotno pozitiven. Razlog je, da so te besede razumne, zato se bo sogovornik pogosteje strinjal z vami. Pomembno je, da poslušate besede, ki sledijo, tako da se ne strinjate s tistim, česar ne želite.

Zdaj poznate osnovne trike za manipulacijo in kako se jim izogniti. Ne glede na to, kakšni so vaši načrti za prihodnost, lahko izberete, ali to storite sami ali s pomočjo trikov, piše stil.kurir.rs.

Mogoče vas bo zanimalo

MARJANA (27) NI BILO VIDETI OD ZAČETKA NOVEMBRA Policija preklicuje iskanje
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

MARJANA (27) NI BILO VIDETI OD ZAČETKA NOVEMBRA Policija preklicuje iskanje

User One - 15. december, 2018 9:37

Policisti preklicujejo iskanje 27-letnega Marjana Severja, ki so ga pogrešali od začetka novembra. Pogrešanega so namreč našli, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

ŠOK! Televizija predvaja finalni teden, tekmovalka Kmetije pa zapeljala v smrt
Črno
75 Ogledov
Črno
75 Ogledov

ŠOK! Televizija predvaja finalni teden, tekmovalka Kmetije pa zapeljala v smrt

Marjanca Scheicher - 15. december, 2018 8:34

V hudi prometni nesreči je umrla komaj 24-letna zvezdnica resničnostnih šovov. Usodna je bila prometna nesreča. Rumeni mediji na Hrvaškem so zaviti v črno, umrla je 24-letna…

GROZLJIVA SMRT V ZGORNJEM NEGONJU Zapeljal  z vozišča in zgrmel v globel
Črno
14 Ogledov
Črno
14 Ogledov

GROZLJIVA SMRT V ZGORNJEM NEGONJU Zapeljal  z vozišča in zgrmel v globel

User One - 15. december, 2018 7:20

V prometni nesreči v Zgornjem Negonju, na območju Policijske postaje Rogaška Slatina, je umrl 64-letni voznik osebnega vozila. Voznik, ki je včeraj okoli 18.50 iz neznanega razloga zapeljal …

Več iz te kategorije