0 Deljenj 120 Ogledov
iStock

Kako vedno dobiti, kar hočete?

13. marec, 2018 20:30
120 Ogledov

Vsakdo od nas se kdaj znajde v trenutku, ki ga težko nadzoruje. Pri tem ne gre za situacije, ki vplivajo na čustveni izliv, ampak za to, da nekdo vstopi v naše možgane in se igra z našo psiho.

Tukaj je nekaj močnih psiholoških trikov, ki pomagajo prepoznati ljudi, ki poskušajo z vami manipulirati ali pa vas prevarati.

1. Senzacionalizem

Potreba po vključitvi v skupnost je naša osnovna prirojena potreba. Spletne strani za rezervacije hotelov pogosto uporabljajo različne strategije. Pri ponudbi svojih storitev, denimo pri možnosti rezervacije, najpogosteje vidite zapis: samo ena soba je še na voljo, še dve osebi gledata isti oglas … V večini primerov je to laž.

2. Mešanje dejstev in mnenj

Glavni cilj manipulatorja je ustvariti iluzijo z določenimi dejstvi, tako da ne opazite, da vam želi povedati, kako on hoče, da se zadeva izteče. Na primer, če želite nekoga odpustiti, mu najprej poveste, da je dober delavec. Nekoga odpustite samo, če ne dela dobro. Temu torej ne verjemite. Ocenite svoje delovne sposobnosti.

3. Stereotipi

Lev Tolstoj je zapisal: »Vsaka srečna družina izgleda kot druga, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna na svoj način.« Ko uporabljamo stereotipe, jih nezavedno projiciramo v naše življenje. To lahko povzroči potrebo po občutku, da smo v skupnosti z drugimi. Ko naslednjič želite, da ste kot kdo drug, se spomnite, od kod ta potreba izvira.

4. Tehnika ‘vrata v obraz’

Če boste povzročili, da se bo kdo počutil krivega, boste lažje dobili tisto, kar želite. Če najprej pokažete večje zahteve, ki jih nekdo zavrne, bo lažje sprejel manjši pogoj, ki ga dejansko potrebujete, saj se bo zdelo bolj razumno. Poleg tega se bodo ljudje počutili dolžni, da vam pomagajo. V tem primeru ne pozabite, da ko vam kdo naredi uslugo, je dovolj samo hvala, ni treba vrniti vsake usluge.

5. Nenavaden slovar

Ko uporabljamo specifično terminologijo, namerno zmanjšamo intelektualno stanje našega sogovornika. Lahko se počuti neprijetno, ker bo imel občutek, da je nesposoben in ne more slediti v pogovoru. Da bi zmanjšali to neprijetnost, citirajte znane ljudi. To vam bo pomagalo usmeriti pogovor, kakor vi želite.

6. Metoda razdrobljenosti

Bistvo je, da ne razkrijete vseh dejstev o svojem življenju, ampak le tiste, ki jih želite.

7. Predhodni dogovor

Včasih nimate časa opazovati dogodka iz vseh zornih kotov in zato naredite kaj napačno. Ne pozabite, da v kakršni koli situaciji lahko rečete ne ali najdete kompromis.

8. Neproduktivni argumenti

Raziskave kažejo, če uporabite besede »zato ker, ker, zaradi tega«, bo rezultat situacije šestdesetodstotno pozitiven. Razlog je, da so te besede razumne, zato se bo sogovornik pogosteje strinjal z vami. Pomembno je, da poslušate besede, ki sledijo, tako da se ne strinjate s tistim, česar ne želite.

Zdaj poznate osnovne trike za manipulacijo in kako se jim izogniti. Ne glede na to, kakšni so vaši načrti za prihodnost, lahko izberete, ali to storite sami ali s pomočjo trikov, piše stil.kurir.rs.

Mogoče vas bo zanimalo

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!
Rumeno
3 Ogledov
Rumeno
3 Ogledov

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 16:37

Zanimivost iz družine slavnega kuharja Jamieja Oliverja. Zvezda kuhalnice je svojim otrokom prepovedal objavljanje tako imenovanih "selfijev". A to očitno ni bilo dovolj: britanski kuharski mojster, ki…

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko
Novice
5 Ogledov
Novice
5 Ogledov

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 14:01

Evropska komisarka Violeta Bulc iz vrst Cerarjeve Stranke modernega centra s svojo lenobo in nedelom sramoti Slovenijo, namesto nje je delo, za katerega je pristojna, morala opraviti…

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko
Črno
7 Ogledov
Črno
7 Ogledov

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 11:31

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje, ki se je včeraj dopoldan pripetilo  v naselju Papeži, v katerem je bila ena oseba (ženska) poškodovana s strelnim orožjem. Policisti so…

Več iz te kategorije

Namesto gobe zagledal bombo
Novice
6 Ogledov
6 Ogledov

Namesto gobe zagledal bombo

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 10:42
Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!
Črno
10 Ogledov
10 Ogledov

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:08
Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih
Rumeno
15 Ogledov
15 Ogledov

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:04