0 Deljenj 33 Ogledov
iStock

Kako vedno dobiti, kar hočete?

13. marec, 2018 20:30
33 Ogledov

Vsakdo od nas se kdaj znajde v trenutku, ki ga težko nadzoruje. Pri tem ne gre za situacije, ki vplivajo na čustveni izliv, ampak za to, da nekdo vstopi v naše možgane in se igra z našo psiho.

Tukaj je nekaj močnih psiholoških trikov, ki pomagajo prepoznati ljudi, ki poskušajo z vami manipulirati ali pa vas prevarati.

1. Senzacionalizem

Potreba po vključitvi v skupnost je naša osnovna prirojena potreba. Spletne strani za rezervacije hotelov pogosto uporabljajo različne strategije. Pri ponudbi svojih storitev, denimo pri možnosti rezervacije, najpogosteje vidite zapis: samo ena soba je še na voljo, še dve osebi gledata isti oglas … V večini primerov je to laž.

2. Mešanje dejstev in mnenj

Glavni cilj manipulatorja je ustvariti iluzijo z določenimi dejstvi, tako da ne opazite, da vam želi povedati, kako on hoče, da se zadeva izteče. Na primer, če želite nekoga odpustiti, mu najprej poveste, da je dober delavec. Nekoga odpustite samo, če ne dela dobro. Temu torej ne verjemite. Ocenite svoje delovne sposobnosti.

3. Stereotipi

Lev Tolstoj je zapisal: »Vsaka srečna družina izgleda kot druga, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna na svoj način.« Ko uporabljamo stereotipe, jih nezavedno projiciramo v naše življenje. To lahko povzroči potrebo po občutku, da smo v skupnosti z drugimi. Ko naslednjič želite, da ste kot kdo drug, se spomnite, od kod ta potreba izvira.

4. Tehnika ‘vrata v obraz’

Če boste povzročili, da se bo kdo počutil krivega, boste lažje dobili tisto, kar želite. Če najprej pokažete večje zahteve, ki jih nekdo zavrne, bo lažje sprejel manjši pogoj, ki ga dejansko potrebujete, saj se bo zdelo bolj razumno. Poleg tega se bodo ljudje počutili dolžni, da vam pomagajo. V tem primeru ne pozabite, da ko vam kdo naredi uslugo, je dovolj samo hvala, ni treba vrniti vsake usluge.

5. Nenavaden slovar

Ko uporabljamo specifično terminologijo, namerno zmanjšamo intelektualno stanje našega sogovornika. Lahko se počuti neprijetno, ker bo imel občutek, da je nesposoben in ne more slediti v pogovoru. Da bi zmanjšali to neprijetnost, citirajte znane ljudi. To vam bo pomagalo usmeriti pogovor, kakor vi želite.

6. Metoda razdrobljenosti

Bistvo je, da ne razkrijete vseh dejstev o svojem življenju, ampak le tiste, ki jih želite.

7. Predhodni dogovor

Včasih nimate časa opazovati dogodka iz vseh zornih kotov in zato naredite kaj napačno. Ne pozabite, da v kakršni koli situaciji lahko rečete ne ali najdete kompromis.

8. Neproduktivni argumenti

Raziskave kažejo, če uporabite besede »zato ker, ker, zaradi tega«, bo rezultat situacije šestdesetodstotno pozitiven. Razlog je, da so te besede razumne, zato se bo sogovornik pogosteje strinjal z vami. Pomembno je, da poslušate besede, ki sledijo, tako da se ne strinjate s tistim, česar ne želite.

Zdaj poznate osnovne trike za manipulacijo in kako se jim izogniti. Ne glede na to, kakšni so vaši načrti za prihodnost, lahko izberete, ali to storite sami ali s pomočjo trikov, piše stil.kurir.rs.

Mogoče vas bo zanimalo

David in Mojca o seksu med menstruacijo (samo za 18+)
David & Mojca
5 Ogledov
David & Mojca
5 Ogledov

David in Mojca o seksu med menstruacijo (samo za 18+)

Andrej Andrej - 21. marec, 2018 22:00

[caption id="attachment_12155" align="alignnone" width="3863"] David, 31[/caption] Menstruacija TOKRAT NISEM POTREBOVAL VELIKO ČASA, DA BI PO TUJIH SPLETNIH STRANEH PREGLEDAL NAJNOVEJŠE (SEKS) RAZISKAVE. IDEJO SEM PREJEL KAR NA…

Triki, kako hitro zaspati
Lifestyle
6 Ogledov
Lifestyle
6 Ogledov

Triki, kako hitro zaspati

T.U.L. - 21. marec, 2018 20:15

Mnogo ljudi ima težave s tem, kako zaspati. Težko se sprostijo, nikakor ne morejo odklopiti misli ter se potopiti v svet sanj. Obstaja par odličnih načinov, da…

ZA GORANOVO (30) SMRT KRIVIJO SLOVENIJO Prišel je dan usode, ko si kljub borbi zapustil ta svet
Novice
7 Ogledov
Novice
7 Ogledov

ZA GORANOVO (30) SMRT KRIVIJO SLOVENIJO Prišel je dan usode, ko si kljub borbi zapustil ta svet

skandal1 - 21. marec, 2018 17:39

Poročali smo, da nas je v 31. letu starosti zapustil Goran Knežević, bivši vrhunski športnik, ki je izgubil dolgoletno bitko z rakom.  Goran je 10 let nazaj…

Več iz te kategorije

David in Mojca (samo za 18+)
David & Mojca
10 Ogledov
10 Ogledov

David in Mojca (samo za 18+)

Andrej Andrej - 21. marec, 2018 15:30
Ali je bolje spati z ali brez nogavic?
Lifestyle
8 Ogledov
8 Ogledov

Ali je bolje spati z ali brez nogavic?

T.U.L. - 21. marec, 2018 15:04
Viole medijem: J**bite se!
Viralno
10 Ogledov
10 Ogledov

Viole medijem: J**bite se!

Andrej Andrej - 21. marec, 2018 14:14