0 Deljenj 2100 Ogledov
iStock

Kako ugotoviti, ali vam dekle v SMS sporočilu laže?

22. October, 2017 8:00
2100 Ogledov

Velikokrat je izjemno težko ugotoviti, ali vam sogovornik laže. Če bi nam, kot Ostržku, ob laži zrasel nos, bi bilo veliko bolj preprosto. Tako pa naj bi najpogostejši znaki laganja vključevali rahlo nervozo ali nemir, zardevanje in umikanje pogleda. Glede na to, da jih prekaljeni lažnivci že dobro poznajo, se boste najbrž zaman zanašali nanje.

Tako vas bo lažnivec gledal neposredno v oči in skoraj zagotovo ne bo nezavedno iskal novih laži s pogledom nekam navzgor. Dober lažnivec bo popolnoma miren. Morda zato, ker je potrošil energijo za izmišljevanje novih laži, ali pa je že tako navajen lagati, da ga to ne vznemirja več.

Sprašujte, analizirajte in si zapomnite

Nekaj sreče boste morda imeli, če znate dobro prepoznati nianse v tonu glasu. Če se bo človek v pogovoru zlagal le občasno, bo tiste stavke izrekel z malenkost višjim tonom. Laži in nedoslednosti je najbrž še najlažje odkriti s postavljanjem številnih dobro umerjenih vprašanj, s katerimi si boste informacijo razjasnili s številnih vidikov. Ob umetnosti analitičnega spraševanja potrebujete še veščino aktivnega poslušanja in dober spomin. Le tako vam bo uspelo v sicer dobri zgodbi razkriti dovolj nedoslednosti ali napak, da boste prepoznali laž.

Laži v pisnih sporočilih

Ker danes vse več komunikacije poteka preko mobilnih sporočil, se zdi razkrivanje resnice in laži pravzaprav nemogoče. Takrat pride na pomoč znanost. Že zdaj obstaja veliko spletnih storitev, s katerimi lahko analizirate neko besedilo in preko njih razkrivate značajske lastnosti avtorja in kmalu se jim bodo pridružili tudi dovolj dobri algoritmi prepoznavanja laži.

Raziskovalci Univerze Cornell so odkrili nekaj vzorcev v  tekstovnih sporočilih, ki naj bi z višjo gotovostjo opozarjali na laži. Analizirali so več kot 1700 komunikacij v angleščini, zato njihove ugotovitve morda ne držijo za sporočila v slovenščini, vendar so kljub temu zanimive.

Za začetek so primerjali razliko v količini besed med resničnimi in lažnivimi sporočili. Odkrili so, da so lažniva sporočila žensk praviloma daljša, saj so avtorice bolj kreativni pri izmišljevanju dokaznega materiala. Obstajajo sicer še obratne trditve iz drugih raziskav, kjer naj bi bili lažniva sporočila krajša, saj se lažnivec boji, da bi se pri preveč besedah “zaplezal”. Moški so pri lažeh in pri pisanju resnice uporabili enako število besed, zato si s tem podatkom ne boste mogli pomagati. Oboji pri lažeh večkrat govorijo o sebi in svojih stvareh ter manj o drugih. Večkrat uporabljajo neobvezujoče besede, npr.: nekaj, verjetno, možno, menda in podobne.  

Primerjajte, kako dolgo traja pisanje odgovora

Podobna študija Univerze Brigham Young razkriva, da lahko laž spoznate tudi iz povprečnega časa do prejema odgovora. Za zapis odgovora z lažjo naj bi avtor porabil povprečno 10 odstotkov več časa. V času različnih mobilnih aplikacij za izmenjavo sporočil, boste ta vidik zelo preprosto analizirali in upamo, da vam bo kdaj v pomoč.

Več iz te kategorije