0 Deljenj 83 Ogledov

Imate na potovanjih težave z zaprtjem?

11. november, 2017 13:00
83 Ogledov

Kar 40 % vseh popotnikov se na poti v tuje dežele zgodi, da ne morejo normalno opravljati velike potrebe. Ameriški gastroenterolog Ed Levine meni, da je najpogostejši vzrok za to neprijetnost predvsem sprememba vsakodnevnih rutin. Hkrati je potovanje povezano tudi s stresom (pozitivnim ali negativnim), ki nam nekaj časa preprečuje popolno sprostitev. Da je veliko potrebo najlažje opraviti, ko je človek sproščen, najlažje potrdite tisti, ki vas na stranišče pritisne vedno, ko se recimo vrnete iz službe domov. Srečni, da je delovnega dne konec, se usedete na fotelj, globoko zavzdihnete… in tečete na stranišče. To je malo povezano tudi s sindromom varnega stranišča, ko se na tujih straniščih preprosto ne morete dovolj sprostiti.

Potovanja so načeloma velik šok za dnevno rutino. Prehranjujete se s hrano, ki je niste vajeni, spat hodite ob nenavadnih urah, občasno imate težave zaradi časovne razlike in vse to vpliva na vaš cirkadialni ritem, ki vrže tudi vašo prebavo iz tira. V primerjavi z vsakdanom se vam tudi precej več dogaja in vas prijetno vznemirja, da včasih prav pozabite na stranišče. Glede na obseg težav in dolžino potovanja je lahko potovalno zaprtje zgolj nadležno, lahko se pa izkaže za zelo resno neprijetnost, ki vam zagreni pot.

Tu je nekaj nasvetov, kako olajšati težave.

Jutranji sprehod 

Vadba bo spodbudila gibanje v vašem črevesju, pomanjkanje gibanja pa vse skupaj upočasni (zato imate težave z iztrebljanjem tudi po daljšem ležanju v bolniški postelji). Na potovanju  izkoristite jutro za prijeten sprehod, sploh če letujete v krajih, kjer sicer manj hodite.

 

Jagodičje za zajtrk

Vlaknine so najboljši pripomoček, ki pomaga vašemu črevesju pri iztrebljanju. Na počitnicah je na voljo toliko okusne prehrane, da za nekaj časa radi pozabimo na zdravje. Nenadna sprememba vas bo zaprla, sploh če ste sicer za zajtrk vajeni jesti otrobe in ovseno kašo. Poskrbite za ustrezno vsebnost vlaknin pri vsakem obroku (otrobi, stročnice, jagodičje, polnozrnate jedi zelenjava, oreščki).

Ne sedite predolgo

Ljudje s pretežno sedečimi poklici, recimo avtoprevozniki, pogosto tožijo zaradi slabe prebave. Če vas mika, da bi šesturno pot opravili brez postankov, da bi prispeli hitreje na cilj, si s tem ne delate usluge. Dolga obdobja sedenja so stresna tudi za črevesje, zato se vsekakor dovolj pogosto ustavljajte, med potjo popijte dovolj tekočine in si vzemite dovolj časa tudi a uporabo stranišča, če ga potrebujete.

Tudi na dopustu poskrbite za rutino

Če sicer redno zajtrkujete ob pol osmih, na dopustu pa prvič jeste šele tri ure kasneje, boste zelo zmedli svoj prebavni ritem. Po vsakem obroku se vaš trebuh raztegne in pošlje črevesju sporočilo, da je čas za odvajanje. Sprememba tega ritma je pogost razlog za zaprtje. Poskrbite torej, da boste tudi na potovanju redno spali, jedli in iztrebljali.

Pijte

Dehidracija je eden najpogostejših razlogov za zaprtje. Zato je na potovanju priporočljivo piti celo nekoliko več kot običajno, sploh če potujete po krajih, ki so v primerjavi z domom nekoliko bolj suhi in vroči. Voda zelo pomaga vlakninam, da še bolje opravijo svoje delo. Izogibajte se alkoholu, saj vodi v dehidracijo.

Načrtujte premor za stranišče

Če se ne odzivate na poziv telesa, da je treba na stranišče, lahko to vodi v zaprtje. Zagotovo se vam včasih ne ljubi na stranišče, ker pravkar čakate v vrste ali ne želite na tuje stranišče, vendar je veliko bolje, da se klicu odzovete. Če znate vnaprej napovedati, ob kateri uri morate običajno na stranišče, lahko svoj dan načrtujete tako, da boste imeli takrat tudi čas zato ali boste celo dovolj blizu “varnega stranišča”.

S seboj vzemite blaga odvajala

Če veste, da vas na potovanju pogosto muči zaprtje, se lahko na to vnaprej pripravite. Uporabite mehčalce blata ali blaga odvajala sploh na začetku vašega potovanja, dokler se telo ne navadi na nove kraje in spremenjen ritem.

Mogoče vas bo zanimalo

Navade, ki vam kradejo srečo
Lifestyle
2 Ogledov
Lifestyle
2 Ogledov

Navade, ki vam kradejo srečo

T.U.L. - 20. marec, 2018 19:30

Kadar vam vaše navade ne pomagajo najbolje, potem vam verjetno škodujejo. Tukaj je nekaj navad, ki kradejo vašo srečo. Najbolje se jih je čimprej znebiti, če želite…

GORAN (30) IZGUBIL BITKO Žalostna novica prišla iz Kalifornije
Novice
2 Ogledov
Novice
2 Ogledov

GORAN (30) IZGUBIL BITKO Žalostna novica prišla iz Kalifornije

skandal1 - 20. marec, 2018 19:12

Iz Kalifornije prihaja žalostna novica. 30-letni Goran Knežević, ki se je desetletje boril z rakom nadledvične žleze, je bitko danes žal izgubil. Nekdanjemu vrhunskemu športniku ste pomagali…

VRAG VZEL PROVOCIRANJE Novinar Mitrović na policiji, ve kakšen status ima Zahovič
Šport
4 Ogledov
Šport
4 Ogledov

VRAG VZEL PROVOCIRANJE Novinar Mitrović na policiji, ve kakšen status ima Zahovič

skandal1 - 20. marec, 2018 18:49

MARIBOR - Novinar športnega časnika Ekipa SN Dejan Mitrović, ki se je v soboto po prvenstveni tekmi Maribora in Krškega znašel v besednem obračunu s športnim direktorjem mariborskega kluba…

Več iz te kategorije