0 Deljenj 212 Ogledov

Imate na potovanjih težave z zaprtjem?

11. november, 2017 13:00
212 Ogledov

Kar 40 % vseh popotnikov se na poti v tuje dežele zgodi, da ne morejo normalno opravljati velike potrebe. Ameriški gastroenterolog Ed Levine meni, da je najpogostejši vzrok za to neprijetnost predvsem sprememba vsakodnevnih rutin. Hkrati je potovanje povezano tudi s stresom (pozitivnim ali negativnim), ki nam nekaj časa preprečuje popolno sprostitev. Da je veliko potrebo najlažje opraviti, ko je človek sproščen, najlažje potrdite tisti, ki vas na stranišče pritisne vedno, ko se recimo vrnete iz službe domov. Srečni, da je delovnega dne konec, se usedete na fotelj, globoko zavzdihnete… in tečete na stranišče. To je malo povezano tudi s sindromom varnega stranišča, ko se na tujih straniščih preprosto ne morete dovolj sprostiti.

Potovanja so načeloma velik šok za dnevno rutino. Prehranjujete se s hrano, ki je niste vajeni, spat hodite ob nenavadnih urah, občasno imate težave zaradi časovne razlike in vse to vpliva na vaš cirkadialni ritem, ki vrže tudi vašo prebavo iz tira. V primerjavi z vsakdanom se vam tudi precej več dogaja in vas prijetno vznemirja, da včasih prav pozabite na stranišče. Glede na obseg težav in dolžino potovanja je lahko potovalno zaprtje zgolj nadležno, lahko se pa izkaže za zelo resno neprijetnost, ki vam zagreni pot.

Tu je nekaj nasvetov, kako olajšati težave.

Jutranji sprehod 

Vadba bo spodbudila gibanje v vašem črevesju, pomanjkanje gibanja pa vse skupaj upočasni (zato imate težave z iztrebljanjem tudi po daljšem ležanju v bolniški postelji). Na potovanju  izkoristite jutro za prijeten sprehod, sploh če letujete v krajih, kjer sicer manj hodite.

 

Jagodičje za zajtrk

Vlaknine so najboljši pripomoček, ki pomaga vašemu črevesju pri iztrebljanju. Na počitnicah je na voljo toliko okusne prehrane, da za nekaj časa radi pozabimo na zdravje. Nenadna sprememba vas bo zaprla, sploh če ste sicer za zajtrk vajeni jesti otrobe in ovseno kašo. Poskrbite za ustrezno vsebnost vlaknin pri vsakem obroku (otrobi, stročnice, jagodičje, polnozrnate jedi zelenjava, oreščki).

Ne sedite predolgo

Ljudje s pretežno sedečimi poklici, recimo avtoprevozniki, pogosto tožijo zaradi slabe prebave. Če vas mika, da bi šesturno pot opravili brez postankov, da bi prispeli hitreje na cilj, si s tem ne delate usluge. Dolga obdobja sedenja so stresna tudi za črevesje, zato se vsekakor dovolj pogosto ustavljajte, med potjo popijte dovolj tekočine in si vzemite dovolj časa tudi a uporabo stranišča, če ga potrebujete.

Tudi na dopustu poskrbite za rutino

Če sicer redno zajtrkujete ob pol osmih, na dopustu pa prvič jeste šele tri ure kasneje, boste zelo zmedli svoj prebavni ritem. Po vsakem obroku se vaš trebuh raztegne in pošlje črevesju sporočilo, da je čas za odvajanje. Sprememba tega ritma je pogost razlog za zaprtje. Poskrbite torej, da boste tudi na potovanju redno spali, jedli in iztrebljali.

Pijte

Dehidracija je eden najpogostejših razlogov za zaprtje. Zato je na potovanju priporočljivo piti celo nekoliko več kot običajno, sploh če potujete po krajih, ki so v primerjavi z domom nekoliko bolj suhi in vroči. Voda zelo pomaga vlakninam, da še bolje opravijo svoje delo. Izogibajte se alkoholu, saj vodi v dehidracijo.

Načrtujte premor za stranišče

Če se ne odzivate na poziv telesa, da je treba na stranišče, lahko to vodi v zaprtje. Zagotovo se vam včasih ne ljubi na stranišče, ker pravkar čakate v vrste ali ne želite na tuje stranišče, vendar je veliko bolje, da se klicu odzovete. Če znate vnaprej napovedati, ob kateri uri morate običajno na stranišče, lahko svoj dan načrtujete tako, da boste imeli takrat tudi čas zato ali boste celo dovolj blizu “varnega stranišča”.

S seboj vzemite blaga odvajala

Če veste, da vas na potovanju pogosto muči zaprtje, se lahko na to vnaprej pripravite. Uporabite mehčalce blata ali blaga odvajala sploh na začetku vašega potovanja, dokler se telo ne navadi na nove kraje in spremenjen ritem.

Mogoče vas bo zanimalo

Francozi so svetovni prvaki!
Šport
10 Ogledov
Šport
10 Ogledov

Francozi so svetovni prvaki!

Marjanca Scheicher - 15. julij, 2018 19:15

V izredno napetem finalu svetovnega prvenstva v nogometu v Moskvi so lovoriko osvojili galski petelini! Francoska reprezentanca je tako tako kot leta 1998 vnovič premagala Hrvaško in…

VIDEO: Ga prepoznate? Bistričan za ime ponuja 2000 evrov nagrade, priložil tudi video
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

VIDEO: Ga prepoznate? Bistričan za ime ponuja 2000 evrov nagrade, priložil tudi video

User One - 15. julij, 2018 17:52

Petek 13. je bil črni petek za Luko Leskovarja iz Slovenske Bistrice. Vlomili so mu v hišo, naredili precej škode. Zdaj na facebooku deli posnetke vlomilcev, ki…

Janša Bratuškovi in Cerarju poslal preklic
Novice
10 Ogledov
Novice
10 Ogledov

Janša Bratuškovi in Cerarju poslal preklic

User One - 15. julij, 2018 17:03

Vabila zmagovalne stranke letošnjih parlamentarnih volitev SDS strankam LMŠ, SMC, SAB in NSi so preklicana. Predsednik SDS Janez Janša je popoldne na predsednike vseh naštetih strank, Marjana…

Več iz te kategorije