0 Deljenj 78 Ogledov
iStock

Google razkriva, kako hekerji najpogosteje vdrejo v vaš spletni račun

10. november, 2017 22:15
78 Ogledov

Največje tveganje uporabnikom predstavljata phishing in keylogging, Google izboljšuje varnost!

Pri spletnem velikanu Google so v zadnjem letu raziskovali vzorce iz številnih podatkov o različnih vrstah kraj spletnih gesel in posledično vdorov v spletne račune. V tem obdobju so odkrili 788.000 primerov ukradenih gesel s pomočjo metode “keylogging” (beleženje pritiskov tipk). Pri 12 milijonih primerov je šlo za t. i. phishing, hkrati pa so odkrili kar 3,3 milijarde primerov vdorov v razne podatkovne baze.

Napadalci pogosto uspešni

Pri Googlu pravijo, da se med 12 in 25 odstotki vseh napadov keylog in phishing konča z uspešno pridobitvijo uporabniškega imena in gesla. Seveda se napadalci navadno ne ustavijo le pri tem, saj si želijo pridobiti tudi žrtvino telefonsko številko, naslov spletnega protokola, tip naprave in lokacijo, saj pogosto zgolj gesla ne zadostujejo za zlorabo vašega računa.

Glede na relativno tveganje za uporabnike so pri Googlu razporedili omenjena tveganj in pravijo, da predstavlja phishing največje tveganje za uporabnika, sledi mu keylogging in na koncu še vdori. S pomočjo Univerze Berkeley so raziskali številne črne trge, kjer preprodajajo ukradena uporabniška imena ter gesla. Med 3,3 milijardami gesel, ki so na voljo na črnem trgu, so našli 12 odstotkov gesel za gmail.

Bodite varni

“Rezultati raziskave so jasni, podjetni hekerji nenehoma iščejo in tudi najdejo na milijarde gesel z različnih platform na črnem trgu,” so povedali pri Googlu. Čeprav so se v raziskavi odkrivala predvsem uporabniška imena za Google, velja opozorilo za vse preostale platforme. Zato vam svetujejo uporabo njihove storitve Varnostni pregled in možnost ustvarjanja varnih gesel v brskalniku Chrome s pomočjo storitve Smart Lock.

S pomočjo rezultatov raziskave bodo pri Googlu izboljšali skrb za varnost, saj redno skenirajo aktivnosti v okolju G-Suite, in če najdejo sumljive poteze, takoj zaklenejo ogrožene račune ter tako preprečijo nadaljnjo škodo. Napadenega uporabnika obvestijo po alternativnih poteh in mu omogočijo menjavo gesla in ponovno zagotovitev varnosti računa.

Za kakšne napade gre?

Keylogging (keystroke logging) navadno izvajajo posebni programi, ki jih na računalnik dobite v obliki trojanskega virusa. Njihova naloga je beležiti pritiske tipk, nato pa napadalcu pošljejo shranjena in prestrežena gesla z računalnika. Če imate na disku shranjen tudi digitalni certifikat z možnostjo izvoza, bo program ob geslih navadno poslal še tega. Prav zato se denimo banke tudi v skladu z evropsko regulativo odločajo za umik možnosti avtentifikacije dostopov do spletnih bank z digitalnimi certifikati in uvajajo bolj varne metode.

Phishingu pri nas nekateri rečejo tudi spletno ribarjenje. V tej obliki prevare želijo hekerji uporabnika pripeljati na lažno spletno stran, ki je na las podobna originalni. Če ste nepazljivi, tja vnesete svoje uporabniško ime in geslo, ki si ju nepridipravi vpišejo v svojo bazo, in so tako pripravljeni na nadaljnje nečednosti.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Pogrešajo 17-letnico, ste jo videli?
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Pogrešajo 17-letnico, ste jo videli?

Marjanca Scheicher - 16. januar, 2018 8:07

Neznano kam je odšla mladoletna Sucria Ajrizi stara 17 let,  iz Hotinje vasi. Pogrešana je bila nazadnje videna 13.01.2018 ob 9. uri na naslovu Mejna ulica 19,…

OGLEJTE SI ENO NAJVEČJIH KRAJ V ZGODOVINI ROKOMETA Slovenci po sodniški burleski brez zmage nad Nemci
Šport
9 Ogledov
Šport
9 Ogledov

OGLEJTE SI ENO NAJVEČJIH KRAJ V ZGODOVINI ROKOMETA Slovenci po sodniški burleski brez zmage nad Nemci

skandal1 - 15. januar, 2018 23:28

ZAGREB - Slovenska moška rokometna je na današnji tekmi drugega kroga evropskega prvenstva v Zagrebu igrala neodločeno z Nemčijo s 25:25 (15:10). [color-box color="yellow"] * Arena Zagreb,…

Katera spolna praksa nas dela najbolj živčne?
News
4 Ogledov
News
4 Ogledov

Katera spolna praksa nas dela najbolj živčne?

T.U.L. - 15. januar, 2018 21:42

V seksu ni nič takšnega, zaradi česar bi nam moralo biti nerodno. Kljub temu nam tovrstna stopnja intime z drugim človekom občasno vendarle vzbuja nekakšno živčnost. Za…

Več iz te kategorije

Ste bolj inteligentni od drugih?
Lifestyle
5 Ogledov
5 Ogledov

Ste bolj inteligentni od drugih?

T.U.L. - 15. januar, 2018 21:10
Umrla svetovno znana pevka – doživela je le 46 let …
Črno
7 Ogledov
7 Ogledov

Umrla svetovno znana pevka – doživela je le 46 let …

Marjanca Scheicher - 15. januar, 2018 20:00
IZ TISKANE IZDAJE: Primitivni tviti Mateja Šurca
Piškotkarji
11 Ogledov
11 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Primitivni tviti Mateja Šurca

Andrej Andrej - 15. januar, 2018 12:40