0 Deljenj 3160 Ogledov
iStock

FOTO: Ne belite si zob, rumeni so bolj zdravi!

3. November, 2017 22:30
3160 Ogledov

Rumeni zobje so dejansko bolj zdravi kot snežno beli. Že po naravi je zob rahlo rumenkaste barve zaradi zobnega kostnega tkiva, kar je povsem normalno. Znanstveniki pravijo, da je beljenje zob napaka, saj jih s tem slabite.

Veliko jih meni, da so rumeni zobje odraz slabe higiene, vendar ni vedno tako. Znanstveniki so potrdili, da so bolj zdravi in močnejši kot beli zobje. Zobna sklenina je naravno modro bela in dentin pod njo je rumene barve. Skupaj ustvarita rahlo siv ali rumen odtenek zob. V primeru, da imate močno porumenele zobe, potem je razlog lahko bolezen ali pa zobna gniloba.

Beljenje vaše zobe slabi!

Adriana Manso, klinična docentka na Fakulteti za zobozdravstvo, je dejala: “Produkti za beljenje vsebujejo ogljikov peroksid, ki se razširi skozi sklenino. To razgradi spojine, ki povzročajo razbeljenje, tako imenovane kromogene spojine, zato vaši zobje postanejo svetlejši.”

Mansonova doda: »Produkti za beljenje lahko imajo več nezaželenih učinkov. Eni izmed njih so lahko poškodba zobne sklenine, občutljivost zob, draženje dlesni… Nekateri izmed njih so trajni. Recimo zobno sklenino poškodujete za vedno in ni poti nazaj.«

Če ste še vedno zagreti, da vaši zobje postanejo snežno beli, potem se poslužite kakšne naravne poti. Reader’s Digest priporoča, da si pomagate z žvečenjem surove zelenjave (brokoli, cvetača) ali umivanjem zob z »zmučkanimi« jagodami.

Več iz te kategorije