0 Deljenj 1369 Ogledov
istock

Električni avtomobili na pohodu

18. September, 2017 19:00
1369 Ogledov

Se še spomnite škandalov največjih proizvajalcev avtomobilov pred dvema letoma, ko so Američani ugotovili, da nemški Volkswagen z nelegalno programsko opremo goljufa pri testiranju izpustov. Podjetje se je hitro znašlo na sramotilnem stebru, kamor so mu v zadnjih dveh letih s podobnimi obtožbami sledila še nekateri drugi največji proizvajalci.

Kljub temu da nas je prevara zmotila, se to očitno ne pozna preveč pri naših potrošniških navadah. Obljube o čistejših gorivih so očitno dovolj ali pa je potrošnikom preprosto vseeno za onesnaževanje planeta, zato še vedno ne posegajo bistveno po električnih avtomobilih.

Prostor za električne avtomobile

Pariški sporazum o klimatskih spremembah je sodelujoče vlade po svetu pripravil do bolj drastičnega ukrepa od postopnega uvajanja učinkovitejših avtomobilih, ki bi manj obremenjevali okolje. Nov cilj je jasen, motorje z notranjim izgorevanjem je treba umakniti s prestola ter tam narediti prostor električnim avtomobilom.

Kitajska je že napovedala skorajšnjo prepoved bencinskih in dizelskih avtomobilov, Anglija in Francija sta si za podoben korak zadali cilj do 2040. Norvežani in Nizozemci nameravajo to doseči že prej kot v desetih letih, Indijci do 2030.

Konec proizvodnje avtomobilov na pogonska goriva

Ne znamo presoditi, če so takšne napovedi tudi izvedljive, vendar so proizvajalci avtomobilov že odgovorili s smelimi napovedmi. Volvo in Smart že govorita o koncu proizvodnje avtomobilov na pogonska goriva, ki naj bi ga dosegla v naslednjem desetletju.

Električni programi se pojavljajo v tradicionalnih proizvajalcih, kot so Audi, BMW in Mercedes-Benz. Volkswagen je skladno s svojim opravičevanjem za »spletko, ki je vodila v dušenje planeta«, napovedal približno 80 novih električnih modelov, ki vključujejo Porsche, Lamborgini in Audi.

Z gotovostjo lahko torej trdimo, da je prihodnost električna in se lahko ob naslednjih večjih sejmih nadejamo obilice novih konceptov, ki bodo iz naših življenj odnesli smog in hrup.

Več iz te kategorije