0 Deljenj 699 Ogledov
iStock

6 fitnes testov, ki bi jih morali vsi opraviti

30. april, 2018 17:00
699 Ogledov

Želite na hitro preveriti, ali ste v dobri formi ali pa bo treba namesto čipsa na kavču raje opraviti vsaj kak sprehod, če ne že česa več? Preizkusite se v naslednjih 6 testnih nalogah, ki so jih sestavili pri Men’s Journal, in če vam jih ne uspe napraviti, sami pri sebi dobro premislite, kako naprej.

1. V položaju »deska« zdržite 2 minuti 

Pozabite na vse odvečne gibe in napenjanje s »trebušnjaki«, za napete trebušne mišice izvajajte vajo deska (plank). Oprite se na komolce in obdržite svoje telo iztegnjeno in ne upogibajte hrbta ali nog. Če v tem položaju ne zdržite dve minuti, začnite delati še kakšne druge vaje za krepke trebušne mišice in kmalu boste dosegli tudi to mejo. Če vam dve minuti ne delata težav, lahko preizkusite, kako dolgo vzdržite, ali pa vaji dodajte nekaj sprememb, denimo v prvi minuti naj bo osnovna drža, v drugi minuti dvignite levo nogo in v tretji desno.

2. Prosti počep z bremenom lastne teže

Počepi so standardna rutina v fitnesu, ki je uspešno prestala test časa. Ta gib ima izjemno dobre učinke na vašo uspešnost v drugih športih, zato gre vsekakor za pomembno vajo. En prosti počep z bremenom vaše lastne teže bi moral biti dosegljiv cilj vsakega fit moškega. Seveda je možno narediti še več kot to. S 1,5-kratno težo boste pritegnili pozornost v fitnesu, pri dvakratni teži pa boste prava zver.

3. 500 metrov veslanja v 90 sekundah ali manj

Ker najbrž niste aktivni član veslaške ekipe, radi spregledate močno podcenjeno vadbeno orodje tam nekje v kotu telovadnice. Vendar je veslač izjemnega pomena za krepitev celotnega telesa, zato ga vsekakor vključite v svojo vadbeno rutino. Če želite preveslati 500 metrov v 90 sekundah, bo to zahtevalo znaten napor in precej dobro tehniko veslanja.

4. 15 neprekinjenih dvigov na drog

Naslednji korak je 15 neprekinjenih dvigov na drog – še ena klasična vadba, ki ste jo izvajali že v telovadbi v osnovni šoli. Tukaj se cilj razlikuje glede na vašo težo: 15 je dober cilj za moškega med 72 in 86 kilogrami. Če imate manj kilogramov, poskusiti do 20 ponovitev, za tiste nad 90 kg pa naj bo cilj 12 dvigov.

5. Pretecite 1600 metrov v manj kot devetih minutah

Glede na to, da obstajajo ljudje, ki lahko pretečejo 1600 m v manj kot štirih minutah, vam devet minut ne bi smelo biti pretežko. Vendar če ste preživeli več časa z utežmi kot pa na tekaški stezi, bo ta rezultat kar lep dosežek.

6. Skočite na škatlo s 66 % vaše višine
Zadnja vaja na testu za fitnes daje pridih eksplozivnosti. Če sicer delate predvsem vaje za moč, je za celovitost vaje pametno dodati tudi kakšno od vaj za eksplozivnost. Pri skokih je tehnika sicer pomembna, vendar vaja ni pretežka. Če ste mojster, vam ne bo delala težav. Sicer pa hitro v telovadnico.

Mogoče vas bo zanimalo

Slovenija zvečer v rdečem! Poglejte, kje napovedujejo točo
Novice
39 Ogledov
Novice
39 Ogledov

Slovenija zvečer v rdečem! Poglejte, kje napovedujejo točo

User One - 17. julij, 2019 22:06

Arso je ob 21.45 prižgal najvišjo stopnjo alarma za točo Gorenjsko in Zgornjesavsko. Danes je bilo sicer sončno, najvišje dnevne temperature so bile od  26 do 30 stopinj…

Družinska grozljivka v Sevnici! Oče sina s kladivom po glavi, nato je vzel desko …
Črno
79 Ogledov
Črno
79 Ogledov

Družinska grozljivka v Sevnici! Oče sina s kladivom po glavi, nato je vzel desko …

User One - 17. julij, 2019 17:40

V sredo okoli 20. ure so sevniški policisti prejeli obvestilo o pretepu v okolici Sevnice. Takoj so odhiteli na kraj, kjer so naleteli na pretepeno in poškodovano…

Prepoznate moškega na fotografiji? Takoj pokličite policijo
Črno
81 Ogledov
Črno
81 Ogledov

Prepoznate moškega na fotografiji? Takoj pokličite policijo

User One - 17. julij, 2019 15:16

Policisti policijske postaje Ljubljana Center so konec marca letos obravnavali dve tatvini denarnic v zdravstveni ustanovi na območju Ljubljane. Neznani storilec je z odtujenima bančnima karticama opravil…

Več iz te kategorije