0 Deljenj 1140 Ogledov

10 poklicev, ki jih tehnologija ne bo zamenjala

31. January, 2018 16:30
1140 Ogledov

Verjetno že poznate napovedi, da bodo roboti v prihodnosti prevzeli veliko delovnih mest. Medtem ko avtomatizacija in umetna inteligenca še naprej izjemno hitro napredujeta in množično prevzemata naloge, ki so jih do sedaj opravljali ljudje, pa obstajajo poklici, pri katerih je zelo malo verjetno, da bi jih kmalu nadomestili roboti.

Futurologi sicer napovedujejo, da se bodo kmalu pojavila tudi nova delovna mesta, ki jih danes še ne poznamo, vendar se je danes nanje težko pripraviti. Če vas skrbi, da boste zaradi robotov izgubili službo, se je najbrž pametno odločiti za eno od naslednjih poklicnih poti.

1. Direktorji
Celo najboljša tehnologija ne more nadomestiti dobrih voditeljev. Direktorji se morajo učinkovito povezati z ljudmi, česar se umetni inteligenci do sedaj še ni uspelo. Tudi če jim bo to kdaj uspelo, jim ne bo uspelo nadomestiti intuicije, ustvarjalnosti in vodstvenih lastnosti, ki jih mora imeti vodja uspešne družbe.

2. Vodje IT in sistemski inženirji
Čeprav bo tehnologija postajala vedno bolj avtomatizirana in preprosta za uporabo, bo še vedno potrebovala »prevajalce« – ljudi, ki bodo povezovali tehnologijo in uporabnike. Pred ljudmi, ki delujejo na področju informacijske tehnologije, je zagotovo svetla prihodnost, saj bodo podjetja v svoje delovanje vedno bolj vpletala tehnologijo.

3. Vodje proizvodnje
Tudi v predelovalni industriji, kjer je bilo veliko delovnih mest neslavno izgubljenih zaradi avtomatizacije, še vedno potrebujejo menedžerje in nadzornike, ki bodo skrbeli, da bo proizvodnja gladko tekla. Dokler bo človeštvo uporabljalo fizične izdelke, bomo potrebovali tudi ljudi, ki bodo nadzirali proces njihove izdelave.

4. Grafični oblikovalci
Računalniki ne premorejo ustvarjalnosti in domišljije, ki jo zahteva privlačno in estetsko dovršeno grafično oblikovanje. Ne zmorejo oblikovati logotipov ali oglasnih panojev, ki bodo pritegnili poglede možnih kupcev. Čeprav ima področje grafičnega oblikovanja močno konkurenco, naj bi večina organizacij tudi v prihodnosti še vedno potrebovala grafične oblikovalce.

5. Zdravstveni delavci
Tehnologija in umetna inteligenca verjetno ne bosta uničili delovnih mest v zdravstvenih poklicih. Te vloge zahtevajo pristen človeški stik, ki ga stroji še ne bodo tako kmalu prevzeli, če sploh kdaj. Zobozdravnikom, zdravnikom in medicinskim sestram se ni treba bati avtomatizacije, saj medicinsko področje še naprej doživlja hitro rast.

6. Učitelji
Medtem ko vse pogosteje uporabljamo digitalne učne platforme, pa kljub temu ne bo mogoče nadomestiti kompleksnih medosebnih interakcij med učitelji in učenci. Dobri učitelji so trenutno v svetu zelo iskani in najbrž se bo ta trend še nadaljeval. Naj poudarimo, da govorimo o učiteljih, ki bodo znali učence pripravljati na prihodnost in ne take, ki pripravljajo učence le na vlogo ubogljivega delavca za potrebe industrijske revolucije 18. stoletja.

7. Pisatelji
Pisanje, še posebej beletristika, zahteva tako čustva kot ustvarjalnost. Tega roboti ne morejo nadomestiti. Konkurenca med pisatelji je močna, vendar je tudi trg vse večji in logistične možnosti izdaje knjig ter njihove distribucije so boljše kot kadar koli prej. Veliko je povpraševanja po kreativcih, piscih scenarijev, stvarne literature in podobnih.

8. Strokovnjaki za trženje
Stroji ne znajo kritično razmišljati ali ustvariti kreativnih rešitev, kaj šele kompleksnih in večplastnih marketinških strategij. Trženjske strategije odslikavajo številne vidike trenutnega stanja podjetja in njegovega okolja, razmišljanje o tem, ali bo nek načrt deloval, pa nima enoznačne rešitve.

9. Strokovnjaki za človeške vire
Kadrovski strokovnjaki so najbrž varni pred roboti, saj so človeški stiki postavljeni v središče njihove vloge. Odzvati se morajo na spreminjajoče se razmere na delovnem mestu in rešiti zapletene medsebojne konflikte med zaposlenimi.

10. Odvetniki
Niti odvetnikov tehnologija žal ne bo nadomestila. Pravni postopki so preveč nestandardni, da bi jih lahko izvajal program. Videli bomo, kaj bo prinesla tehnologija veriženja blokov s pametnimi pogodbami, kjer načeloma ne bi smelo prihajati do sporov, ker bodo parametri izvajanja pogodbe zelo jasni vnaprej.

Več iz te kategorije