0 Deljenj 604 Ogledov

Poboj ukrajinskih vojnih ujetnikov v Olenivki: Ukrajina Rdečemu križu postavila ultimat 

14. October, 2022 10:05
604 Ogledov

Urad ukrajinskega predsednika Zelenskega ne razume, zakaj misija Rdečega križa še ni prispela v Yelenovko.  

Ukrajina je Mednarodnemu odboru Rdečega križa dala tri dni časa, da pošlje misijo v kolonijo v okupirani Olenivki.  

Po navedbah tiskovne službe predsedniškega urada je vodja predsedniškega urada Andriy Jermak podal ustrezno zahtevo med videokonferenčnim srečanjem s predstavniki ICRC in drugih mednarodnih organizacij.  

Jermak je poudaril, da je danes izjemno pomembno vprašanje, v kakšnih razmerah so ukrajinski vojni ujetniki in s čim se soočajo na krajih, kjer jih zadržujejo v Ruski federaciji in na začasno zasedenem ozemlju Ukrajine. 

 

Dejstva o Olenivki 

 

V noči na 29. julij je na ozemlju nekdanje kazenske kolonije v okupirani vasi Olenivka v regiji Doneck prišlo do eksplozije, zaradi česar je bila zgradba, v kateri so bili ukrajinski vojni ujetniki iz železarne Azovstal, uničena.  

Rusija je takoj po eksploziji obtožila ukrajinske oborožene sile, da so same  obstrelile zaporniško kolonijo. Po navedbah ruske strani je bilo ubitih več kot 50 ukrajinskih branilcev, število ranjenih ni znano. Ukrajinski organi pregona so eksplozijo v Olenivki označili za rusko teroristično dejanje za prikrivanje vojnih zločinov in poskus diskreditacije oboroženih sil Ukrajine in ter motenje dobave orožja.  

Ukrajinska stran od Rusije še vedno ni prejela uradnih odgovorov glede seznamov ubitih in ranjenih v eksploziji v Olenivki.  

Misija ZN za ugotavljanje dejstev zaradi pomanjkanja varnostnih zagotovil ne more odpotovati v center za pridržanje v Olenivki v regiji Doneck, kjer je bilo ubitih več kot 50 ukrajinskih vojnih ujetnikov.  

21. septembra se je zgodila izmenjava vojnih ujetnikov, med katero je bilo izpuščenih 215 ukrajinskih branilcev. Med njimi je bilo osem takih, ki so bili ranjeni med ruskim terorističnim napadom v Olenovki, poroča UNIAN.  

13. oktobra je bilo iz ruskega ujetništva izpuščenih še 20 ukrajinskih  vojakov, med njimi so tudi tisti, ki so bili zadržani v Olenivki, na začasno zasedenih ozemljih Zaporoške in Hersonske regije. 

 

 C. R., UNIAN 

Jeklarna Azovstal. (foto: EPA-EFE/Sergei Ilnitsky)

Več iz te kategorije