0 Deljenj 1624 Ogledov

KRIVA JE KOMUNALA CERKNICA Komaj 11-mesečni deček umrl zaradi fekalno onesnažene vode iz zajetja

11. November, 2017 13:12
1624 Ogledov
iStock

CERKNICA – Ljubljansko okrožno sodišče je odgovornost za smrt 11-mesečnega otroka, ki je 17. avgusta 2011 umrl po zapletih zaradi okužbe z bakterijo E. coli, s katero se je okužil s pitjem kontaminirane vode iz zajetja Obrh v občini Loška dolina, pripisalo Javnemu podjetju Komunala Cerknica.

Štiričlanska družina umrlega malčka po poročanju časnika terja odgovornost od cerkniškega komunalnega podjetja in Zavarovalnice Triglav, pri kateri ima podjetje zavarovano odgovornost. Vsak član s tožbo zahteva 22.000 evrov, kolikšna odškodnina jim pripada, pa bo sodišče odločilo po pravnomočnosti vmesne sodbe. Če bo ta prestala sito višjega sodišča, bo moralo podjetje družini plačati odškodnino.

Toženo komunalno podjetje vztraja, da dečkove okužbe ni možno z ustrezno gotovostjo povezati s pitjem vode iz javnega vodovodnega omrežja. Trdi tudi, da so z vodovodnim sistemom ravnali z ustrezno skrbnostjo, do onesnaženja pa da je prišlo zaradi nepredvidljivega zunanjega vzroka.

A sodišče ne dvomi o vzročni zvezi med fekalno onesnaženo vodo z bakterijo E. coli v javnem vodovodu in smrtjo dečka. Okužil se je z zaužitjem vode neposredno iz pipe 5. junija 2011, kljub vsem naporom in zdravljenju, ki je trajalo dobra dva meseca, pa mu zdravniki niso mogli pomagati.

Po akutni ledvični odpovedi, ki je posledica osnovne bolezni hemolitičnega uremičnega sindroma, se je med nadomestnim zdravljenjem ledvic pri dečkovem oslabljenem in za okužbe dovzetnem organizmu po pojasnilu odvetnika staršev Jožefa K. Novaka razvila sepsa oz. septični šok, ki je bil neposredni vzrok smrti.

Se bo tožena komunala zoper sodbo pritožila?

Odvetnik je z odločitvijo sodišča, kot piše časnik, zadovoljen, saj mu je uspelo dokazati tožbene očitke. Pričakovati je, da se bo tožena komunala zoper sodbo pritožila.

Izvedensko mnenje Inštituta za vode RS povzema dokumentacijo v spisu in letno poročilo o zdravstvenem nadzoru pitne vode v občinah Cerknica in Loška dolina Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto, iz katerih izhaja, da je bila voda v zajetju Obrh pogosto kontaminirana, 7. junija 2011 pa so v vodi zaznali nadpovprečno prekoračenje merila za vsebnost E. coli.

Potem ko se je nekaj mesecev prej v občini Loška dolina s to bakterijo zaradi onesnaženega zajetja vode okužilo več kot 200 ljudi, so prve ukrepe na območju Loške doline uvedli na začetku junija 2011.

STA

Več iz te kategorije