0 Deljenj 533 Ogledov

Izredne razmere na Primorskem: Zalite in zaprte ceste, poplavljeni domovi, iz morja reševali plovila

9. December, 2020 5:55
533 Ogledov

Kratko poročilo o dogajanju iz 8.- 9. 12. 2020. Poročilo dne, 9. 12. 2020 ob 2.14: V času dogodkov večjega obsega je Regijski center za obveščanje Koper, v Mestni občini Koper, zabeležil 59 dogodkov povezanih z močnim dežjem. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper (14 gasilcev po dosedanjih podatkih) in prostovoljni gasilci Obalne gasilske zveze (po dosedanjih podatkih 10 društev z 64 gasilci in 19 vozili). Gasilci so iz 15 objektov črpali vodo, trenutno črpajo vodo še iz 10 objektov. V okolici 20 objektov so gasilci postavili protipoplavne vreče. Največ težav z visoko vodo so imeli prebivalci v okolici Partizanske in Vanganelske ulice. Na Cesti na Markovec, se je med večstanovanjski hiši utrgal zemeljski plaz skupaj z drevesi(približno 40 kubičnih metrov). Drevo se je naslonilo tudi na plinohram, ki ga je pregledal dežurni Butan plinov. Zaradi poškodbe na javni razsvetljavi so posredovali tudi delavci Javne razsvetljave Ljubljana. Zdrsnilo je tudi nekaj plazov na lokalne in državne ceste. Zaradi teh je trenutno zaprta stara Šmarska cesta, cesta Šmarje-Grinjan in skoraj neprevozna je cesta Babiči-Pomjan, zaprta je tudi cesta Škocjan-Triban. Močno se je dvignil tudi vodostaj reke Rižane, ki pa ni povzročil večjih težav. V semedelskem mandraču so posredovali gasilci in delavci Marjetice Koper, ki so zaradi visoke gladine morja reševali nekaj plovil, ki so zajemala vodo. Plovila so prevezali. Na terenu so bili tudi člani občinskega štaba CZ in regijski poveljnik CZ.

Iz občine Piran prihaja kratko poročilo 9. 12. 2020 ob 2.54: Voda je zalila cesto Dragonja-Sečovlje, ki je trenutno zaprta za ves promet. Postavljena je zapora tudi v Sečovljah v bližini letališča.

Iz občine Izola pa so v poročilo 9. 12. 2020 ob 2.52 zapisali: v Izoli so gasilci Gasilske zveze Izola črpali vodo na Kajuhovi in na dveh lokacijah v Kortah. Na cesto Šared-Izola se je utrgal zemeljski plaz. Posredovali so delavci Komunale Izola.

Iz Štajerskem pa poročajo o tegobah zaradi snega.


Več iz te kategorije