0 Deljenj 454 Ogledov

(GROZLJIVO!) V osvobojeni vasi v regiji Harkov odkrili mučilnico: Domačine so žive zakopali in jim pulili zobe

5. October, 2022 11:18
454 Ogledov

V vasi Pisky-Radkivski v regiji Harkov, ki je bila osvobojena od ruskih sil, so ukrajinski organi pregona odkrili še eno mučilnico, ki so jo okupatorji postavili v kleti. Ukrajinski uradnik je v torek predstavil fotografske dokaze o domnevnih sobah za mučenje, eni od številnih doslej najdenih. Kot je poročal Ukrinform, so konec septembra v osvobojenem Vovčansku v regiji Harkov že odkrili mučilnico, ki so jo postavili ruski okupatorji.

Anton Geraščenko,  svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve, je tvitnil najnovejšo obtožbo zlorabe in delil fotografije, ki kažejo na mučenje v vasi Pisky-Radkivski. Enako je na družbenem omrežju Telegramu potrdila ukrajinska nacionalna policija.

“Preiskovalci so našli sobo za mučenje v vasi Pisky-Radkivski v regiji Harkov. Poročali so o mučenju, kot sta živ pokop in vstavljanje goreče preproge v plinsko masko. Našli so tudi škatlo z iztrganimi zobnimi vsadki”, je Geraščenko tvitnil v torek.

 

 

Nacionalna policija Ukrajine je v ponedeljkovi objavi na Telegramu objavila odkritje domnevne mučilnice, pri čemer je zatrdila, da so ruske enote izropale tudi hiše v vasici, ki leži manj kot 160 km jugovzhodno od mesta Harkov. Druge podrobnosti o domnevnem mučenju, vključno s številom žrtev, ki naj bi bile mučene, v torek popoldne niso bile znane.

 

Geraščenko je objavil tudi posnetek, na kateri naj bi bila domnevna mučilnica, medtem ko so ukrajinski policisti po osvoboditvi izpod ruskih sil na Telegramu sporočili, da dokumentirajo vojne zločine “osvobodilne’” vojske. “Ko so ruski vojaki vstopili v vas, so domačine pregnali z domov in se tam naselili sami,” so zapisali in dodali, da so “mučilnico našli v kleti, kjer naj bi bili domačini “v nečloveških razmerah”. “Ljudje so ustrahovali, pretepali in zlorabljali,” piše v objavi.

Obtožbe Rusije glede vojnih zločinov še naprej naraščajo

Rusija se med vojno sooča z obtožbami o mučenju ukrajinskih vojakov in civilistov, pri čemer je Ukrajina pozvala k sojenju za vojne zločine v “nürnberškem slogu”.

Obtožbe Rusije glede vojnih zločinov še naprej naraščajo. (Foto: epa)

Po poročanju tujih medijev je več prič, ki poročajo o fizičnem in psihičnem mučenju v drugi vasi v regiji Harkov. Nekateri so povedali, da so bili ranjeni, še preden so bili prepeljani v mučilnico. V mestu Izium, ki ga je ukrajinska vojska osvobodila v začetku septembra, so po poročanju Associated Pressa že odkrili najmanj 10 domnevnih mest mučenja. Rusija se sooča s številnimi mednarodnimi preiskavami zaradi teh domnevnih kršitev vojnih zločinov.

C. R.

 

Več iz te kategorije