0 Deljenj 2462 Ogledov

Osem delov telesa, ki jih ne smemo prijemati z rokami

30. September, 2017 8:00
2462 Ogledov

Prste k sebi!

Zakaj? Roke so polne bakterij in umazanije. Z dotikanjem občutljivih delov je večja možnost za razne infekcije in bolezni. Res je, da se je zelo težko odvaditi teh navad.

Zdi se, kot da roke mislijo po svoje. Recimo: sprehajajo se po obrazu in vratu, dotikajo se predmetov na mizah v službi … Vsega, na čemer je polno bakterij.

Tukaj so deli telesa, ki se jih ne bi smeli dotikati z rokami.

1. Obraz

Ker so roke polne bakterij, jih z dotikanjem obraza prenesemo na občutljivo kožo. Poleg tega pa nanesemo alergene in umazanijo z rok. Dr. Ava Shamban je za portal Little Things povedala, da na ta način, ko se dotikamo obraza z rokami, vplivamo na celotno zdravje.

2. Usta

Raziskava v  Journal of Applied Microbiology  je odkrila, da se tri četrtine vseh bakterij v telesu prenese s prstov na usta. Najpogosteje se ljudje dotikajo ust med branjem ali pisanjem.

3. Odprte rane na telesu

To početje je zelo slaba ideja, če vzamemo v obzir, koliko bakterij in alergenov se nahaja na naših rokah. V primeru, da želite zamenjati obliž ali gazo na rani, najprej temeljito umijte roke.

4. Nosna votlina

V nosni votlini se nahaja polno dobrih bakterij. Vendar pa s tem, ko vrtate s prtom po nosu, vanj prenašate nepoznane bakterije. To lahko povzroči infekcije in slabo vpliva na »domače«bakterije.

5. Zadnjica

Na zadnjici je polno nezaželenih bakterij. Po kakršnem koli dotiku zadnjice si temeljito umijte roke.

6. Oči

Vnetje očesne veznice (konjuktivitis) je direktna posledica prenosa virusa in bakterij v oko. Oči so že same po sebi zelo občutljive in prav tako koža okoli njih, zato je najbolje, tudi če vas zelo srbijo, da se jih čim manj dotikate.

7. Ušesna notranjost

Uho je sistem, ki se čisti sam, zato je potiskanje prstov ali kakšnih drugih ostrih predmetov v notranjost ušesa zelo delikatno in lahko povzroči infekcijo.

8. Pod nohti

Področje od nohti ima dvakrat več bakterij kot katerikoli drugi del roke. To je najboljše mesto za širjenje bakterij, saj umivanje rok z milom ne odstrani popolnoma umazanije.

Več iz te kategorije