0 Deljenj 3944 Ogledov
iStock

Lahko uporabimo česen, ki je začel kaliti?

5. April, 2018 10:00
3944 Ogledov

Dobro poznamo ta scenarij. Tvoj česen je ždel tam v posodi in ni nikomur želel nič žalega, dokler ni nekega dne preprosto začel kaliti. To je zanesljiv znak, da ga ne morete več uporabiti, kajne?

Ne nujno.

Jason Howell, lastnik kmetije za pridelovanje česna Tamarack v ameriškem Wisconsinu, je povedal, da bi moral biti strok česna varen pred grenkim okusom zelenega dela rastline še približno dva tedna za tem, ko ste prvič opazili, da kali.

Poskusite ga, kot bi mleko

»Če vidim, da je česen začel kaliti in nameravam glavico uporabiti v kulinarične namene, bom, kot po navadi, odrezal košček ter preizkusil vonj in okus, podobno kot bi to storil z vrčem mleka, ki ga najdem nekje zadaj v hladilniku. V devetih od desetih poskusov je česen še dober,« je dejal Hovell. »Stroke, ki so že nekoliko mehkejši, bom vsekakor zavrgel.«

Andrea Geary, namestnik urednika za hrano pri reviji Cook’s Illustrated, priporoča, da strok vzdolžno prerežete po vsej dolžini in nato s konico noža odstranite kalček v celoti, preden začnete s kuhanjem. To metodo kuharji odobravajo, da lahko uporabite kaleči česen, če se slučajno znajdete v škripcih .

Majhni kalčki niso moteči

»To bi bilo še posebno pomembno, da to stori v receptu, kjer morate uporabiti surov česen, ki je ključna sestavina okusa, denimo pri solatnem prelivu s česnom (vinaigretska omaka),« je povedal Geary za The Takeout. Enako veja tudi za slavni grški tzatziki. »Če je kalček zelo majhen in boste česen kuhali denimo v omaki za špagete, se boste najbrž brez težav izmazali, tudi če kalčka ne odrežete.« Znanost je pravzaprav ugotovila, da so česni z majhnimi kalčki pravzaprav še bolj zdravilni, saj začne česen, da bi zavaroval kalček, tvoriti snovi, ki škodijo parazitom in bakterijam.

Geary dodaja, da bi morali česen zavreči, če je velikost kalčka več kot 5 centimetrov. Na tej točki je kalček porabil večino sladkorja v stroku (potrebuje ga namreč za svojo rast), zato bo celoten strok grenak.

Več iz te kategorije