0 Deljenj 2261 Ogledov

SVETOVALNICA: Veriženje pogodb o zaposlitvi za določen čas

22. March, 2018 9:00
2261 Ogledov

Škandalova bralka Karmen je našemu svetovalcu poslala naslednje vprašanje: »Pri delodajalcu sem zaposlena že tri leta. Za vsako od teh treh let sem dobila v podpis pogodbo o zaposlitvi za določen čas za eno leto. Ali sem upravičena do pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas?«

12. člen Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) v 1. odstavku določa, da se pogodba o zaposlitvi sklepa za nedoločen čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Delodajalec lahko torej skladno z delovnopravno zakonodajo pogodbe o zaposlitvi za določen čas sklepa zgolj izjemoma, in sicer v primerih, ki jih ZDR-1 izrecno predvideva. Razlog, zakaj vam delodajalec ne da v podpis pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, je tako odvisen od tega, kakšne razloge ima delodajalec, da z vami sklepa pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

Skladno z delovnopravno zakonodajo lahko delodajalec z delavcem izjemoma sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas, če gre za primere, ki so takstativno našteti v 54. členu ZDR-1. Le ta določa, da se pogodba o zaposlitvi sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo v primerih iz 54. člena ZDR-1 opravi. Delodajalec tako ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih ko gre za:

  • nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
  • zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva, ki ima enotno dovoljenje, kot ga določa zakon, ki ureja vstop in prebivanje tujcev, in dovoljenje za sezonsko delo, kot ga določa zakon, ki ureja zaposlovanje, samozaposlovanje in delo tujcev, razen kadar je enotno dovoljenje izdano na podlagi soglasja za zaposlitev, samozaposlitev ali delo,
  • poslovodno osebo ali prokurista,
  • vodilnega delavca iz prvega odstavka 74. člena ZDR-1,
  • voljene in imenovane funkcionarje oziroma druge delavce, ki so vezani na mandat organa ali funkcionarja v lokalnih skupnostih, političnih strankah, sindikatih, zbornicah, društvih in njihovih zvezah.

Ne glede na prej navedeno omejitev pa lahko delodajalec v primeru, če gre za pripravo oziroma izvedbo dela, ki je projektno organizirano, sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas za obdobje, daljše od dveh let, če projekt traja več kot dve leti in če se pogodba o zaposlitvi sklene za ves čas trajanja projekta.

Na tem mestu velja izpostaviti še določilo 3. odstavka 22. člena ZDR-1, ki določa, da lahko delodajalec v primeru, ko nihče od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela, z enim od prijavljenih kandidatov sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas do enega leta, če je taka zaposlitev nujna zaradi nemotenega opravljanja dela.

Če ne obstaja nobeden od zgoraj navedenih razlogov, vam delodajalec neupravičeno veriži pogodbe o zaposlitvi za določen čas. V tem primeru tako skladno s 1. odstavkom 200. člena ZDR-1 od delodajalca pisno zahtevajte, da kršitev odpravi. Če delodajalec v zakonskem roku (8 dni) kršitve ne bo odpravil, imate možnost zahtevati tudi sodno varstvo.

Primož Obreht, univ. dipl. prav., Center za pravno pomoč d.o.o.

Če imate za Primoža Obrehta, univ. dipl. prav., tudi vi vprašanje, ga lahko pošljete na [email protected] ali na [email protected]. Naš strokovnjak bo z veseljem odgovoril nanj, tudi če pokličete na 08 205 9604.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije