0 Deljenj 3631 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Hakl s posojilom do hiše, vredne več od prihodkov podjetja

30. January, 2018 14:00
3631 Ogledov

Pred letom in pol sta prekmurski medijski tajkun Uroš Hakl, ki je postal lastnik štajerskega dnevnika Večer, in njegov oče Boris prek družbe z omejeno odgovornostjo Hakl & Hakl, podjetja za računalništvo, izobraževanje in trgovino, v Bohinju kupila hišo in veliko zemlje. Iz javno dostopnih podatkov je videti, da sta za nepremičnino v osrčju Triglavskega narodnega parka odštela 307 tisoč evrov. Taka je bila prijavljena vrednost posla.

Haklova hiša na Ukancu, le nekaj minut hoda oddaljena od Bohinjskega jezera.

Poznavalci ocenjujejo, da je nepremičnina v Ukancu vredna veliko več od Haklovega podjetja, ki je samo eno iz verige devetih delujočih, pri katerih najdemo ime Uroš Hakl. Hakl, tudi lastnik dnevnika Večer, ki mu strmo pada število prodanih izvodov, menda veriži podjetja prav zato, da z enega na drugega prestavlja izdajateljstvo časopisa. Vse skupaj naj bi potekalo samo še na visoki zadolženosti, prijateljskih posojilih in odpisih dolgov za posamezne storitve. Čeprav je Večer tipičen lokalni časopis, je Hakl vzel delo lokalnim tiskarjem in ga preselil v Ljubljano, k Stojanu Petriču.

Podjetje, ki ga imata z očetom, je v letu 2016 ustvarilo 288 tisoč evrov prihodkov in štiri tisočake čistega dobička. Dragoceno nepremičnino sta Hakla kupila od Ljubljančana, čigar osebni podatki so znani uredništvu. Posel je bil sklenjen junija 2016, 19. oktobra pa je bila vpisana hipoteka, s katero je denarno terjatev zavarovala družba za poslovno svetovanje Naložba iz Ljubljane. Hakla sta očitno najela posojilo, in to po petodstotni obrestni meri, vrniti pa sta ga morala do 10. oktobra lani. To sta očitno storila, saj je na parceli izbrisana zaznamba, v kateri je pisalo, da gre za »zavarovanje denarne terjatve upnika po posojilni pogodbi, in sicer glavnice posojila v znesku 150.000,00 evrov, skupaj s pogodbenimi obrestmi po obrestni meri 5 % letno, ki zapadejo v plačilo ob zapadlosti posojila, in sicer najpozneje v roku 3 dni od dneva prejema obračuna s strani posojilodajalca, z vračilom posojila in obresti v enkratnem znesku, tj. najkasneje dne 10. 10. 2017, skupaj z morebitnimi zamudnimi obrestmi po predpisani obrestni meri, kot jih določa zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti, stroški izterjave in vsemi drugimi pripadki in stroški, ki bi jih imel upnik z uveljavljanjem vračila terjatve ter možnostjo predčasnega poplačila terjatve, vse pa skladno z določili Posojilne pogodbe«.

Izvor denarja, s katerim je Hakl poplačal posojilo, ni znan, iz bilance podjetja, objavljene na Ajpesu, pa je videti, da je podjetje poslovno leto 2016 končalo s skupaj skoraj 509 tisoč evri kratkoročnih obveznosti. Iz aplikacije protikorupcijske komisije Erar pa je razvidno, da so nekaj več kot 150 tisoč evrov leta 2016 prejeli od družbe Pomurske lekarne Murska Sobota, 158 tisoč pa še v naslednjem letu, ko je bilo treba dolgove poplačati.

 

Enajst minut hoda do jezera

Parcela in hiša ležita enajst minut hoda od obrežja Bohinjskega jezera, v osrčju Triglavskega narodnega parka in v neposredni bližini Save Bohinjke, slapa Savice in na odlični izhodišči lokaciji za vzpon na Komno, Vogel ali čez Komarčo do Triglavskih jezer. Hiša ima tri sobe. Leta 2005 je takratni lastnik prenovil tako streho kot okna in napeljave. Konstrukcija je lesena.

Gre za enega najdražjih predelov ob Bohinjskem jezeru, kjer je pred leti nepremičnino, imenovano Vila Pršivec, za 610 tisoč evrov kupovala britanska manekenka Heather Mills, nekdanja žena pevca Paula McCartneyja. Nepremičnino na zemljišču, velikem 1.871 kvadratnih metrov, je generalni sekretariat vlade aprila 2016, samo nekaj mesecev pred Haklovim nakupom torej, prodajal po izklicni ceni 260 tisoč evrov. Na dražbi sta jo, popolnoma prenovljeno leta 1995, kupila Rusa Dmitri Karpačev in Konstantin Durnev.

 

V preiskavi zaradi suma oškodovanja

Predsednik vlade Miro Cerar iz Ljubljane rad pride, kamor ga povabi Uroš Hakl. Nekateri pravijo, da tudi na vikend.

Z Urošem Haklom se rad srečuje predsednik vlade Miro Cerar. Čeprav po nekaterih informacijah Haklov prijatelj Andrej Drapal ustanavlja stranko Marjana Šarca, ki se je Cerarjevi pred letošnjimi volitvami še posebej bojijo. Hakl in Drapal sta bila partnerja v poslu, ki so ga zaradi domnevne sporne porabe proračunskega denarja pod drobnogled vzeli kriminalisti. Za Dnevnik je o uvedbi sodne preiskave pisal Blaž Petkovič, ki je danes v službi pri Haklu.

 

Več iz te kategorije