0 Deljenj 801 Ogledov
youtube

Ogorčenje: Judje v hotelu ne smejo na bazen, če se pred tem ne stuširajo

14. August, 2017 10:00
801 Ogledov

Napisa v švicarskem hotelu v gorskem letovišču Arosa, ki sta od judovskih gostov zahtevala, da se pred uporabo bazena oprhajo in da zamrzovalnik uporabljajo le ob določenih urah, sta sprožila ogorčenje in številne pritožbe iz Izraela. Napisa so označili za antisemitska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novica o neprimernih napisih se je razširila, ko je eden od ogorčenih gostov na Facebooku objavil fotografijo napisa ob bazenu hotela Paradies. »Naše judovske goste – ženske, moške in otroke – naprošamo, naj se pred uporabo bazena oprhajo. V primeru kršitve pravila bomo prisiljeni (zapreti) bazen za vas,« je pisalo na napisu ob bazenu.

Drugi napis, namenjen Judom, pa je visel v kuhinji. Sporočal jim je, da imajo dostop do zamrzovalnika samo med 10. in 11. uro ter med 16.30 in 17.30. Zamrzovalnik so namreč lahko uporabljali za shranjevanje košer hrane.

Zaradi napisov se je usul plaz kritik predstavnikov izraelske države, ki so hotelu očitali antisemitizem. Namestnica izraelskega zunanjega ministra Cipi Hotoveli je napise označila kot antisemitsko dejanje najslabše in najgrše vrste.

Tudi jeruzalemski Center Simona Wiesenthala je izrazil ogorčenje nad incidentom in objavil pismo, v katerem zahteva, naj hotel zaradi sovražnega govora zaprejo, njegovo vodstvo pa kaznujejo. Ko je izraelski veleposlanik v Švici Jakob Keidar s hotelom navezal stik, so sporne napise odstranili.

Tiskovni predstavnik švicarskega zunanjega ministrstva Tilman Renz je za AFP pojasnil, da je bilo ministrstvo v stiku z veleposlanikom. »Švica obsoja rasizem, antisemitizem in diskriminacijo v kakršni koli obliki,« je ministrstvo pojasnilo Keidarju.

Več iz te kategorije