0 Deljenj 2616 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: ČASOVNI POPOTNIKI Prišli iz prihodnosti in podali dokaze

25. December, 2017 10:12
2616 Ogledov

Potovanje v času? Že sama misel buri človeško domišljijo od vekomaj. Bi odpotovali v preteklost in popravili zgodovino sveta? Kaj pa kratek skok v prihodnost? Ko se že zdi, da je življenje časovnega popotnika le pobožna želja, so v zadnjih letih nekateri svetovni mediji razkrivali, da temu vendarle ni tako.

Spoznajmo torej nekaj srečnežev, ki so se očitno uprli zakonom fizike in skočil na kratek potep v preteklost oziroma prihodnost. Eden prvih je bil prav gotovo John Titor, ki je bil v letih v začetku tega stoletja pravi hit spletnih forumov. Predstavljal se je kot časovni popotnik iz leta 2036, objavljal slike časovnega stroja in objavil celo nekaj napovedi iz prihodnosti, kjer je med drugim opozarjal na jedrsko vojno. Svoje trditve je še podkrepil s fotografijo iz leta 1941, na kateri je potoval na ponovno odprtje mostu South Fork.

Kdo je skrivnostna ženska iz Chaplinovega filma?

Še do danes ni nikomur uspelo pojasniti, kdo je ženska na posnetku, ki je nastal iz dodatkov k filmu Charlia Chaplina iz leta 1928 z naslovom Cirkus (The Circus), ki govori v napravo, podobno mobilnem telefonu. George Clark je video odkril po naključju, obenem pa je bil prepričan, da gre za potovanje v času. Posnetek si je na portalu YouTube ogledalo več milijonov ljudi, skrivnostne ženske pa ni identificiral še nihče.

Kaj pa zgodba Andrewa Carlssina, ki se je leta 2003 znašel sredi preiskave s strani FBI zaradi sumov o trgovanju z notranjimi informacijami? Po nekaj tednih je namreč povečal svojo bogastvo z 800 dolarjev na 350 milijonov dolarjev. To mu je uspelo le, ker se je menda vrnil 200 let iz prihodnosti. »Bilo je preveč mamljivo, da bi se uprl. Leta 2256 je znanje o nestabilnosti borznega trga nekaj tako pogostega, da lahko vsakdo, ki pozna zgodovino borznega trga, to izkoristi,« je dejal po prijetju. Pozneje o njem ni več moč najti zapisa.

Posnel se je s svojo starejšo različico

Tudi Håkan Nordkvist s Švedske si je leta 2006 pridobil pozornost svetovne javnosti. Ko je popravljal kuhinjsko korito, ga je nenadoma obsijala močna svetloba. Pred njim se je pojavila njegova starejša različica iz leta 2046. V dokaz je podal celo posnetek, a marsikdo je dejal, da je vse skupaj del njegovega komercialnega plana za pokojninski načrt.

No, nazadnje je našo domišljijo leta 2013 buril mladi iranski znanstvenik Ali Razeghi, ki je bil prepričan, da je izumil časovni stroj, ki pa je potnika ponesel zgolj v prihodnost. Prototipa naprave ni nikoli pokazal, saj ga je bilo strah Kitajcev, ki bi lahko, po njegovih besedah, ukradli idejo in prek noči izdelali ter prodali milijon primerkov.

Je sploh mogoče potovati v času?

Mar zakoni časa in prostora v tem vesolju dopuščajo zavrteti časa nazaj ali naprej? Slavni britanski fizik Stephen Hawking meni, da je najboljši dokaz za to, da je potovanje v času nemogoče, to, da med nami ni turistov, ki so šli na izlet v preteklost. Tu je še t. i. »paradoks dedka«, ki pravi, da bi lahko časovni popotnik skočil v preteklost in ubil svojega dedka, s čimer bi preprečil svoje rojstvo. Nekateri menijo, da časovni stroj nikakor ni možen, saj bi potovanje skozi čas zahtevalo preveč energije. Drugi opozarjajo, da prihodnosti, v katero bi želeli potovati, še ni. Vsi pa so si enotni – raziskave prostor in časa so nadvse kompleksne in problematične.

 

Več iz te kategorije