0 Deljenj 1075 Ogledov

FOTO: HRVATI ŠOKIRANI Poglejte, kakšno truplo je naplavilo na obalo

18. December, 2017 13:36
1075 Ogledov

Športni ribiči so v nedeljo v morju nedaleč od Orebića na južni strani polotoka Pelješac našli truplo kita, velikega približno pet metrov. Strokovnjaki so potrdili, da gre za Cuvierjevega kljunatega kita (Ziphius cavirostris). Nesrečno žival naj bi morje naneslo v plitvino med močnim južnim vetrom, ki je več dni pihal na jugu Dalmacije.

Hrvaški športni ribiči so o sesalcu, za katerega so ocenili, da tehta več sto kilogramov, obvestili pristojne službe. Doktor Sergije Vilović iz društva za zaščito živali z otoka Korčula je za hrvaške medije potrdil, da gre za Cuvierjevega kljunastega kita. Odrasli Cuvierjev kljunati kit lahko doseže velikost do sedmih metrov.

Fotograf iz Orebića Ivica Trojanović je medtem na svojem Facebook profilu objavil fotografije in video posnetke trupla kita, ki je plulo le nekaj metrov od obale na območju Dubravica vzhodno od Orebića.

Hrvaški inštitut za raziskave in zaščito morja Plavi svijet z otoka Lošinja je na svoji spletni strani objavil, da so se Cuvierjevi kljunati kiti redko pojavljali v Jadranskemu morju. Njihove raziskave, ki so potekale med letoma 2010 in 2013, so sicer potrdile navzočnost tovrstnih kitov v južnih delih Jadrana v globinah med 700 in 1200 metrov.

STA

Več iz te kategorije