0 Deljenj 1978 Ogledov

Žiga Jelar po sezoni, v kateri se je pobiral zaradi covida, zmago posvetil pokojni mami

25. March, 2022 21:29
1978 Ogledov

Žiga Jelar (468,2 točke) je zmagovalec prve tekme finala sezone smučarskih skokov v Planici. To je bila za Jelarja prva zmaga v karieri. Za Jelarjem so se zvrstili še trije Slovenci; drugi je bil Peter Prevc (464,8), tretji Anže Lanišek (458,5), četrti pa Timi Zajc (454,8).

Jelar je tako po Oberstdorfu in prvih stopničkah v sezoni dosegel še prvo zmago. To je bil tudi prvenec v karieri za vsestranskega Besničana, ki ima po tej četverni zmagi v Planici dovolj materiala za novo pesem. »To je najslajša zmaga. Ne vem, če je lahko še lepša. V Planici, pred navijači, pred reprezentančnimi kolegi. Še vreme je bilo lepo. Mislim, da je to to,« je zmago podoživel 24-letnik. Uspeha se sprva sploh ni zavedal.

»V bistvu sploh nisem vedel, da sem zmagal. Šel sem skozi ciljna vrata, ko so mi rekli, ‘zmagal si, pojdi na ramena’. Takrat potem dojameš. Že ob tistem drugem mestu se je vse poplačalo v Oberstdorfu. Dokazujem, da če imam priložnost, sem zelo močan. Uživam v tem, v borbi, evforiji,« je dodal Jelar.

Pred četverno zmago v Planici so Slovenci dvakrat slavili trojno zmago v svetovnem pokalu. Nazadnje 30. januarja 2016 v Sapporu, ko so se na prva tri mesta uvrstili Peter Prevc, Domen Prevc in Robert Kranjce, pred tem pa le še leta 2014 prav tako na tem japonskem prizorišču, ko je 26. januarja 2014 na skakalnici Okurayama Jernej Damjan dosegel svojo edino zmago v pokalu, Peter Prevc je bil drugi, tretji pa Kranjec.

»Zmago bi rad posvetil pokojnemu očetu dobrega prijatelja, ki je bil ‘krivec’, da sem se sploh vpisal v smučarske skoke, in pokojni mami, ki mi je rekla le, naj pridem dol z letalnice živ,« je še dejal mladenič.

Težka sezona

Spomnimo, na zaključnih pripravah pred olimpijsko sezono je bil pozitiven na covid-19 in tako močno zbolel, da je moral poiskati tudi zdravniško pomoč. Koronska okužba mu je, kot je takrat dejal za STA, odnesla vse, za kar je trdo garal v spomladanskih in poletnih mesecih in zelo dolgo se je pobiral.

Več iz te kategorije