0 Deljenj 1108 Ogledov

ŽE TRETJI GRUBIN MEMORIAL Tokrat so pomagali sedemčlanski družini v stiski

3. March, 2018 7:38
1108 Ogledov
AFP

Na predvečer 57. Pokala Vitranc so na smučišču Kekec v Kranjski Gori pripravili, tretji po vrsti, Grubin memorial v spomin na tragično preminulega slovenskega smučarja Draga Grubelnika. Gre za dogodek brez tekmovalnega značaja, a s pomembno humanitarno noto. Zbrana sredstva bodo namenili za pomoč sedemčlanski družini v stiski iz Radelj ob Dravi.

Med udeleženci je bilo opaziti veliko znanih obrazov, med drugim se je povabilu odzval hrvaški as Ivica Kostelić, smučar z izjemnimi smučarskimi uspehi, ki ga na Grubelnika vežejo tako tekmovalni kot pristni prijateljski spomini.

“Ko je en takšen memorial, ki ga naredimo za svojega prijatelja in smo še pri polnih močeh, to je tisto, čemur bi se rad izognil. Gruba je bil v naši družbi in je naš prijatelj. Z njim sem tekmoval, ko sem bil še otrok. Smo tekmovali v vzhodni slovenski regiji, Gruba je namreč iz Maribora. To je bilo eno dolgoletno prijateljstvo. Lepo je, ko se lahko spomnimo nanj na ta način, in je zelo plemenito, da njegova družba, člani reprezentance, ki so bili z njim v reprezentanci, organizirajo ta dogodek,” je ob robu dogodka dejal Kostelić, ki je leta 2013 na slalomu v Kranjski Gori vpisal svojo zadnjo karierno zmago v svetovnem pokalu.

Od leta 2016, ko je potekal prvi Grubin memorial, je glavni organizator dogodka Rene Mlekuž, na pomoč pa radi priskočijo tudi Grubelnikovi prijatelji, med njimi Jure Košir, Mitja Kunc, Matjaž Vrhovnik, Urška Hrovat, Špela Pretnar, Alenka Dovžan in številni drugi. Vabilu se je odzval tudi nekdanji avstrijski smučar Christian Mayer. Izkupiček prvega memoriala so namenili Grubelnikovemu sinu Maksu, drugega pa mlademu športniku Timu, ki je zbolel za rakom.

Zavarovalnica Generali je v okviru dogodka Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje podarila 2000 evrov za pomoč sedemčlanski družini v stiski iz Radelj ob Dravi, prav tako pa bo tej družini namenjen tudi ves izkupiček od startnih in dobrodelnih prispevkov. Donacijo 2000 evrov je namenil tudi trgovski velikan Mercator. Po Mlekuževih besedah so našteli približno 200 prijav udeležencev, kar je bil tudi njihov okvirni cilj.

“Zelo sem vesel, da smo našli skupno besedo in sinergije, da Grubelnikov memorial priključimo Pokalu Vitranc kot nekakšno petkovo ogrevanje. V svetovnem pokalu je še nekaj aktivnih tekmovalcev, ki so bili zelo dobri prijatelji Draga Grubelnika. Poleg tega pa je ogromno trenerjev in serviserjev, ki so zraven v svetovnem pokalu, in v veselje mi je, da so se odzvali povabilu na memorial. Moja želja je, da se vsaj enkrat na leto skupaj dobimo vsi Grubelnikovi prijatelji, da ponesemo tisto njegovo pozitivno energijo, ki jo je nosil, predvsem pa da z vsemi zbranimi sredstvi pomagamo tistemu, ki pomoč zelo potrebuje,” je dejal idejni vodja memoriala, nekdanji alpski smučar Mlekuž.

Življenjska pot Draga Grubelnika se je sklenila novembra 2015 v prometni nesreči na poti z ledenika v Söldnu. Star je bil 39 let. Grubelnik, ki je bil doma z Ribnice na Pohorju, je športno pot končal leta 2007. Od leta 2013 je opravljal naloge vodje bolgarske moške reprezentance.

Grubelnik je bil ob prelomu in na začetku tega tisočletja v samem slalomskem vrhu, najboljši rezultat kariere pa je dosegel v švicarskem Wengnu, kjer je leta 2000 osvojil tretje mesto na tekmi svetovnega pokala. Nastopal je tudi v Kranjski Gori, najboljši vitranški dosežek mu je uspel na slalomu leta 2004, ko je bil šesti.

Več iz te kategorije