0 Deljenj 2264 Ogledov

Suspendirana: Teja Gregorin plačuje za stare grehe

26. October, 2017 15:34
2264 Ogledov
Foto: sta

Najuspešnejša slovenska biatlonka Teja Gregorin je na izredni novinarski konferenci na sedežu zveze v Ljubljani potrdila, da je bila začasno suspendirana zaradi domnevno sumljivega vzorca z zimskih olimpijskih iger v Vancouvru leta 2010. Gregorinova je dejala, da sprejema suspenz in da bo sodelovala v nadaljnjih postopkih.

Obvestilo za medije v zvezi z domnevno kršitvijo protidopinških pravil Mednarodnega olimpijskega komiteja na ZOI Vancouver 2010 je medijem na novinarski konferenci prebral predstavnik za odnose z javnostmi na SZS Tomi Trbovc.

“Smučarska zveza Slovenije (SZS) ima ničelno toleranco do kršenja protidopinških pravil in v postopku v celoti sledi navodilom in protidopinškim pravilom vseh institucij. SZS v zvezi z domnevno kršitvijo protidopinških pravil Teje Gregorin, ki so posledica nadaljnjih testiranj vzorcev odvzetih na ZOI Vancouver 2010 sporoča: Mednarodni olimpijski komite (MOK) je na podlagi 5. člena Protidopinških pravil MOK, ki so veljala na ZOI Vancouver 2010 in na podlagi člena 6.5 Svetovnega protidopinškega kodeksa (Kodeks) izvedel nadaljnja testiranja vzorcev odvzetih na ZOI Vancouver 2010. Vzorci odvzeti pri športnici Teji Gregorin so kazali nasprotno analitično ugotovitev, zaradi česar obstaja sum kršitve protidopinških pravil. Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je zaradi navedenega na podlagi člena 7.11.1. njenih pravil 5.10.2017 uvedla začasno izločitev iz vseh tekmovanj pod okriljem IBU do odločitve, ki jo bo sprejela disciplinska komisija MOK. Ravno tako je SZS na podlagi svojih pravil in pogodbe 5.10.2017 športnico začasno suspendirala. Športnica ima na podlagi 8. člena Kodeksa pravico do poštene obravnave v razumnem roku pred nepristranskim obravnavnim senatom, ki ga oblikuje MOK. Zaradi spoštovanja pravil in interesa preiskave domnevnega kršenja protidopinških pravil, Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Slovenska antidoping organizacija ne morejo posredovati nikakršnih podrobnejših informacij,” se glasi sporočilo krovne nacionalne smučarske federacije, pod katero okrilje sodi tudi panoga biatlona.

Na novinarski konferenci je sodelovala tudi Teja Gregorin, ki je navzočim predstavnikom medijev potrdila novico o začasni prepovedi tekmovanja. “Spoštovani. S strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne biatlonske zveze sem bila obveščena, da so ob ponovni analizi mojih vzorcev, odvzetih med olimpijskimi igrami februarja 2010 v Vancouvru, laboratorijske preiskave pokazala prisotnost snovi, uvrščene na listo prepovedanih snovi v športu. Sprejemam začasni suspenz izrečen s strani slovenske zveze in mednarodnih športnih organizacij, sodelovala bom v postopkih, ki sledijo, vendar prosim za razumevanje, saj svetovni kodeks proti dopingu prepoveduje javno komentiranje postopkov, ki so v teku. Iskreno pa se opravičujem vsem, ki sem jih s svojim ravnanjem kakorkoli prizadela,” je kratko izjavo medijem prebrala Gregorinova.

Sedemintridesetletna Gregorinova se je pred suspenzom pripravljala na začetek nove sezone svetovnega pokala v biatlonu, prav tako je načrtovala nastop na olimpijskih igrah v Pyeongchangu. Gregorinova se je 4. oktobra letos udeležila zbora vseh reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije, ki so ga pripravili v biatlonskem centru na Rudnem polju na Pokljuki.

Mednarodni olimpijski komite je Gregorinovi vzorec odvzel 6. ali 7. februarja 2010 v Whistlerju, naknadna testiranja pa so v vzorcu B odkrila vsebnost prepovedane substance – rastnega hormona.

Disciplinska komisija Moka bo zaslišanje o primeru opravila konec novembra, na zaslišanje so povabljeni tudi predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Mednarodne biatlonske zveze. Po zaslišanju bodo znani ukrepi do domnevne kršiteljice po veljavnih protidopinških pravilnikih.

Teja Gregorin je na igrah v Vancouvru 2010 nastopila na ženski posamični tekmi, kjer je bila 36., na sprintu je bila deveta, prav tako v zasledovalni tekmi, na tekmi s skupinskim startom je osvojila peto mesto, v štafetni tekmi pa osmo. Za Slovenijo je Gregorinova nastopila tudi na zimskih olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju in zimskih olimpijskih igrah 2006 v Torinu.

Njen največji uspeh doslej je osvojitev srebrne medalje na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Pyeongchangu, kjer je drugo mesto osvojila na 15 kilometrov. Na svetovnem prvenstvu leta 2012 v Ruhpoldingu je osvojila srebrno medaljo v mešani štafeti, kjer so bili v postavi slovenske reprezentance še Andreja Mali, Klemen Bauer in Jakov Fak.

Na zimskih olimpijskih igrah 2014 je na zasledovalni tekmi na 10 km osvojila bronasto medaljo, kar je bila prva slovenska olimpijska medalja v biatlonu.

STA

Več iz te kategorije