0 Deljenj 1394 Ogledov
STA

SLOVENIJA OSTANE ALI ZAPUŠČA EP? Odločitev je znana še pred uradno konferenco, tu so dokazi

17. January, 2018 12:52
1394 Ogledov

ZAGREB – Ali bo slovenska rokometna reprezentanca v znak protesta res zapustila evropsko prvenstvo v Zagrebu, bo znano danes popoldan, mnenja pa so že izoblikovana. Na njihovi uradni strani že vabijo na tekmo 3. kroga prvega dela s Črno Goro.

“Odleglo mi je, da slovenska reprezentanca ostaja na evropskem prvenstvu. Žalostno je, da se med najbolj razburljivim časom za rokomet, ukvarjamo s takšnimi težavi. Te se ponavljajo že vseskozi, a me je strah, da pred nami ni prave rešitve. Dajmo, Slovenija!” je zapisal krožni napadalec Miha Žvižej, ki pa tokrat ne nastopa na prvenstvu.

Uradno danes po 15. uri

 Rokometna zveza Slovenije bo sicer uradno o tem, ali naj slovenska reprezentanca zaradi domnevno spornega sojenja na evropskem prvenstvu v Zagrebu zapusti tekmovanje, odločala na današnji seji predsedstva. Ta bo ob 15. uri v Zagrebu. Seja bo sicer zaprta za javnost, po njej pa bodo v RZS pripravili novinarsko konferenco.

Na dnevnem redu seje predsedstva redu bo predvsem dogajanje na EP, saj sta glavni točki sojenje na evropskem prvenstvu 2018 Hrvaška in možnost odhoda slovenske reprezentance z evropskega prvenstva 2018.

Slovenska rokometna zveza je po tekmi med Slovenijo in Nemčijo na evropsko zvezo EHF podala uradno pritožbo zaradi domnevnega kršenja pravil, zaradi katerih je bila članska reprezentanca po mnenju RZS močno oškodovana. Ob koncu ponedeljkove tekme v zagrebški Areni proti branilcem naslova evropskih prvakov pred dvema letoma na Poljskem sta se litovska sodnika pri vodstvu Slovenije s 25:24 odločila za ogled videoposnetka. Po njem sta Blažu Blagotinšku pokazala rdeči karton ter dosodila sedemmetrovko za Nemčijo, ki jo je uresničil Tobias Reichmann.

Vujović bi šel domov

Vujović je o možnosti odhoda s prvenstva v pogovoru za Ekipo brez obotavljanja dejal: “Jaz bi rekel, da gremo domov. Brez razmišljanja.”

Nato je razkril, da ga je poklical tudi predsednik RZS Franjo Bobinac in mu dejal, naj se s fanti osredotočijo na športni del in opravijo delo, kot da bodo ostali do konca prvenstva, oni na zvezi pa bodo ocenili, kaj storiti glede bojkota.

Rokometni strokovnjaki so mnenja, da bi bil predčasen odhod s prvenstva slaba odločitev, ki bi škodovala slovenskemu rokometu, predvsem pa mlajšim rodovom. EHF lahko namreč RZS kaznuje s prepovedjo nastopanja na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem ali pa ji izreče denarno kazen.

Vujović je za ekipo še povedal, da je mnenja, da je on odveč v rokometnem svetu. “Prepričan sem, da je ogromno sodnikov in delegatov, ki govorijo ‘kakšen kreten je tisti Vujović’. Če bi fino izgubili za deset golov proti Nemcem, ne bi bilo nobenih težav.”

Zmotilo ga je tudi, da sta sodnika s črno krpo prekrila zaslon, ko sta gledala videoposnetek. Meni, da sta sodnika čakala na navodila, ki sta jih dobila preko slušalke, saj sama nista bila sposobna oceniti položaja.

Vujović je EHF sporočil še: “Če bi imeli jajca, bi me kaznovali. Ampak jih nimajo. Ne bi bil prvič kaznovan. Petindvajset let sem že priča njihovim neumnostim.”

Če bi Slovenija res zapustila EP, potem bi bila prva reprezentanca, ki bi to storila, ugotavlja Delov novinar Peter Zalokar in dodaja, da bi bile posledice bržčas hude: “Kazen za to sicer ni določena, gotovo pa bi bila huda in ne samo denarna. Slovenija bi bila verjetno za kar nekaj časa izločena iz vseh tekmovanj pod okriljem EHF. Izpustila bi SP prihodnje leto na Danskem in v Nemčiji ter posledično tudi OI leta 2020 v Tokiu, kar je glavni cilj sedanjega rodu slovenskih rokometašev. Tudi organizacija EP za ženske leta 2022 bi ostala mrtva črka na papirju.”

 

 

Več iz te kategorije