0 Deljenj 1063 Ogledov

Perez sporočil Čeferinu: Uefa ima monopol! Do leta ’24. bo nogomet umrl

21. April, 2021 15:24
1063 Ogledov

Nogometaši so lahko popolnoma mirni. Ne bojijo se in nas o tem ne sprašujejo, vsaj mene niso, je med gostovanjem v nogometnem programu španske televizije La Sexta dejal predsednik Reala in novonastale Superlige. Florentino Perez (74) je namreč v ponedeljek pozno zvečer dejal, da se igralci, ki bodo igrali v tem tekmovanju, ne bi smeli bati groženj krovnih organizacij Uefa in Fife ter da bodo lahko igrali za reprezentance.

Potem ko se je 12 bogatih klubov iz Španije, Anglije in Italije dogovorilo o ustanovitvi lastne lige z 20 ekipami, je evropska krovna organizacija Uefe sporočila, da igralci, ki se bodo udeležili tekmovanja, ne bodo mogli igrati za reprezentance na evropskih in svetovnih pokalih. »To se ne bo zgodilo. To zmedo ustvarjajo tisti, ki imajo monopol nad nogometom. Seveda je Uefa monopolistka. Biti mora transparentna, skozi zgodovino ni imel dobre podobe, nekaterih stvari ne želim omenjati. Nikomur ni treba groziti, ker ne delamo nič narobe. Po našem mnenju njihov format tekmovanja ne deluje. Privlačnost Lige prvakov se zmanjšuje.« je dejal Perez, mimogrede, predsednik Real Madrida, kluba z rekordnimi 13 evropskimi naslovi.

Leta 2024 bomo že mrtvi …

Uefa je v ponedeljek napovedala, da bo leta 2024 uvedla nov format lige prvakov, tekmovanje, ki bo dodatno šlo v prid bogatim klubom, a še zdaleč ne v sfere superlige. »Pravijo, da bi to tekmovanje začeli leta 2024. Takrat bomo že mrtvi . Nekateri klubi so izgubili na stotine milijonov evrov. Samo Real Madrid je v dveh sezonah izgubil približno 400 milijonov evrov prihodkov, je dejal, pri čemer se je skliceval na pandemijo koronavirusa, ki je zaprla stadione za javnost in izpraznila prodajalne spominkov in muzeje, ker ni turistov.«

Sistem, ki obstaja v košarki

Meni, da bi se Superliga lahko začela avgusta 2022 ali 2023. Perez je dejal, da imajo ti največji klubi oboževalce po vsem svetu, zato bi te tekme dobro spremljali. Klubi bi med tednom namesto Lige prvakov igrali Super ligo, ob koncih tedna pa bi se pomerili na državnih prvenstvih. Perez ugotavlja, da tak sistem trenutno obstaja v košarki, kjer nekateri tekmujejo v bogati evroligi, nekateri pa v ligi prvakov, medtem ko ob koncih tedna vsi igrajo na domačih prvenstvih. »Izbrali so me, ker sem začel s to temo,« je dejal in dodal, da se bo v prihodnjih dneh pogovarjal z Uefo in FIFO ter poskušal javnosti razložiti idejo in prednosti Super lige.

Več iz te kategorije