0 Deljenj 964 Ogledov

HUDE OBTOŽBE ZA PRESTOP JAKOVA FAKA Njegov oče čez mejo nesel 60 tisočakov

20. March, 2018 16:11
964 Ogledov

LJUBLJANA – Na današnje pisanje hrvaškega tednika Nacional, da naj bi vodstvo slovenskega biatlona hrvaškemu leta 2010 za prestop Jakova Faka dalo 60.000 evrov v gotovini, denar pa naj bi čez mejo nesel Fakov oče Marijan, se je odzval Borut Farčnik, takratni pogajalec na slovenski strani, in obtožbe označil za neresnične. “S tem so zame tudi brezpredmetne.”

 Farčnik je potrdil, da so se vodilni predstavniki biatlona v Sloveniji in na Hrvaškem resda sešli večkrat, na koncu pa dosegli dogovor, na podlagi katerega je Fak dobil izpisnico in lahko začel tekmovati za Slovenijo. “Dogovorili smo se za izdatno pomoč hrvaškemu biatlonu tako pri koriščenju kapacitet na Pokljuki, kot pri strokovni pomoči in pri organizaciji tekem,” je za STA povedal Farčnik.

Gre za sicer dobro znano zgodbo iz leta 2010. Vnaprej je bilo dogovorjeno, da bo Fak po sezoni 2009/10 začel nastopati za Slovenijo, saj je že več let vadil s slovenskimi biatlonci pod taktirko trenerja Uroša Velepca. Hrvaški apetiti so se povečali po medalji na svetovnem prvenstvu 2009 v Pyeongchangu, po olimpijski medalji na igrah 2010 v Vancouvru pa so za prestop Faka zahtevali 100.000 evrov.

Slovenska stran tega zneska niti ni imela za te namene in na koncu je bil sklenjen dogovor o pomoči hrvaškemu biatlonu.

Nacional pa danes povzema dokumente hrvaških vojaških obveščevalcev, za katere navaja, da bi lahko razkrivali korupcijo in kriminalna dejanja ob prestopu Jakova Faka v Slovenijo. Po pisanju časnika naj bi se slovenska in hrvaška stran dogovorili za odškodnino v višini 60.000 evrov, ki naj bi jih vodstvu hrvaškega biatlona 19. novembra 2010 izročil Fakov oče. Del denarja naj bi nato poniknil neznano kam.

Nacional omenja tudi avtobiografsko knjigo švedskega biatlonca Björna Ferrya, ki je objavil svoj pogovor s Fakom glede prestopa v Slovenijo. “Povedal mi je, da je moral plačati 100.000 evrov pod mizo, da bi pravočasno dobil državljanstvo. Ni imel toliko denarja, pa si ga je sposodil. Vse za šport, ki ga ima rad in za svoje sanje,” je zagrebški časnik povzel Ferryjeve navedbe.

Več iz te kategorije