0 Deljenj 1914 Ogledov

DRAGIĆ ČOPU ZAPRL USTA Tako se je slednji odzval na kritike

6. March, 2018 10:24
1914 Ogledov

LJUBLJANA – Nekdanji slovenski veslač in sedanji športni funkcionar Iztok Čop je z nedavno izjavo o tem, koliko športniki z nastopi za tuje klube prispevajo k prepoznavnosti Slovenije, sprožil precejšnjo polemiko. Danes se je v izjavi za STA opravičil za “napačno izbiro besed”. Zatrdil je, da nikoli ni želel delati razlik pri vrednotenju dosežkov športnikov.

Čop je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, ki se je v četrtek ukvarjala s financiranjem športa, kot podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) podal nekaj izjav, ki so predvsem na družabnih omrežjih sprožile polemike o njegovem mnenju glede ekipnih športov. V oddaji je namreč o podeljevanju statusov svetovnega razreda športnikom dejal: “Kar se posameznikov tiče, je tudi možnost izjemne dodelitve svetovnega razreda. To gre za športnike, ki so v kolektivnih športnih panogah in večinoma nastopajo za tuje klube, ki direktno ne prinašajo slave Sloveniji, da temu tako rečem, ampak s svojim rezultatom lahko dobijo ta status.”

Kot je danes v izjavi za STA pojasnil Čop, eden najtrofejnejših slovenskih športnikov, ki je na velikih veslaških tekmovanjih osvojil 16 kolajn, od tega štiri olimpijske, je šlo pri izjavi za “napačno izbiro besed” glede športnikov, ki predstavljajo tuje klube. “Želel sem povedati, da ne zastopajo barv Slovenije neposredno, saj je beseda tekla o izjemnih dodelitvah statusa športnika … Lapsus je bil,” je za STA povedal Čop. Nekateri so sicer v polemiki okoli Čopovih izjav izpostavili, da gre pri olimpioniku za negativno nastrojenost do ekipnih športov z daljšo brado. Leta 2012, ko si je na olimpijskih igrah v Londonu skupaj z Luko Špikom priveslal svojo zadnjo veliko medaljo, je po podelitvi športnik leta javno izrazil nestrinjanje, ker je športnik Slovenije postal hokejist Anže Kopitar, je v svoji današnji kolumni na MMC zapisal novinar Slavko Jerič.

Na njegove besede se je odzval tudi košarkarski zvezdnik Goran Dragić, ki je Slovenijo vodil do največjega kolektivnega športnega uspeha v zgodovini države. Košarkar Miami Heat je objavil emoji, ki s prstom prekriva usta. Besede so se dotaknile še enega zlatega košarkarja, Klemna Prepeliča. “Težke besede, g. Iztok Čop! Za košarko gledano: spojiti 12 ljudi v eno ni mačji kašelj! Lp,” je zapisal. Oglasil se je tudi rokometni as Vid Kavtičnik

FOTO: STA

Več iz te kategorije