0 Deljenj 143 Ogledov
Facebook

Zloraba vojaškega helikopterja za znance: Slovenska vojska 2. oktobra priznava, da račun ni plačan, o odgovornosti pa…

3. oktober, 2019 9:00
143 Ogledov

Škandalozno negospodarno ravnanje s proračunskimi viri v Slovenski vojski oziroma na Ministrstvu za obrambo (Mors), na katero smo opozorili 2. septembra, ko smo razkrili, da je bil odobren let vojaškega helikopterja v Split za potrebe osebe iz družine, ki je klientelistično povezana z ministrom Karlom Erjavcem, ne da bi vedeli, kdo bo račun plačal, se je potrdilo.

Račun za polet v Split 1. avgusta 2019 znaša 12.056,70 evrov in kot so v pojasnila 2. oktobra 2019 zapisali pri Mors “še ni plačan.” A pozor, čeprav je uredništvu Škandala 24 identiteta osebe, že ves čas znana, je nismo razkrivali. Zdaj pa skušajo prav z razkrivanjem identitete prepeljane osebe dejstvo, da je državni sekretar Miloš Bizjak podpisal nalog za polet, po naših notranjih virih na ukaz nadrejenega Erjavca, zamegliti dejstvo, da je šlo za sporno odločitev in da na ministrstvu z javnim denarjem ne ravnajo gospodarno.

In ne zgolj to, Mors, kjer so po prvi objavi informacije pošiljali celo zahtevo za popravek in s prstom kazali na naročilo za polet, ki naj bi prišlo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v najnovejšem pojasnilu en mesec po tem popravku polet pojasnjuje z opisovanjem zdravstvenega stanja prepeljane osebe?! In tudi v včerjašnih pojasnilih na tri 25. septembra zastavljena, povsem jasna vprašanja, kdo bo plačal polet, ali je polet že plačan, in kdo bo prevzel odgovornost za polet, za katerega ni plačnika, odgovora o iskanju odgovornosti znotraj Mors nismo prejeli. To pa je tudi bistvo zgodbe, da lahko nekdo, ki nima ustreznega komercialnega zavarovanja, a ima zasebne povezave do ministra Erjavca, doseže helikoptrski polet Slovenske vojske, čeprav bi po trditvah notranjih virov iz Mors prevoz po zdravljenju v splitski bolnišnici lahko bil izveden po cesti, kot je to običajno. Pri tem pa je zadeva na vrhuncu poletja izvedena tako, da se javni resursi trošijo, ne da bi vedeli, kdo bo plačal.

Ob tem pa v UKC Ljubljana še vedno nočejo razkriti, kdo naj bi podpisal nalog za polet. So pa veliko o netransparentnosti naročila razkrili pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer so že 2. septembra pojasnili, da poleta ne bodo plačali, pri čemer je direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Damjan Kos opisal očiten poskus manipulacije z nalogom za plačilo: “ZZZS je prejel 20. 8. 2019 račun za stroške helikopterskega prevoza z dne 1.8.2019 na realciji Ljubljana – Split – Ljubljana v višini 12.056,70 evrov, vendar je plačilo računa zavrnil, saj zanj ne obstaja pravna podlaga. Poudarjamo tudi, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS “Nalog za prevoz”, ki ga je izpolnil UKC Ljubljana (na obrazcu ZZZS, ki se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji).”

In tudi v UKC Ljubljana so v zadnjem pojasnilu, ki smo ga prejeli, namesto podatkov o naročniku poleta razkrivali identiteto prepeljane osebe.

To pa ni edina nenavadna informacija Mors glede helikoptrskih poletov to poletje. Ko smo 30. julija spraševali o poletu v Zadar dne 29. julija 2019, so iz službe za strateško komuniciranje poslali pojasnilo, v katerem piše: “Posadka je s helikopterjem Cougar AS 532 povratni polet opravila med 9.15 in 13.35 (skupna dolžina naleta je bila 180 minut). Stroškov poleta, ki so znašali 11.850,09 evra, ne bo poravnala Slovenska vojska, ampak zavarovalnica (Coris, kjer je bila oseba zavarovana) in svojci prepeljane osebe.”

Ko smo navedbe preverjali pri zavarovalnici Coris, pa je Maja Benko pojasnila, da oseba ni zavarovana pri njih in razkrila ceno poleta, v kolikor bi ga organizirala zasebna zavarovalnica: “V kolikor bi prevoz organiziral Coris, bi ga organizirali s sanitetnim letalom – strošek prevoza cca 7.000 evrov. ” Iz pojasnila pa je razvidno, da so poleti Slovenske vojske za naročnika tudi znatno dražji od komercialnih.

Mogoče vas bo zanimalo

Čudno dogajanje na gladini, ribič klical gasilce, prišla tudi policija
Novice
4 Ogledov
Novice
4 Ogledov

Čudno dogajanje na gladini, ribič klical gasilce, prišla tudi policija

User One - 23. oktober, 2019 22:22

Čudno dogajanje v jezeru oziroa ribniku pri Domžalah je sinoči vznemirilo celo vrsto ljudi. Ob 17.21 je ribič na jezeru Florida v naselju Želodnik, občina Domžale, opazil…

Grozno nesreča pri delu z elektriko
Črno
53 Ogledov
Črno
53 Ogledov

Grozno nesreča pri delu z elektriko

User One - 23. oktober, 2019 21:30

Ob 16.00 je Na Trati XIV v Kočevju delavca je pri opravljanju vzdrževalnih del stresel električni tok, javlja uprava za zaščito in reševanje. Oseba je utrpela hude…

Pogrešajo 14-letnika iz Ljubljane
Črno
30 Ogledov
Črno
30 Ogledov

Pogrešajo 14-letnika iz Ljubljane

User One - 23. oktober, 2019 20:05

Svojci pogrešajo 14-letnega Anela Sijarića iz Ljubljane. Anel je visok 172 centimetrov, suhe postave, rjavih oči ter kratkih rjavih las. Nazadnje so ga videli v Ljubljani, ko…

Več iz te kategorije