0 Deljenj 4512 Ogledov

Zgodba bralca: Tik pred protesti Štrukelj 120 tisoč evrov porabil za apartma

23. March, 2018 9:27
4512 Ogledov

Kadar ne stavka, prvi sindikalist javnega sektorja Branimir Štrukelj, sicer politik stranke Levica, ki mu ploska slovenska prosveta, kupuje nepremičnine. Po razkritjih, da je 200 tisoč evrov vredno stanovanje v Ljubljani dobesedno »skeširal« in da je lastnik stanovanja v centru mesta, kljub temu da še niti polnoleten ni, tudi njegov sin, ki ga ima s hčerko Milana Kučana, se nam je oglasil bralec z neverjetno informacijo. Zapisal je: »Pozdravljeni, bral sem članek o g. sindikalistu Branimirju Štruklju, kako kupuje nepremičnine. Lahko vam povem, da je gospod pred kratkim kupil tudi nepremičnino na naslovu Ambrož pod Krvavcem 22, Cerklje na Gorenjskem.«

Apartma SVIZ

Bralec je še pojasnil: »Zaenkrat je uradni lastnik še njegov sindikat, lahko pa se tudi sami pozanimate o tem zimskem stanovanju. Stanovanje se nahaja na smučišču Krvavec v objektu na Kriški planini.« Pozanimali smo se in bralec ima prav. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ga vodi glavni tajnik Branimir Štrukelj, vidni politik stranke Levica še iz časov, ko se je imenovala Združena levica in je na njeni listi kandidiral za Evropski parlament, številnim staršem pa je s stavkovnim zapiranjem šol na valentinovo povzročal skrbi, si je privoščil novo nepremičnino. Praktično za praznike, saj so bili 5. januarja letos v zemljiško knjigo vpisani kot novi lastniki apartmaja številka 37 v nadstropju Doma na Kriški planini.

Hočejo več denarja, kupujejo nepremičnine

V času februarske stavke Štrukljevega sindikata, ko so zahtevali višje plače, torej več denarja, smo razkrili številke iz evidence protikorupcijske komisije Erar, ki kaže, da od davkoplačevalcev pobirajo milijone. Še posebej intenzivno od nastopa vlade Mira Cerarja, ko so samo v dobrih treh letih z naslova javno financiranih šol prejeli več kot šest milijonov evrov. S takimi prihodki so seveda z lahkoto za 120 tisoč evrov kupili stanovanje v domači smučarski meki, vrednost katerega geodetska uprava sicer ocenjuje na slabih 79 tisočakov.

V zemljiško knjigo se je SVIZ kot lastnik vpisal 5. januarja letos.

Štrukljev sindikat je, kot razkrivajo javno dostopne evidence, postal prava nepremičninska agencija, ki kanalizira denar davkoplačevalcev – tudi tistih, ki zaslužijo komaj minimalno plačo, kar je približno polovica učiteljske plače. Skupaj z letošnjim apartmajem je sindikat, ki ga vodi Štrukelj, lastnik 7531 kvadratnih metrov nepremičnin, ki so po oceni geodetske uprave (Gurs) vredne več kot tri milijone evrov.

Že na primeru najnovejšega apartmaja, tržna vrednost katerega je za tretjino višja od ocene Gursa, vidimo, da tržna vrednost vseh nepremičnin Štrukljevega Sviza znaša več kot štiri milijone evrov. Samo zgradba na Oražnovi na Ljubljanskem Viču, gre za leta 2004 popolnoma prenovljeno staromeščansko vilo, je po oceni geodetske uprave vredna več kot pol milijona evrov.

Iskane lokacije za Sviz

Štrukljev sindikat, ki v zahtevi po še več denarja iz proračuna blokira državo, ima skupaj že 73 nepremičnin na 49 lokacijah; večinoma gre za zelo iskane ali celo elitne lokacije, kjer cene letijo v nebo. Na številnih lokacijah, kjer imajo stanovanja in apartmaje, kupujejo celo garaže. Tako imajo med drugim dve stanovanji v leta 2007 zgrajenem bloku nad Piranom, stanovanje v zgradbi iz leta 1993 v Izoli in še eno deset let starejše na Kraški v Izoli, stanovanje v stavbi v Anka ranu, zgrajeni leta 2004, stanovanje na Limnjanski v Luciji in na Obzidni v Piranu. Petdeset kvadratov imajo tudi v stavbi v Bohinjski Bistrici, zgrajeni leta 2011, kjer imajo več nepremičnin. Apartmaje, lastnik katerih je Sviz, imajo v Kranjski Gori. Tudi v toplicah so kupili svoje prostore, tako na Ptuju kot v Moravskih Toplicah jih imajo več. Nepremičnine je Sviz kupil tudi v Rogaški Slatini in Dobrni, v kampu Natura v Olimju pa imajo pravo malo naselje hišic.

 

 

Branimir Štrukelj ni samo prvi šolski sindikalist. Poleg Sviza vodi tudi Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije. Je tudi državni svetnik, portal spletnicasopis.eu poroča, da je januarja za funkcijo prejel 1021 evrov bruto izplačila. Služi tudi kot nadzornik Modre zavarovalnice in Mladine, ki se je znašla v preiskavi poslancev, ki se ukvarjajo z domnevnimi zlorabami pri prodaji in nakupu žilnih opornic, ki jih zanima, ali je tja odtekal tudi denar družbe Mark Medical. Lastnica obeh je bila v preiskovanem času družba KB 1909. Ob koncu zdravniške stavke leta 2016 je odgovorni urednik Mladine Grega Repovž, ki sicer nima niti fakultetne izobrazbe, zdravniškega sindikalista v kolumni z naslovom Dr. Kuštrin Pogoltnež opisal takole: »Čeprav imajo visoke plače, tako javno mnenje, so zahtevali še več, pri tem pa je prvi pogoltnež, Pogoltnost osebno, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Konrad Kuštrin osebno.« Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides ima v lasti tri nepremičnine, skupna površina katerih je 125 kvadratnih metrov, njihovo vrednost pa geodetska uprava ocenjuje na 140 tisoč evrov. Leta 2014 je hotel postati še evropski poslanec, a neuspešno, prejel je le 584 preferenčnih glasov.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije