0 Deljenj 1814 Ogledov

Viri: Ne boste verjeli, kateri korupcije osumljeni politik, ujet na laži, prihaja k Šarcu na izpraznjeno Urlepovo mesto

31. December, 2019 11:51
1814 Ogledov

Novo leto prinaša po informacijah naših virov v kabinet predsednika vlade Marjana Šarca stare razvpite politične obraze. Na mesto državnega sekretarja naj bi po informacijah dobro obveščenih po odstopu Vojmirja Urlepa Šarec imenoval razvpitega Jureta Lebna, ki je bil v tej vladi že minister za okolje, a je konec februarja pod težo suma korupcije pri maketi drugega tira, ko se je znašel v policijski preiskavi zaradi dogovarjanja pri sporni maketi, ponudil odstop. Maketo so si v času Mira Cerarja, bivšega predsednika vlade, izmislili, da so prek nje finanirali volilno kampanjo SMC leta 2016, opretivno pa je posel vodil prav Leben kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo. Dopisovanje smo ekskluzivno objavili na povezavi.

Futura je po informacijah naših virov agencija, ki stranki Mira Cerarja SMC dela kampanjo za junijske državnozborske volitve. Potreba po maketi, ki se je sprevrgla v prvovrsten škandal, ko je bil izbran dražji uporabnik, je bila, tako naši viri, ustvarjena zato, da je SMC agenciji Futura kar iz proračuna plačala stori – tve. SMC je projekt drugi tir tako že drugič zlorabila za promocijo strankarskih idej. Prvič je prevaro spoznalo celo sodišče, užaljeni Miro Cerar pa je ugotovitve poskušal zamegliti z dimno zaveso – odstopil je.

Informacijo o Lebnovem povratku v vlado preverjamo pri Šarcu.

13. septembra 2018 je Leben prisegel kot minister stranke SMC. Foto: Borut Peršolja/DZ.

Posel v povezavi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je pod drobnogled vzela policija, ki je sporočila, da preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018.

Februarja 2019 je Šarec v izjavi, v kateri je omenjal tudi pse in lajanje, sprejel Lebnov odstop.

Aferaški Leben in lepljivi prsti

To pa še zdaleč ni Lebnova edina afera. V prvi se je znašel že leta 2010 v času, ko je bil predsednik vlade Boruta Pahorja, ko je kot vodja vladnega urada za podnebne spremembe forsiral najem elektičnih vozil BMW, kar se je izkazalo za koruptivno ponudbo, o čemer so takrat poročale Slovenske novice na povezavi.

Kasneje, ko je milijone za vozila znamke BMW porabila Cerarjeva vlada, se je izkazalo, da je bil Leben s prsti v marmeladi, saj je solastnik podjetja A-Cosmos Drago Gaspari, oče njegove soproge, kar smo ekskluzivno razkrili na povezavi.

Lagal o izobrazbi in zavajal tuje investitorje

Lebnova velika politična sramota je bilo tudi laganje o pridobljeni izobrazbi, saj se je, ko je v Cerarjev vladi postal državni sekretar na okoljskem ministrstvu, predstavljal za znanstvenga magistra, pa to sploh ni bil. Njegovo jokavo pojasnilo je še vedno objavljeno na spletni strani stranke SMC.

In to še vedno ni vse. Signal, ki bi ga Šarec z Lebnovim imenovanjem poslal tujim investitorjem v Slovenijo je škodljiv, saj je Leben kot državni sekretar na infrastrukturi tako zavajal tuje investitorje v mariborsko letališče. Dokument, ki smo ga ekskluzivno objavili, je dostopen na povezavi.

Zato najbrž ni čudno, da so bili odzivi na omrežjih ob Lebnovem zadnjem odhodu iz politike burni.

Več iz te kategorije