0 Deljenj 2753 Ogledov

V senci dogajanja v Gorenju: Bobinac dobiva mesto Boruta Jamnika v državni firmi, ni dolgo, kar je Jamnikov brat v Gorenju visoko prilezel

11. December, 2019 12:01
2753 Ogledov
© Facebook/arhiv

Po ponedeljkovem nastopu Lan Lina, enega od dveh glavnih direktorjev Gorenja po prehodu v kitajsko lastništvo, sta Slovenijo stresla dva skorajda potresna sunka. Prvi je zadel zlasti Šaleško dolino, saj je Lin napovedal odpuščanja in načrte o tovarni televizorjev skorajda izbrisal z izjavo, da so v Gorenju zastareli.

Drugi je stresel celotno državo, citiramo Večer, ki je poročal: “”O natančnih številkah preseženih zaposlenih še ne moremo govoriti, ne želimo pa dajati vtisa, da se bo v Gorenju tudi naprej delalo lagodno po starem,” je še dejal Lin, ki poleg Gorenja vodi še Hisense International s skupno letno prodajo 8 milijard ameriških dolarjev. Lin je pojasnil tudi, od kod izvira letošnja 40-milijonska izguba. Največji delež zavzema čiščenje bilanc in njihovo prilagajanje mednarodnim računovodskim standardom, ki jih uporabljajo v družbi Hisense. Ta ne dovoljujejo kreativnega računovodstva, na podlagi katerega je Bobinčeva uprava nekako prikazovala minimalne dobičke, čeprav je bilo Gorenje dejansko v izgubi. Zelo slabo je bilo tudi prvo letošnje četrtletje, za tri odstotke so morali dvigniti tudi plače oziroma uskladiti minimalne z novo zakonodajo.”

In medtem ko na omrežju Twitter pisci ugotavljajo, da nam socialistične ideje iz glave danes izbijajo Kitajci, kjer vlada Komunistična partija, je skoraj bizarno, kaj  se istočasno dogaja v slovenskih državnih družbah.

Vir: Gvin

Slovenska omrežja pa medtem v državnih podjetjih mirno kadrujejo naprej. Na spletni strani Cinkarne Celje, ki je prek lastniških deležev Modre zavarovalnice, SDH in DUTB v večinski državni lasti, je objavljen sklic izredne skupščine Cinkarne, ki bo konec decembra. Kot je razvidno iz priloženega posnetka strani spletne strani Cinkarne, bo šef Modre zavarovalnice odstopil kot nazdronik Cinkarne. A za novega člana je predlagan Franjo Bobinac. Torej tisti, za katerega je Lin v ponedeljek dejal, da je vodil upravo, ki je svoje rezultate prikazovala po principu kreativnega računovodstva. In ki se menda po Šaleški dolini sploh ne upa sprehoditi brez spremstva varnostnikov.

Vir: Cinkarna.si

A to ni edino, kar je v preteklih letih v Gorenju počel Bobinac. Z vidika menjav v nadzornem svetu državne Cinkarne, kjer naj bi po informacijah dobro obveščenih poznavalcev Bobinac postal celo predsednik nadzornega sveta, funkcija pa je seveda dodatno plačana, je zanimivo tudi dejstvo, da je v času Bobinca v Gorenju izjemno kariero naredil tudi brat Boruta Jamnika Gorazd Jamnik. Danes je v hčerinski družbi na Nizozemskem, sporoča na omrežju LinkeIn, v priložnem posnetku strani pa si lahko ogledate, kako je potekala njegova kariera v Gorenju v času Bobinca. Vezi bratov Jamnik sicer prek Brede Pečan potekajo tudi v stranko SD, o začetkih Boruta Jamnika v banki finančnice iz kroga Milana Kučana pa smo pisali na povezavi.

Vir: LinkedIn

Se je pa Bobinac, ki je formalno danes zaposlen pri Kitajcih, pred dnevi pojavil kar v kraljevski Facebook skupini. Na fotografiji sta poleg Bobinca še Žiga Vavpotič, ki je bil podobno kot Bobinac na visoki funkciji v podjetju Outfit7 tik preden so ga kupili Kitajci, in Mark Boris Andrijanič, ki naj bi bil tesno zasebno povezan z dolgoletnim Bobinčevim sodelavcem Žigo Debeljakom.

Ali bi se švedska prestolonaslednica Viktorija z Bobincem fotografirala, če bi že takrat vedeli, kar je Lin sporočil v ponedeljek, da je vodil družbo, kjer so prakticirali kreativno računovodstvo, najbrž ne bomo nikoli izvedeli.

Več iz te kategorije