0 Deljenj 777 Ogledov

V senci dogajanja v Gorenju: Bobinac dobiva mesto Boruta Jamnika v državni firmi, ni dolgo, kar je Jamnikov brat v Gorenju visoko prilezel

11. decembra, 2019 12:01
777 Ogledov
© Facebook/arhiv

Po ponedeljkovem nastopu Lan Lina, enega od dveh glavnih direktorjev Gorenja po prehodu v kitajsko lastništvo, sta Slovenijo stresla dva skorajda potresna sunka. Prvi je zadel zlasti Šaleško dolino, saj je Lin napovedal odpuščanja in načrte o tovarni televizorjev skorajda izbrisal z izjavo, da so v Gorenju zastareli.

Drugi je stresel celotno državo, citiramo Večer, ki je poročal: “”O natančnih številkah preseženih zaposlenih še ne moremo govoriti, ne želimo pa dajati vtisa, da se bo v Gorenju tudi naprej delalo lagodno po starem,” je še dejal Lin, ki poleg Gorenja vodi še Hisense International s skupno letno prodajo 8 milijard ameriških dolarjev. Lin je pojasnil tudi, od kod izvira letošnja 40-milijonska izguba. Največji delež zavzema čiščenje bilanc in njihovo prilagajanje mednarodnim računovodskim standardom, ki jih uporabljajo v družbi Hisense. Ta ne dovoljujejo kreativnega računovodstva, na podlagi katerega je Bobinčeva uprava nekako prikazovala minimalne dobičke, čeprav je bilo Gorenje dejansko v izgubi. Zelo slabo je bilo tudi prvo letošnje četrtletje, za tri odstotke so morali dvigniti tudi plače oziroma uskladiti minimalne z novo zakonodajo.”

In medtem ko na omrežju Twitter pisci ugotavljajo, da nam socialistične ideje iz glave danes izbijajo Kitajci, kjer vlada Komunistična partija, je skoraj bizarno, kaj  se istočasno dogaja v slovenskih državnih družbah.

Vir: Gvin

Slovenska omrežja pa medtem v državnih podjetjih mirno kadrujejo naprej. Na spletni strani Cinkarne Celje, ki je prek lastniških deležev Modre zavarovalnice, SDH in DUTB v večinski državni lasti, je objavljen sklic izredne skupščine Cinkarne, ki bo konec decembra. Kot je razvidno iz priloženega posnetka strani spletne strani Cinkarne, bo šef Modre zavarovalnice odstopil kot nazdronik Cinkarne. A za novega člana je predlagan Franjo Bobinac. Torej tisti, za katerega je Lin v ponedeljek dejal, da je vodil upravo, ki je svoje rezultate prikazovala po principu kreativnega računovodstva. In ki se menda po Šaleški dolini sploh ne upa sprehoditi brez spremstva varnostnikov.

Vir: Cinkarna.si

A to ni edino, kar je v preteklih letih v Gorenju počel Bobinac. Z vidika menjav v nadzornem svetu državne Cinkarne, kjer naj bi po informacijah dobro obveščenih poznavalcev Bobinac postal celo predsednik nadzornega sveta, funkcija pa je seveda dodatno plačana, je zanimivo tudi dejstvo, da je v času Bobinca v Gorenju izjemno kariero naredil tudi brat Boruta Jamnika Gorazd Jamnik. Danes je v hčerinski družbi na Nizozemskem, sporoča na omrežju LinkeIn, v priložnem posnetku strani pa si lahko ogledate, kako je potekala njegova kariera v Gorenju v času Bobinca. Vezi bratov Jamnik sicer prek Brede Pečan potekajo tudi v stranko SD, o začetkih Boruta Jamnika v banki finančnice iz kroga Milana Kučana pa smo pisali na povezavi.

Vir: LinkedIn

Se je pa Bobinac, ki je formalno danes zaposlen pri Kitajcih, pred dnevi pojavil kar v kraljevski Facebook skupini. Na fotografiji sta poleg Bobinca še Žiga Vavpotič, ki je bil podobno kot Bobinac na visoki funkciji v podjetju Outfit7 tik preden so ga kupili Kitajci, in Mark Boris Andrijanič, ki naj bi bil tesno zasebno povezan z dolgoletnim Bobinčevim sodelavcem Žigo Debeljakom.

Ali bi se švedska prestolonaslednica Viktorija z Bobincem fotografirala, če bi že takrat vedeli, kar je Lin sporočil v ponedeljek, da je vodil družbo, kjer so prakticirali kreativno računovodstvo, najbrž ne bomo nikoli izvedeli.

Mogoče vas bo zanimalo

Po uri in pol je iz avta skočil sopotnik
Črno
289 Ogledov
Črno
289 Ogledov

Po uri in pol je iz avta skočil sopotnik

User One - 27. februarja, 2020 21:15

"Policisti PP Ljutomer so danes malo po 1. uri med kontrolo cestnega prometa v Stročji vasi ustavili voznika osebnega avtomobila. Preizkus alkoholiziranosti je pri vozniku pokazal 0,97…

Povzročil nesrečo z otrokom in odpeljal naprej
Črno
162 Ogledov
Črno
162 Ogledov

Povzročil nesrečo z otrokom in odpeljal naprej

User One - 27. februarja, 2020 16:06

Policisti na smučišču Vogel obravnavajo smučarsko nesrečo med neznanim smučarjem in otrokom s staršem, poroča Dean Božnik iz PU Nova Gorica. Zapisal je: "Nesreča se je zgodila…

FOTO: To so prizori izpred UKC Ljubljana, maske že izginjajo
Novice
639 Ogledov
Novice
639 Ogledov

FOTO: To so prizori izpred UKC Ljubljana, maske že izginjajo

skandal1 - 27. februarja, 2020 15:58

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so do danes zjutraj opravili 27 testov na novi koronavirus, vsi so bili negativni. Na telefonsko številko za informacije o koronavirusu…

Več iz te kategorije