0 Deljenj 6083 Ogledov

TO SO ŠARČEVI KANDIDATI: Mati v NLB pri pranju iranskega denarja, hči vodila klub, kjer so se drogirali, zdaj podpredsednica Šarčeve stranke

24. May, 2018 12:01
6083 Ogledov

Podpredsednica Liste Marjana Šarca Jerca Korče stopa na državnozborske volitve kot nov politični obraz. A novinka v bitki za parlamentarni sedež ima divjo preteklost v študentski politiki, ki so jo zaznamovali tudi policijski postopki. Še temnejšo preteklost ima mati Kočetove Alenka Korče. V času pranja terorističnih iranskih milijard v NLB je bila direktorica sektorja za plačilni promet s tujino, torej tista, ki je morala vedeti za milijardo dolarjev iz iranske banke Export Development Bank, ki so bili pozneje razpršeni na več kot 9400 različnih računov. Pa ni ukrepala.

Je pa taista Alenka Korče po naših informacijah ukrepala, ko je kamniški župan Marjan Šarec začel ustanavljati politično stranko. Naši viri blizu Šarčevi stranki opisujejo, da je Korčetova vzpostavila kontakt med Šarcem in predsednikom uprave NLB Blažem Brodnjakom.

Podpredsedniški funkciji v stranki Marjana Šarca sta zasedla Igor Žavbi (na sredini) in Jerca Korče. Slednja ima obilo študentskih političnih izkušenj na lokalnem nivoju, zaradi mamil v klubu, ki ga je vodila, pa je morala hoditi tudi na sestanke k županu.

 

Obisk in afera

Viri pripovedujejo, da se je vse odvijalo zelo hitro, Korčetova starejša, ki jo opisujejo kot gospo izjemnih zvijačnih spretnosti, je pot do Šarca poiskala na vrhuncu javnomnenjske moči, ko so mu meritve kazale zmago in napovedovale mandatarstvo za sestavo vlade. 21. februarja se je tako Brodnjak po predhodni najavi zglasil pri kamniškem županu. Šarec je za Svet24 obisk potrdil in dejal, da se mu je zdel obisk šefa največje državne banke »»malce čuden. A vas ne bi čudilo, če bi se vam kar najavil neki predsednik uprave največje banke v Sloveniji in zakaj?« Obisk časovno sovpada tudi z izbruhom afere, ki jo je s poplačilom 800 tisoč evrov zahtevka iz ene od sodb hrvaških sodišč zaradi prenesenih deviznih vlog v nekdanji Ljubljanski banki (LB) povzročila Brodnjakova uprava, ki je v izplačilo krenila na lastno pest.

Program naj bi pisali v NLB

Brodnjaka je v Kamnik ponovno »zaneslo« marca, ob odprtju prenovljene poslovalnice NLB, a se je Šarec tej priložnosti Brodnjaku ognil in poslal podžupana Igorja Žavbija. Novi odnos se je hitro operacionaliziral v različnih poslih. Kamniška centrala Liste Marjana Šarca se je že aprila letos preselila v prostore, ki so jih v isti zgradbi najeli pri NLB.

Tu pa se preplet Šarčeve stranke in NLB še ne konča. Naši viri zatrjujejo, da je bil tudi del programa Šarčeve stranke napisan v NLB, in to na računalniku Alenke Korče. Ne gre pozabiti, da je Cerarjeva vlada sicer do konca letošnjega leta Evropsko komisijo uspela naprositi za odlog prodaje NLB, a Slovenija je v času Alenke Bratušek sprejela zavezo, da bo banko prodala. In operacionalizacija te zaveze bo zagotovo delo vlade, ki jo utegne sestavljati Marjan Šarec.

Kura ali jajce

A vrnimo se k podpredsednici Šarčeve stranke, 28-letni Jerci Korče, ki je ob napovedi kandidature 9. maja svojo uvrstitev na listo na Facebooku pojasnila pod tekstom, ki ga je naslovila s: »Kura ali jajce??« Kakšnega filozofskega vprašanja v zapisu ni rešila, so za zanimivi komentarji pod zapisom, iz katerih skozi Jerčina pojasnila izvemo, da je njena izobrazba »taprava gimnazija«. Čeprav je več let obiskovala javno fakulteto, diplomirala ni, a izobrazba na lestvici vrednot, ki so Korčetovi Jerci blizu, očitno pač ni visoko, saj kritiku, ki jo sprašuje, kako namerava v enem štiriletnem poslanskem mandatu narediti razliko, če ji v desetih letih ni uspelo končati fakultete, odgovarja: »Imava pač različen pogled, kaj vse so vrednote in vrednost človeka. Papir prenese vse – praksa pa šteje.«

Uživanje mamil

Praksa Jerce Korče je res nekaj posebnega. Novembra 2011 je postala zastopnica Kluba logaških študentov, na funkciji je ostala do konca januarja 2014. Lokalni viri pripovedujejo, da je bilo v času, ko je Korčetova vladala klubu, dobesedno pestro, saj je na podlagi prijave policija v klubu ugotovila uživanje mamil in posledične izgrede. Policijska postaja je o dogodku obvestila tudi župana Berta Menarda, župan pa je na občini sklical sestanek. Korčetova je kot predsednica kluba po pričevanju lokalnih virov priznala uživanje mamil, a se je branila, da sama pri dogodku ni bila udeležena. Je pa županu in predstavniku policije zagotovila, da se to ne bo ponovilo. Policija je zato zadevo prepustila v urejanje županu.

Jerca Korče je bila v zadnjem mandatu na listi Naša Notranjska (NANO) izvoljena za članico Občinskega sveta Občine Logatec. Do letošnjega marca je bila tudi predsednica Mladinskega sveta Logatec.

 

Kako so šla pod Korčetovo nakazila k Miki Miški

Alenka Korče je v času, ko so bili v NLB na funkcijah Robert Kleindienst, Matej Narat in Miran Vičič, vodila sektor za plačilni promet s tujino. Takrat je nastopala v medijih, po razkritju afere #IranGate se je nehala pojavljati.

Kako je pranje iranskega denarja potekalo pred nosom odgovornih, ti pa se niso zganili, je pred meseci natančno popisal Miro Petek. Za lažje razumevanje vloge Alenke Korče pri organiziranem pranju denarja za iranskega poslovneža Iraja Farrokhzadeha na kratko povzemamo najbolj pikantne podrobnosti iz zapisa.

Petek opozarja, da so bili Korčetova in sodelavci le kmetje na šahovnici velikega umazanega posla, ki ga je prek uprave NLB naročilo partijsko-udbovsko omrežje, ki vlada v državi, podobna pa naj bi bila njena vloga v zadnjih mesecih, ko je povezovala vrh NLB z Marjanom Šarcem.

»Farrokhzadeh je večkrat v Ljubljani, zagotovo takrat, ko je odpiral račun v NLB. Ponovno je bil v Ljubljani tudi junija 2009, ko je Sova ugotavljala, da se je nahajal v enem od ljubljanskih hotelov, vendar naše obveščevalne službe to ni pretirano vznemirjalo, čeprav je takrat potekalo živahno pranje denarja. Direktor Sove je bil takrat Andrej Rupnik, njegov namestnik pa Darko Stare, danes državni sekretar pri Goranu Klemenčiču, ki je, kot sam pravi, za pranje denarja v NLB izvedel od žvižgača v letu 2011. Žvižgač je že prej, kmalu po začetku teroristične pralnice denarja v NLB, opozarjal pristojne o pranju denarja, vendar zaman.

Transakcije s plačili, ki so v NLB prihajala iz iranske banke Export Development Bank of Iran v višini slabe milijarde dolarjev in nato potovale na več kot 9400 različnih računov, so ves čas potekale prek poslovalnice za tuje osebe na Trgu republike 2 v Ljubljani. Takrat je bila v NLB direktorica Sektorja za plačilni promet s tujino Alenka Korče, ki je bila tudi nadrejena Dragi Slatnar, ki je bila direktorica enote, kjer je tudi delovala poslovalnica za tuje osebe, Sandi Pibernik pa je bil vodja oddelka za poslovanje s tujino. Alenka Korče je bila neposredno odgovorna upravi NLB, v upravi pa je vse o njenem delu moral vedeti Miran Vičič, takratni član uprave NLB.

Neposredna navodila okrog vseh poslov Farrokhzadehovih firm je dajal Sandi Pibernik, plačila so se izvajala vsak dan med 14. in 15. uro, dnevno je bilo od 40 do 50 nakazil na različne račune po svetu. Vsa nakazila za Farrukhzadehova podjetja so morali vnesti in sprostiti še isti dan, pri ostalih komitentih se to ni tako mudilo. Dokler Farrokzadehu v NLB niso omogočili ProKlika, so v tej poslovalnici vsa nakazila vnašali ročno, in po takratnih pravilih bi za vsak znesek nad 15 tisoč evrov moral biti vnesen točen naslov prejemnika nakazila, vendar se to večinoma ni dogajalo. Za vsak znesek nad 100 tisoč evrov bi morali bančniki natančno opisati tudi namen nakazila, kar se prav tako ni dogajalo. Bankirji so s kršenjem internih pravil tako stopili še v čevlje kriminala in so nakazila namenoma ponarejali, kajti nakazila so dobivali Jaka Racman, Miki Miška in Skopušnik, več nakazil je bilo namenjenih tudi za večmilijonske nakupe fitnes opreme in podobno.

Opozorila znotraj banke o pranju denarja so se pojavila že zelo zgodaj v letu 2009, vendar je bila Alenka Korče tista, ki je govorila, da pri tem ni nič spornega. Korčetova zdaj ni več na tem položaju, Vičič je po zamenjavi z vrha NLB dobil dobro plačano mesto direktorja hčerinske družbe Bankart. Zanimivo pa je, da je na istem položaju ostal še Sandi Pibernik, ki na tej lestvici tudi napreduje, saj je zdaj med drugim tudi vodja delovne skupine za kreditna plačila pri Združenju bank Slovenije.«

 

ŽAVBIJEVA BRATRANCA: Eden Šarčev podpredsednik, drugi novačil islamske teroriste

Ob Jerci Korče je podpredsednik stranke Marjana Šarca še Igor Žavbi, o katerem so se pred časom razpisali na lokalnem portalu Kamnik.info, saj je Igor Žavbi tudi Šarčev podžupan. A vseeno je v senci (tudi mednarodno) veliko bolj razvpitega bratranca Roka Žavbija, ki trenutno ždi v italijanskem zaporu. Je prvi slovenski obsojeni džihadist, zaradi novačenja borcev za skrajno Islamsko državo je dobil tri leta in štiri mesece zapora.

Rok Žavbi (v roza okvirčku) je v regiji novačil džihadiste. Njegov bratranec Igor po državi za Šarčevo stranko novači volivce, njegovih izjav o bratrancu v zaporu v Italiji pa ni mogoče zaslediti.

Italijanski časnik Corriere della Sera je po izročitvi Žavbija Italiji leta 2016 poročal, da se je pokesal in sodeluje s preiskovalci, identificiral naj bi celo več džihadistov. S tem naj bi se po pisanju časnika pogodil za nižjo kazen, čeprav je njegov odvetnik Samo Sanzin dejal, da je to storil, ker je dojel, da je bil marioneta v rokah vodje skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH, ki jo vodi imam Bilala Bosnića. Žavbi je zaprt v strogo varovanem zaporu v Tolmeču (Tolmezzo), na dveh sedemurnih zaslišanjih pa je preiskovalcem med drugim povedal, da mu je Bosnić zaupal. Prepričal ga je tudi, da je julija 2013 odšel na bojišče v Sirijo, kjer je bil po lastnih navedbah nekaj mesecev. Pred spreobrnitvijo v islam naj bi bil kristjan, oktobra 2012 pa se je začel udeleževati islamskih srečanj in brati Koran.

Preiskovalcem je predal vse svoje kontakte na Skypu in telefonu, elektronsko pošto in fotografije. Povedal je še, da je po vrnitvi iz Sirije začel delati pri mesarju v Ljubljani. Žavbija so prijeli v Ljubljani na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je razpisal preiskovalni sodnik iz Benetk. Portal Kamnik.info je sicer navajal, da bratranca nista v stiku.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

POPRAVEK

V članku z naslovom “MATI V NLB PRI PRANJU IRANSKEGA DENARJA, HČI VODILA KLUB KJER SO SE DROGIRALI, ZDAJ PODPREDSEDNICA ŠARČEVE STRANKE”, ki je bil dne 21. maja letos objavljen v reviji Škandal24, so bili objavljeni napačni in neresnični podatki o delovanju NLB d.d. in o njenih zaposlenih.

NLB d.d. ne pere denarja niti pri tem ne sodeluje. NLB d.d. posluje skladno z določili Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma ter skladno v zvezi s tem izdelanimi smernicami Banke Slovenije in ima dobro delujoč in sodoben sistem notranjih kontrol na področju preprečevanja pranja denarja. Z njegovo pomočjo se zagotavlja uporaba navedenih predpisov v vsakodnevni praksi, kar je posledica vzpostavljene infrastrukture, katere del so tako organizacijske kot funkcionalne in informacijske rešitve, predvsem pa zaposleni.

Posledično tudi ne držijo navedbe o vlogi Alenke Korče in Sandija Pibernika pri zatrjevanem organiziranem pranju denarja za iranskega poslovneža. Tako Alenka Korče kot Sandi Pibernik ves čas zaposlitve na NLB d.d. delata strokovno, skrbno in v skladu s predpisi, v relevantnem obdobju pa sta izvedla tudi vse predpisane postopke obveščanja znotraj banke. Prav tako glede v članku zatrjevanih kršitev pri njunem delu niso bile ugotovljene kršitve v nadzornih postopkih.

NLB d.d.

Več iz te kategorije