0 Deljenj 5907 Ogledov

TIK PRED DVANAJSTO: Anja Kopač Mrak najela za 49 minimalcev svetovanj

9. May, 2018 7:00
5907 Ogledov

Vlada strank SMC, DeSUS in SD, čeprav je z odstopom Mira Cerarja po odločitvi sodišča, da so za referendumsko kampanjo za drugi tir goljufali nasprotnike, razpadla, z oblastnimi škarjami še vedno reže zajetne kose proračunske pogače

Med najbolj aktivnimi je po pripovedovanju insajderjev mladi up stranke SD Klemen Žibert, ki se po političnem parketu sprehaja v udobni senci ženskih kril. Še leta 2013 je bil v kabinetu predsednice vlade sodelavec takratne premierke Alenke Bratušek, ki pa se mu je odrekla, ko so mediji opazili, da se je v službenem času v bližini vladnih pisarn dobil z enim od kraljev poslovanja iz ozadja, Dragom Isajlovićem.

Žibert je od Bratuškove odletel v naročje sveže ločene ministrice SD za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak, kjer naj bi bil v zadnjih dneh mandata najbolj aktiven prenašalec papirjev. Žibert je sicer tudi samostojni podjetnik, ima svoj s.p., odprl ga je februarja lani, a mu očitno bolj ležijo državne službe, saj je po pol leta, konec junija, zajadral v blokado računa.

Klemen Žibert (v krogu) se znajde samo v državnih službah, kot samostojnemu podjetniku mu ne gre – že po pol leta je zabredel v blokado

Ministrica najema svetovalce

Čeprav opravlja zgolj še tekoče posle, je Žibertova šefinja Anja Kopač Mrak v zadnjem času po naših informacija v roke dobila številne svetovalne pogodbe. Ko smo ministrstvo prosili za podatke, so od petka, 20. aprila, ko je članica Mladega Foruma SD Mojca Faganel ob 7.44 odprla našo elektronsko pošto, v kateri smo spraševali po svetovalnih pogodbah, ki jih je Kopač Mrakova podpisala letos, potrebovali kar tri delovne dni, da so sortirali podatke in ugotovili, kar so zapisali: »V tem obdobju sta bili sklenjeni dve pogodbi, ki vsebujeta elemente svetovanja.« Tako je ministrica tik pred koncem mandata naročila dve analizi, skupaj pa bo zanju porabi la 31.500 evrov plus davek, kar pomeni, da bo tik pred volitvami za svetovalne storitve porabila 49 neto minimalnih plač ali dohodek, ki mora prejemniku minimalne plače zadostovati za več kot štiri leta življenja.

Anja Kopač Mrak je od Bratuškove prevzela prenašalca papirja Klemna Žiberta, ki mu samostojni posel ne gre, po pol leta so mu blokirali račun.

 

Posel dobila Pirnat in Ahčan

Za 12 tisočakov plus DDV je pogodbo podpisala z Inštitutom za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti, zastopnik katerega je Rajko Pirnat. Izbrani naj bi bili, ker so bili v postopku evidenčnega javnega naročanja najcenejši. Na ministrstvu pravijo, da je predmet pogodbe »Izvedba analize pravno finančne strukture Sveta za invalide Republike Slovenije, ki bo zadostila vsem pogojem in je v skladu s Konvencijo o pravicah invalidov in slovensko zakonodajo potrebna uresničevanje 33. člena Konvencije, ki nalaga državam podpisnicam, da v skladu s svojimi pravnimi in upravnimi sistemi v državi vzdržujejo, krepijo, določijo ali vzpostavijo okvir, po potrebi pa tudi eno ali več neodvisnih teles za spodbujanje, varovanje in spreminjanje izvajanja te konvencije«. Drugi, finančno obilnejši svetovalni posel, je dobilo podjetje Incertus svetovanje. Podjetje, lastnik katerega je Aleš Ahčan z ljubljanske ekonomske fakultete, naj bi tudi dobil posel, ker je bil najcenejši. Ukvarjal se bo s težavnimi brezposelnimi, na ministrstvu pa predmet pogodbe opisujejo takole: »Izvedba storitve ‘Analiza učinkovitosti izvajanja koncesij za opravljanje storitev za trg dela’, ki obsega analizo prehodov v zaposlitve, analizo zadovoljstva udeležencev tako z vsebino kot tudi z izvajalcem, primerjavo učinkovitosti koncesionarjev z učinkovitostjo Zavoda RS za zaposlovanje, primerjavo dobrih praks tovrstnih delavnic za brezposelne osebe v drugih državah EU, priporočila izvajalca glede nadaljnjega izvajanja delavnic za lažje vključevanje brezposelnih oseb.«

 

Zgrešeni projekti Anje Kopač Mrak

Anja Kopač Mrak končuje mandat zgrešenih svetovalnih pogodb, s katerimi služijo svetovalna podjetja, zato bomo njene aktivnosti do zaključka mandata še posebej pozorno spremljali. Reorganizacija centrov za socialno delo (CSD) bo zunanjim svetovalcem prinesla več zaslužka, kot je bilo sprva predvideno. Vrednost pogodbe med ministrstvom za delo ter podjetjema A. T. Kearney in Pristop se je namreč z 268.217 evrov povečala na 340.594 evrov. Agenciji Pristop je 100 tisočakov dala tudi za svojo reklamo v zvezi s komunikacijsko strategijo in promocijsko kampanjo o ukrepih evropske kohezijske politike. Tudi te posle naj bi urejel – oziroma prenašal papirje – Žibert.

 

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije