0 Deljenj 2300 Ogledov

Štajerci, to je Mojca Špec Potočar, direktorica urada, ki vam naseljuje migrante

20. July, 2018 18:46
2300 Ogledov
© facebook

Zjutraj smo poročali o nezadovoljstvu prebivalcev mariborskega predela Pobrežje, jeznih, ker notranje ministrstvo v njihovo lokalno okolje pripravlja namestitev migrantov, pri čemer, tako trdi naš bralec, “članov sveta mestne četrti niso hoteli povabiti na pogovor”.

Odgovore, zakaj oblasti ignorirajo lokalne prebivalce, ki bodo, ko bo 21 migrantov naseljenih v njihovo okolje, morali z njimi sobivati, smo iskali pri pristojnem ministrstvu za notranje zadeve, kjer pa so vprašanja posredovali na novoustanovljeni urad za oskrbo in integracijo migrantov. Zanimal nas je konkreten primer, spraševali smo:

– Zakaj na pogovor niste povabili članov sveta mestne četrti?
– Kdo je odločil, da se članov sveta mestne četrti ne povabi?
– Ali se o nastanitvah ne nameravate pogovorjati z lokalnimi prebivalci?

Na uradu, katerega direktorica je Mojca Špec Potočar, pa so dokazali, da jim je za lokalne prebivalce, kamor naseljujejo migrante, povsem vseeno. Na povsem konkretna vprašanja niso odgovorili. Namesto konkretnih odgovorov, ki smo jih želeli do poldneva, smo po 15. uri prejeli kup opisov postopkov, ki jih izvaja urad, in prebivalcem Pobrežja ne odgovarjajo praktično v ničemer.

Preberete jih lahko v celoti: ”

UOIM, med drugim oziroma v okviru delovnega področja integracije oseb s priznano mednarodno zaščito zagotavlja tudi ustrezne kapacitete za nastanitev oseb s priznano mednarodno zaščito v integracijskih hišah, pripravlja standardne, usmeritve za delo s področja integracije, pripravlja integracijske načrte osebam s priznano mednarodno zaščito in spremlja realizacijo le-teh, pripravlja interna navodila za delovanje integracijskih hiš, koordinira delo nevladnih, mednarodnih ter drugih organizacij na področju integracije migrantov, sodeluje pri medresorski implementaciji integracijskih ukrepov z delovnih področij posameznih ministrstev, opravlja naloge, povezane z izvajanjem programov pomoči pri integraciji oseb s priznano mednarodno zaščito ter izvaja svetovanja in informiranja osebam s priznano mednarodno zaščito.

Pomembno oziroma ključno vlogo tako UOIM nosi tudi pri izvedbi programa premestitve in trajne preselitve, za kar se je Republika Slovenija zavezala kot pomoč državam članicam Evropske unije (EU), ki so soočene z največjim migrantskim pritiskom (Grčiji in Italiji) ter tretjim državam (Turčija).

S tem se Slovenija aktivno pridružuje pomoči držav EU pri obvladovanju migracijskih bremen.

Kot je znano, se je Republika Slovenija zavezala, da v okviru programa trajne preselitve sprejme 60 oseb, beguncev iz Sirije, družin, ki predstavljajo najbolj ranljivo skupino oseb z urejeno mednarodno zaščito in poskrbi za njihovo nastanitev ter integracijo v slovensko družbo.

Prav tako pa UOIM obenem dosledno izvaja vse potrebne postopke povezane s sprejemom oseb iz programa premestitve v Azilni dom oziroma njegove izpostave, v okviru česar 244 posameznikov že pridobilo status mednarodne zaščite.

UOIM pa je pred dnevi tudi že javno napovedal, da bo – v okviru programa trajne preselitve v Maribor v naslednjih tednih prispela skupina 21 oseb, ki bodo nastanjene predvsem na lokacijah, ki jih je v ta namen zagotovila Republika Slovenija.

Kot odgovorna državna institucija, ki pri opravljanju svojih delovnih nalog in izvajanju pristojnosti sledi temu, da prispeva k vzpostavljanju dialoga tako z lokalnimi skupnostmi kot tudi nevladnimi organizacijami in ostalimi institucijami, je UOIM sklical osrednji koordinacijski sestanek na Centru za socialno delo Maribor.

V pogovoru s predstavniki tamkajšnje lokalne skupnosti, Mestno občino Maribor (MOM), predstavniki vzgojno izobraževalnih institucij, institucij, ki zagotavljajo vključevanje v sistem socialnega varstva, vključevanje na trg dela in vsemi nevladnimi organizacijami (Slovensko filantropijo, Karitasom, ODNOS – Društvom za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur), ki z UOIM že tako sodelujejo na področju izvajanja programov vključevanja oseb z mednarodno zaščito v slovensko družbo, je UOIM predstavil prve izhodiščne informacije, vezane na prihod 21 oseb.

UOIM se v podobnih okoliščinah, z namenom skupnega delovanja, vselej obrne na predstavnike ključnih institucij, nevladnih organizacij in lokalnih skupnosti v različnih delih države, ki sodelujejo v programih vključevanja posameznikov v slovensko družbo.

Izhodiščni koordinacijski sestanek, ki je bil opravljen v tem tednu v Mariboru je bil tako zgolj eden v nizu usklajevalnih sestankov s predstavniki ključnih institucij, lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij, namenjen predstavitvi štirih različnih lokacij nastanitve 21 oseb na območju MOM in ključnih poudarkov načrta za njihovo vključevanje v družbo. Ravno zato je bilo tudi za UOIM izjemno pomembno, da se tega sestanka, poleg predstavnikov MOM (pomemben sestavni del katere pa so tudi predstavniki mestnih četrti, zato je bilo za UOIM ključno, da si predstavniki mestnih četrti lahko med drugim tudi preko MOM, prav tako pa preko sporočil širši javnosti, ki jih je UOIM s tem namenom podal, pravočasno pridobijo osnovne ključne informacije) udeležijo tudi vse ostale institucije, ki bodo kakorkoli udeležene v procese same integracije.

Nedvomno pa bo UOIM, ki bo programe vključevanja in preko tega tudi vzpostavljanja medkulturnega dialoga, tako kot doslej v celoti usmerjal skozi vse faze integracije, tudi v bodoče sodeloval z vsemi omenjenimi institucijami, lokalno skupnostjo (torej tudi predstavniki mestnih četrti) in nevladnimi organizacijami. Kar pomeni, da bodo vsekakor še sledila usklajevalna srečanja. Na tak način pa se bodo dosledno tudi v bodoče zagotovljene celovite informacije o vključevanju, kar bo prispevalo k večji strpnosti, dialogu in ustreznim pogojem za sobivanje ter večji ozaveščenosti celotne javnosti.”

Urad smo ponovno prosili za konkretne odgovore prebivalcem Pobrežja. Če jih prejememo, jih bomo objavili.

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: Karavana je v šoku, takega incidenta ne pomnijo
Šport
7074 Ogledov
Šport
7074 Ogledov

VIDEO: Karavana je v šoku, takega incidenta ne pomnijo

skandal1 - 26. January, 2021 8:58

Finska policija je prijela prijavo po incidentu, ki se je zgodil na štafeti 4 x 7,5 km za svetovni pokal v smučarskem teku v Lahtiju. V ospredju…

So na otroke pozabili? Predstavlja se kot pedagog in zgraža, da mora med “netestirane otroke”
Škandal
3125 Ogledov
Škandal
3125 Ogledov

So na otroke pozabili? Predstavlja se kot pedagog in zgraža, da mora med “netestirane otroke”

User One - 25. January, 2021 11:40

Sinoči smo ekskluzivno razkrili, kako s pomočjo anonimnih profilov neznanci pred jutrišnjo vrnitvijo otrok v šole netijo pri učiteljih odpor do testiranja na koronavirus, čeprav gre za…

Iz Kopra poročajo o hujši kršitvi, lokal je bil odprt ob 21.50, stregli so pijačo
Črno
2477 Ogledov
Črno
2477 Ogledov

Iz Kopra poročajo o hujši kršitvi, lokal je bil odprt ob 21.50, stregli so pijačo

skandal1 - 25. January, 2021 11:09

V soboto ob 21.50 so policisti opazili, da je v enem od lokalov na Šmarski cesti v Kopru več ljudi. Anita Leskovec s PU Koper: »Na kraju…

S tehničnim posegom so jo izvlekli iz vozila, žal je v bližini počivališča preminula
Črno
123 Ogledov
Črno
123 Ogledov

S tehničnim posegom so jo izvlekli iz vozila, žal je v bližini počivališča preminula

skandal1 - 16. April, 2021 17:02

Ob 14.18 se je na avtocesti v bližini počivališča Ravne, občina Hrpelje - Kozina, na odstavnem pasu v osebnem vozilu nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Materija so…

Po 16-letni Tei pogrešajo tudi Vida (20)
Črno
107 Ogledov
Črno
107 Ogledov

Po 16-letni Tei pogrešajo tudi Vida (20)

skandal1 - 16. April, 2021 15:05

Svojci pogrešajo 20-letnega Vida Sekolovnika iz Vuzenice, ki so ga nazadnje videli v sredo zjutraj, ko je odšel od doma. Vid je visok okoli 170 centimetrov, vitke postave in ima na paž pristrižene…

Umrla smučarka
Črno
216 Ogledov
Črno
216 Ogledov

Umrla smučarka

User One - 16. April, 2021 10:37

Ob 9.26 je čez severno steno Storžiča padla turna smučarka in se smrtno ponesrečila, javlja uprava za zaščito in reševanje. Posredovali so gorski reševalci GRS Tržič in…