0 Deljenj 1831 Ogledov

Sramota Erjavčeve denarnice v Nemčiji

1. June, 2018 7:44
1831 Ogledov

»FAVLASTO« PO SVETU

Z industrijskega sejma, ki je bil sredi maja v Münchnu, smo dobili zgornjo fotografijo Rikove stojnice. Posnel jo je zgroženi udeleženec, ki je opazil, da se Riko v Nemčiji promovira z oglasno steno, na kateri manjka črka. Hudomušno je pripomnil, da Škrabčevim nemški trg očitno ni posebno pomemben, saj bi se v nasprotnem primeru bolj potrudili.

Janez Škrabec si je kupil torto, saj proslavlja, ker je spet potegnil denar iz proračuna. Ob tem pa si je v Nemčiji privoščil še sramoto.

Podjetje Riko je »obeležilo svojo bogato zgodovino «, ob tej priložnosti pa si je, ne boste verjeli, direktor podjetja Janez Škrabec kupil torto in se ob njej slikal kot nekakšen šolarček, ki proslavlja sedmi rojstni dan. No, vsaj lagal ni, kaj proslavlja. Podjetje Riko ima zares zgodovino »za zapomniti« – predvsem bogato, kot so ob tej priložnosti zapisali na spletni strani tega podjetja. Spomnimo na skoraj 9 milijonov evrov, ki si jih je podjetje nakazalo od avgusta 2013 na račune samo dveh podjetij na Cipru. Velika večina, več kot 8 milijonov evrov, je bilo nakazanih na račun samo ene družbe – Crashouribe Trading Co Limited.

Janez Škrabec in njegov poslovni vzornik Stanislav Škrabec st.

Mediji tarnali, da ni novic, Škrabec na skrivaj nakazal več kot milijon evrov

Medtem ko so »mainstream« mediji tarnali, da je »čas kislih kumaric«, pa Škrabčev Riko ni počival. Na vrhuncu poletja 2014, na zadnji julijski dan, je namreč na ciprski račun nakazal šest enako visokih zneskov, skupaj več kot milijon evrov, dan pozneje, prvi avgustovski dan leta 2014, pa še pet enako visokih zneskov, skupaj milijon in pol evrov. V dveh dneh je Škrabčev Riko skozi 11 manjših zneskov na račun ciprske družbe Crashouribe Trading Co Ltd nakazal 2,5 milijona evrov, smo razkrili v enem od prejšnjih številk Škandala24. Sicer pa ni presenetljivo, da so mediji ob tem početju pogledali stran, skozi prste ali si zatisnili oči, kakor pač želite, saj je imela omenjena družba sedež v Nikoziji, prav tam, kjer so sumljiv poštni nabiralnik zasledili tudi novinarji konzorcija preiskovalcev, v katerem sodelujejo tudi Delovi novinarji. Novinarska ekipa Stojana Petriča, ki jo je doslej vodil Gregor Knafelc, ki je s svojim podjetjem prav tako posloval skozi davčne oaze, Škrabčevih ciprskih aktivnosti ni opazila. Presenečeni?

Škrabec ima kaj proslavljati – njegov Riko nakazuje denar v davčne oaze, a je pod okriljem Kučana in Erjavca zaščiten kot kočevski medved.

Izkoristil tudi zadnjo priložnost

3. avgusta 2016 je bil sicer v Uradnem listu Republike Ciper Crashouribe Trading objavljen na seznamu družb z omejeno odgovornostjo, ki so bile iz ciprskega registra izbrisane, a to ne pomeni, da Škrabčev Riko ni izkoristil še zadnje priložnosti in si nakazal denar. Zadnje nakazilo na to podjetje je bilo namreč izvedeno 6. julija – morda kot popotnica za srečen konec?

Erjavčeva denarnica

Škrabec, ki pripada razvpitemu Kučanovemu Forumu 21, pa si je prislužil še nečastni naziv »Erjavčeva denarnica «. Poznavalci so prepričani, da je Škrabec dober z Erjavcem, da lahko neovirano služi z milijoni slovenskih davkoplačevalcev, nato pa te enormne vsote nakazuje na račune v državah, ki jih Slovenija in Evropska unija prepoznavata kot davčne oaze. Škrabcu se torej lahko smeje na vsa usta in se lahko nagrajuje s torto. Pa zakaj bi »šparali «? Naročil je dve. Naj se vidi razkošje!

Več iz te kategorije