0 Deljenj 1404 Ogledov
Facebook

Škandalozna zloraba helikopterja Slovenske vojske: Naročil naj bi jo Karl Erjavec osebno, iz ZZZS sporočajo: Ne bomo plačali

2. september, 2019 12:14
1404 Ogledov

Minister za obrambo Karl Erjavec naj bi v začetku avgusta osebno odredil neupravičen helikoptrski prevoz s helikopterjem Slovenske vojske in stroške leta – 12.056,70 evrov, kar je več kot 18 povprečnih bruto julijskih starostnih pokojnin (bilten ZPIZ navaja, da znaša 662,29 evrov) – skušal naprtiti davkoplačevalcem. Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki mu je Slovenska vojska oziroma Mors poslalo račun, so nam spročili, da so plačilo računa zavrnili.

A gremo po vrsti. Po naših informacijah je helikopter Slovenske vojske Bell 412 na vrhuncu poletja, 1. avgusta letos, poletel v Split po osebo iz vplivne družine. Vir pripoveduje, da je šlo za osebo “brez ustreznega zavarovanja zato je očitno niso mogli komercialno prepeljati iz Splita v Slovenijo. Let je stal 12.000 evrov in zapakirali ga bodo davkoplačevalcem. Očitno minister pač kar po svoje odreja, koga se bo prepeljalo z resursi Slovenske vojske. Glede na višino stroškov je to res nedopustno. Čista zloraba položaja.”

Informacije o letu so potrdili na Mors, od koder so zapisali, citiramo: “Slovenska vojska je v četrtek, 1. avgusta, opravila medbolnišnični prevoz na smeri Ljubljana – Split – Ljubljana. Ker je šlo v konkretnem primeru za medbolnišnični prevoz obolele/poškodovane osebe iz tujine, let helikopterja odobri minister za obrambo oz. je let v njegovi odsotnosti odobril državni sekretar, ki ga nadomešča.” Na vprašanje, kdo je polet naročil, so odgovorili: “Zahtevek za polet je Slovenski vojski poslala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, na katerem je naročnik prevoza UKC Ljubljana kot plačnika prevoza navedel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).” Na vprašanje, kakšna je cena leta in kdo jo bo plačal, pa: “Polet s helikopterjem Bell 412 je trajal 275 minut, stroški poleta znašajo 12.056,70 evra. Račun za storitev je Slovenska vojska izdala in posredovala v zahtevku navedenemu plačniku prevoza – ZZZS.”

Da računa ne bodo plačali, so nam danes sporočili iz ZZZS, od koder je direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Damjan Kos sporočil: “ZZZS je prejel 20. 8. 2019 račun za stroške helikopterskega prevoza z dne 1.8.2019 na realciji Ljubljana – Split – Ljubljana v višini 12.056,70 evrov, vendar je plačilo računa zavrnil, saj zanj ne obstaja pravna podlaga. Poudarjamo tudi, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS “Nalog za prevoz”, ki ga je izpolnil UKC Ljubljana (na obrazcu ZZZS, ki se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji).”

Kos je še pojasnil, da “skladno z zakonom in Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v Republiko Slovenijo ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen, če gre za načrtovano zdravljenje v primeru iz 135.a in 135.b člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (če določenega zdravljenja, preiskave ali pregleda ni možno zagotoviti v Sloveniji). Za takšna tveganja (stroške) se je zato moč le dodatno zavarovati pri ponudnikih komercialnih zavarovanj z medicinsko asistenco v tujini, o čemer ZZZS tudi redno in vsako leto pred poletno turistično sezono tudi obvešča javnost in medije.”

Aleš Sila, vodja službe za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo je popoldne poslal zahtevo za popravek, ki jo objavljamo kot sliko, saj je bila posredovana v pdf formatu.

Mogoče vas bo zanimalo

V Škofji Loki grozil svojcem, potem so odjeknili streli
Črno
32 Ogledov
Črno
32 Ogledov

V Škofji Loki grozil svojcem, potem so odjeknili streli

User One - 19. september, 2019 10:26

Škofjeloški policisti so včeraj obravnavali moškega, ki je grozil svojcem in vmes z orožjem ustrelil v zrak. Poškodovan ni bil nihče, orožje je bilo moškemu zaseženo, obravnavan pa…

VIDEO: Slovenija obnemela, poglejte, kaj je voditeljica naredila Dončiću
Šport
191 Ogledov
Šport
191 Ogledov

VIDEO: Slovenija obnemela, poglejte, kaj je voditeljica naredila Dončiću

User One - 19. september, 2019 8:32

NBA zvezdnik Dallasa, Luka Dončić, trenutno spremlja odbojkarske obračune Slovenije na domačem evropskem prvenstvu in to kar v živo. Pred tekmo z Rusijo je bil gost v…

Huda nesreča v bližini izvoza na Celovško cesto! Pijani voznik v stoječo kolono
Črno
48 Ogledov
Črno
48 Ogledov

Huda nesreča v bližini izvoza na Celovško cesto! Pijani voznik v stoječo kolono

User One - 18. september, 2019 21:19

Na severni ljubljanski obvoznici, v bližini izvoza na Celovško cesto je voznik osebnega vozila pripeljal do stoječe kolone in zaradi neprilagojene hitrosti trčil v kolono vozil. Voznik…

Več iz te kategorije