0 Deljenj 2144 Ogledov 1 Comments
Facebook

Škandalozna zloraba helikopterja Slovenske vojske: Naročil naj bi jo Karl Erjavec osebno, iz ZZZS sporočajo: Ne bomo plačali

2. septembra, 2019 12:14
2144 Ogledov 1

Minister za obrambo Karl Erjavec naj bi v začetku avgusta osebno odredil neupravičen helikoptrski prevoz s helikopterjem Slovenske vojske in stroške leta – 12.056,70 evrov, kar je več kot 18 povprečnih bruto julijskih starostnih pokojnin (bilten ZPIZ navaja, da znaša 662,29 evrov) – skušal naprtiti davkoplačevalcem. Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki mu je Slovenska vojska oziroma Mors poslalo račun, so nam spročili, da so plačilo računa zavrnili.

A gremo po vrsti. Po naših informacijah je helikopter Slovenske vojske Bell 412 na vrhuncu poletja, 1. avgusta letos, poletel v Split po osebo iz vplivne družine. Vir pripoveduje, da je šlo za osebo “brez ustreznega zavarovanja zato je očitno niso mogli komercialno prepeljati iz Splita v Slovenijo. Let je stal 12.000 evrov in zapakirali ga bodo davkoplačevalcem. Očitno minister pač kar po svoje odreja, koga se bo prepeljalo z resursi Slovenske vojske. Glede na višino stroškov je to res nedopustno. Čista zloraba položaja.”

Informacije o letu so potrdili na Mors, od koder so zapisali, citiramo: “Slovenska vojska je v četrtek, 1. avgusta, opravila medbolnišnični prevoz na smeri Ljubljana – Split – Ljubljana. Ker je šlo v konkretnem primeru za medbolnišnični prevoz obolele/poškodovane osebe iz tujine, let helikopterja odobri minister za obrambo oz. je let v njegovi odsotnosti odobril državni sekretar, ki ga nadomešča.” Na vprašanje, kdo je polet naročil, so odgovorili: “Zahtevek za polet je Slovenski vojski poslala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, na katerem je naročnik prevoza UKC Ljubljana kot plačnika prevoza navedel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).” Na vprašanje, kakšna je cena leta in kdo jo bo plačal, pa: “Polet s helikopterjem Bell 412 je trajal 275 minut, stroški poleta znašajo 12.056,70 evra. Račun za storitev je Slovenska vojska izdala in posredovala v zahtevku navedenemu plačniku prevoza – ZZZS.”

Da računa ne bodo plačali, so nam danes sporočili iz ZZZS, od koder je direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Damjan Kos sporočil: “ZZZS je prejel 20. 8. 2019 račun za stroške helikopterskega prevoza z dne 1.8.2019 na realciji Ljubljana – Split – Ljubljana v višini 12.056,70 evrov, vendar je plačilo računa zavrnil, saj zanj ne obstaja pravna podlaga. Poudarjamo tudi, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS “Nalog za prevoz”, ki ga je izpolnil UKC Ljubljana (na obrazcu ZZZS, ki se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji).”

Kos je še pojasnil, da “skladno z zakonom in Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v Republiko Slovenijo ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen, če gre za načrtovano zdravljenje v primeru iz 135.a in 135.b člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (če določenega zdravljenja, preiskave ali pregleda ni možno zagotoviti v Sloveniji). Za takšna tveganja (stroške) se je zato moč le dodatno zavarovati pri ponudnikih komercialnih zavarovanj z medicinsko asistenco v tujini, o čemer ZZZS tudi redno in vsako leto pred poletno turistično sezono tudi obvešča javnost in medije.”

Aleš Sila, vodja službe za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo je popoldne poslal zahtevo za popravek, ki jo objavljamo kot sliko, saj je bila posredovana v pdf formatu.

Mogoče vas bo zanimalo

Primer kršitve mednarodnih sankcij: Pahor bi jih upošteval in kaj o varnostnem tveganju za državo pravijo pri Sovi
Škandal
106 Ogledov
Škandal
106 Ogledov

Primer kršitve mednarodnih sankcij: Pahor bi jih upošteval in kaj o varnostnem tveganju za državo pravijo pri Sovi

User One - 17. februarja, 2020 8:41

Slovenija je 10. 9. 2019, ko je Petrol, največja slovenska energetska družba, ki ga je takrat vodila uprava Tomaža Berločnika, v Moskvi podpisala pogodbo s podjetjem v…

Kje bo danes in jutri občasno deževalo in kje Arso za sredo napoveduje krajevne plohe
Novice
173 Ogledov
Novice
173 Ogledov

Kje bo danes in jutri občasno deževalo in kje Arso za sredo napoveduje krajevne plohe

User One - 17. februarja, 2020 7:03

Danes bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem na severnem Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, so…

Moški padel s strehe
Črno
267 Ogledov
Črno
267 Ogledov

Moški padel s strehe

User One - 16. februarja, 2020 21:15

V nedeljo se je ob 17.04 v naselju Globoko, občina Brežice, pri padcu s strehe objekta poškodoval delavec, javlja uprava za zaščito in reševanje. Reševalci NMP Brežice…

Več iz te kategorije