0 Deljenj 2973 Ogledov

Še ena zadrega tožilca Škete ali vprašanje, ali je tudi on masleša

1. February, 2022 8:11
2973 Ogledov

Izobrazba pravosodnih funkcionarjev postaja vse bolj skrivnostna zadeva. Medtem ko nakdanji predsednik vrhovnega sodišča, sodnega sveta in trenutni vodja kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša nikakor ne uspe sestaviti konsistentne zgodbe, ki ji bi bilo mogoče verjeti, je nenavadna situacija tudi pri generalnem državnem tožilcu Dragu Šketi.

Brskanje po sistemu Cobiss namreč pokaže, da je Drago Šketa sicer leta 1995 na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru pri mentorju Francu Perneku sicer diplomiral, a je silno nenavadno, da njegova diploma ni javno dostopna. Kar denimo pomeni, da javnost s sodobnimi pristopi ne more preveriti, ali ne gre morebiti za plagiat, kot je bilo to mogoče v primeru magistrskega dela nekdanje premierke, danes predsednice stranke, ki nosi njeno ime, Alenke Bratušek.

Vir: Cobbis.si

Ampak, še bolj masleševska je bila Šketina reakcija, ko smo ga v ponedeljek, 31. januarja, pisno povprašali o javni (ne)dostopnosti njegovega diplomskega dela.

Vse natančno popisujemo v spodnjem okvirju.

Najprej smo na spletna naslova službe za odnose z javnostmi Vrhovnega državnega tožilstva RS in služben e-naslov generalnega državnega tožilca Draga Šketa naslovili vprašanji in prošnjo:

– Zakaj vaša diplomska naloga ni javno dostopna?
– Ali ste vi, Drago Šketa, zahtevali, da vaša diplomska naloga z naslovom Nekatera odprta vprašanja carinske politike v Republiki Sloveniji in Evropski uniji, ne sme biti dostopna v knjižnici Pravne fakultete Univerze v Mariboru? V kolikor ste, nam pojasnite, zakaj?
– V skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) nam diplomsko nalogo posredujte na naslov [email protected].

Čeprav gre za povsem osebna vprašanja, se jim je Šketa očitno skušal ogniti, iz službe za odnose z javnostmi smo dobili odgovor: “Kar zadeva diplomsko nalogo generalnega državnega tožilca, mora biti le ta javno dostopna na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, zato vas naprošamo, da se s tem v zvezi obrnete na pristojno institucijo.”

Kar seveda ni bil odgovor na zastavljena vprašanja Dragu Šketi, zato smo mu vprašanji in zahtevo za posredovanje diplomske naloge po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja poslali ponovno in pripisali: “Spoštovana gospa Repovž (oseba iz službe za odnose z javnostmi, ki je pošiljala odgovor, op.p.) in gospod Šketa, hvala za poslan zapis, s očitno je gospod Šketa prehitro prebral vprašanja in jih ni razumel oz. ni razumel, da letijo nanj osebno, zato jih ponavljamo in poudarjamo, da želimo odgovore na vprašanja od Draga Škete, generalnega državnega tožilca, saj smo prepričani, da v njegovem imenu na zastavljena vprašanja njemu osebno ne more odgovoriti nihče, razen njega.”

Prejeli smo odgovor Draga Škete: “Kar zadeva mojo diplomsko nalogo, vam zagotavljam, da nikoli od nikogar nisem zahteval, da moja diplomska naloga ne bi smela biti dostopna javnosti.” 

Diplomskeg dela, kljub zahtevi po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja ni poslal, zato sprašujemo, ali zanj ne velja: “Spoštovani gospod Drago Šketa, v prepričanju, da poznate in spoštujete Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), pričakujemo dokumente, za katere smo po ZDIJZ zaprosili. V kolikor ocenjujete, da vam kot generalnemu državnemu tožilcu ZDIJZ ni potrebno spoštovati, bomo Vašo argumentacijo, zakaj ne, seveda objavili.”

Do objave nismo prejeli ne Šketine diplome, ne pojasnila, zakaj meni, da mu ni potrebno spoštovati zakona.

Več iz te kategorije