0 Deljenj 972 Ogledov

Rop kot novo upanje: Razvpiti šef Udbe v likvidaciji

18. marca, 2019 7:07
972 Ogledov

Finance so v petek objavile, da sta bivši predsednik vlade Anton Rop in bivši šef Udbe Janez Zemljarič skupaj krenila v nov nepremičninski posel.

Zemljarič, ki je bil sicer konec lanskega decembra star 90 let, je v nepremičninskih poslih pravi luzer. Leta 2016 mu je sodišče po skrajšanem postopku ugasnilo podjetje Projekt Obala Izola, ki ga je ustanovil leta 2010, da bi na območju izolske ladjedelnice gradili nepremičninski projekt. Kljub obiskom pri ministru za gospodarstvu Zdravku Počivalšku, je ideja propadla.

Leta blokad

Zamljarič je podjetjo Projekt Obala Izola ustanovil prek svojega podjetja za poslovno svetovanje Eti-par, katerega polovična lastnika sta (bila) Zemljarič in Irenka Erjavec, ki je bila tudi direktorica. Na skupščini 15. novembra lani sta sklenila, da podjetje pošljeta v likvidacijo.

Eti-par je imel sicer neverjetnih 777 dni blokiran račun pri NLB. Skupaj je imelo podjetje 997 dni blokado.

Podjetje Eti-par je zadnja leta zaključevalo v rdečih številkah, čeprav ni imelo zaposlenih, je bilo iz leta v leto bolj zadolženo.

Rop od Jankovića do Zemljariča

Novo upanje za nepremičninski uspeh je Zemljarič očitno našel v bivšem predsedniku vlade Antonu Ropu, politiku, ki je na vrh Mercatorja nastavil Zorana Jankovića in mu to pred kamero komercialne televizije tudi povedal: “Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen.”

Rop in Zemljarič sta nepremičninsko družbo Carantanium ustanovila skupaj s podjetjem Esquilino investicije, s sedežem na Tavčarjevi 4 v Ljubljani, kjer je tudi sedež novega podjetja. Edini lastnik Esquilino investicij je Marko Kosmač, direktorja pa sta Roman Kosmač iz Spodnje Idrije in Aleš Grobovšek iz Ljubljane. Isti trije se na enakih funkcijah na naslovu Tavčarjeva 4 Ljubljana pojavljajo tudi pri podjetju Quirinale nepremičnine, registriranim za posredništvo v prometu z nepremičninami.

Notarski zapis Mira Košaka razkriva, da so se Rop, Zemljarič in Grobovšek kot zastopnik Esquilino investicij v pisarni notarja na TR3 zglasili 6.3.2019 ob 8.00 uri in v potrditev predložili družbeno pogodbo o ustanovitvi novega d.o.o.. Iz te pa izhaja, da sta Rop in Zemljarič ustanovila podjetje, ki se bo ukvarjala s Korotanskim naseljem v Ljubljani.

Korotansko

In tu se bosta Rop in Zemljarič spet srečala z Jankovićem.

Zemljarič in Janković sta si bila 2017 tako blizu. Foto: arhiv Demokracije.

Projekt je leta 2015 nasedel, ko takratni investitor Westbrook Estate ni dobil gradbenega dovoljenja, zaradi česar je od Mestne občine Ljubljana terjal 2,85 milijonov evrov odškodnine. Zemljišče so prodali družbi Gradnja nepremičnin, ki je bila tudi neuspešna pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za načrt, po katerem bi zgradili 260 stanovanj in športno igrišče. Prostorski načrt iz leta 2009 sicer dovoljuje gradnjo 800 stanovanj.

Predsednik Četrtne skupnosti Šiška je leta 2007 v javnost poslal zapis, v katerem so nasprotovali gradnji Korotanskega naselja: “V četrtni skupnosti (ČŠ) Šiška smo že na lanski prostorski konferenci, ki jo je pripravila mestna občina Ljubljana, poudarili, da zemljišče pred obrtno cono Stegne (poimenovano Korotansko naselje) ni primerno za veliko blokovsko naselje. Investitor Keek International nas je na prostorski konferenci seznanil, da bi želel na omenjeni lokaciji zgraditi tisoč novih stanovanj. V ČS Šiška smo takim nameram že ob seznanitvi nasprotovali, saj menimo, da prostor ni primeren za tako pozidavo. Čez celotno parcelo poteka visokonapetostni vod, ceste, Korotanska in Kovinarska ulica, ki vodijo do omenjenega zemljišča, pa so ob prometnih konicah neprevozne. Menimo, da je treba omenjeno zemljišče uporabiti za gradnjo individualnih hiš, ter tako končati pozidavo v enotnem stilu enodružinskih hiš. V območju visokonapetostnih vodov pričakujemo ureditev zelenega pasu. Zemljišče ni primerno za otroško igrišče, saj je tik ob severni obvoznici in pod visokonapetostnimi vodi. V ČS Šiška si že leta prizadevamo za ureditev tega dela naše ČS, z novo Litostrojsko cesto, ki bo omogočala razvoj in ureditev prometa ter varno povezavo med Šiško in Bežigradom. Naše zahteve po ureditvi prometnih in prostorskih zadev utemeljujemo z novimi gradnjami na tem področju, kamor sodi nova poslovna cona Litostroj z desetimi poslovnimi objekti in poslovno stolpnico, prek 800 stanovanj na področju Avtomontaže, novi poslovni objekti v industrijski coni Stegne, novi študentski dom na Litostrojski. Ureditev Korotanskega naselja mora biti v sozvočju vseh dejavnikov na tem območju, od najbližjih sosedov do industrije v Stegnah in Litostroju. Nova ureditev celotnega območja mora prinesti občanom in vsem zaposlenim višjo kakovost bivanja in možnost razvoja na tem tako pomembnem industrijskem območju.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Po uri in pol je iz avta skočil sopotnik
Črno
280 Ogledov
Črno
280 Ogledov

Po uri in pol je iz avta skočil sopotnik

User One - 27. februarja, 2020 21:15

"Policisti PP Ljutomer so danes malo po 1. uri med kontrolo cestnega prometa v Stročji vasi ustavili voznika osebnega avtomobila. Preizkus alkoholiziranosti je pri vozniku pokazal 0,97…

Povzročil nesrečo z otrokom in odpeljal naprej
Črno
158 Ogledov
Črno
158 Ogledov

Povzročil nesrečo z otrokom in odpeljal naprej

User One - 27. februarja, 2020 16:06

Policisti na smučišču Vogel obravnavajo smučarsko nesrečo med neznanim smučarjem in otrokom s staršem, poroča Dean Božnik iz PU Nova Gorica. Zapisal je: "Nesreča se je zgodila…

FOTO: To so prizori izpred UKC Ljubljana, maske že izginjajo
Novice
634 Ogledov
Novice
634 Ogledov

FOTO: To so prizori izpred UKC Ljubljana, maske že izginjajo

skandal1 - 27. februarja, 2020 15:58

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so do danes zjutraj opravili 27 testov na novi koronavirus, vsi so bili negativni. Na telefonsko številko za informacije o koronavirusu…

Več iz te kategorije