0 Deljenj 1522 Ogledov

Rop kot novo upanje: Razvpiti šef Udbe v likvidaciji

18. March, 2019 7:07
1522 Ogledov

Finance so v petek objavile, da sta bivši predsednik vlade Anton Rop in bivši šef Udbe Janez Zemljarič skupaj krenila v nov nepremičninski posel.

Zemljarič, ki je bil sicer konec lanskega decembra star 90 let, je v nepremičninskih poslih pravi luzer. Leta 2016 mu je sodišče po skrajšanem postopku ugasnilo podjetje Projekt Obala Izola, ki ga je ustanovil leta 2010, da bi na območju izolske ladjedelnice gradili nepremičninski projekt. Kljub obiskom pri ministru za gospodarstvu Zdravku Počivalšku, je ideja propadla.

Leta blokad

Zamljarič je podjetjo Projekt Obala Izola ustanovil prek svojega podjetja za poslovno svetovanje Eti-par, katerega polovična lastnika sta (bila) Zemljarič in Irenka Erjavec, ki je bila tudi direktorica. Na skupščini 15. novembra lani sta sklenila, da podjetje pošljeta v likvidacijo.

Eti-par je imel sicer neverjetnih 777 dni blokiran račun pri NLB. Skupaj je imelo podjetje 997 dni blokado.

Podjetje Eti-par je zadnja leta zaključevalo v rdečih številkah, čeprav ni imelo zaposlenih, je bilo iz leta v leto bolj zadolženo.

Rop od Jankovića do Zemljariča

Novo upanje za nepremičninski uspeh je Zemljarič očitno našel v bivšem predsedniku vlade Antonu Ropu, politiku, ki je na vrh Mercatorja nastavil Zorana Jankovića in mu to pred kamero komercialne televizije tudi povedal: “Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen.”

Rop in Zemljarič sta nepremičninsko družbo Carantanium ustanovila skupaj s podjetjem Esquilino investicije, s sedežem na Tavčarjevi 4 v Ljubljani, kjer je tudi sedež novega podjetja. Edini lastnik Esquilino investicij je Marko Kosmač, direktorja pa sta Roman Kosmač iz Spodnje Idrije in Aleš Grobovšek iz Ljubljane. Isti trije se na enakih funkcijah na naslovu Tavčarjeva 4 Ljubljana pojavljajo tudi pri podjetju Quirinale nepremičnine, registriranim za posredništvo v prometu z nepremičninami.

Notarski zapis Mira Košaka razkriva, da so se Rop, Zemljarič in Grobovšek kot zastopnik Esquilino investicij v pisarni notarja na TR3 zglasili 6.3.2019 ob 8.00 uri in v potrditev predložili družbeno pogodbo o ustanovitvi novega d.o.o.. Iz te pa izhaja, da sta Rop in Zemljarič ustanovila podjetje, ki se bo ukvarjala s Korotanskim naseljem v Ljubljani.

Korotansko

In tu se bosta Rop in Zemljarič spet srečala z Jankovićem.

Zemljarič in Janković sta si bila 2017 tako blizu. Foto: arhiv Demokracije.

Projekt je leta 2015 nasedel, ko takratni investitor Westbrook Estate ni dobil gradbenega dovoljenja, zaradi česar je od Mestne občine Ljubljana terjal 2,85 milijonov evrov odškodnine. Zemljišče so prodali družbi Gradnja nepremičnin, ki je bila tudi neuspešna pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za načrt, po katerem bi zgradili 260 stanovanj in športno igrišče. Prostorski načrt iz leta 2009 sicer dovoljuje gradnjo 800 stanovanj.

Predsednik Četrtne skupnosti Šiška je leta 2007 v javnost poslal zapis, v katerem so nasprotovali gradnji Korotanskega naselja: “V četrtni skupnosti (ČŠ) Šiška smo že na lanski prostorski konferenci, ki jo je pripravila mestna občina Ljubljana, poudarili, da zemljišče pred obrtno cono Stegne (poimenovano Korotansko naselje) ni primerno za veliko blokovsko naselje. Investitor Keek International nas je na prostorski konferenci seznanil, da bi želel na omenjeni lokaciji zgraditi tisoč novih stanovanj. V ČS Šiška smo takim nameram že ob seznanitvi nasprotovali, saj menimo, da prostor ni primeren za tako pozidavo. Čez celotno parcelo poteka visokonapetostni vod, ceste, Korotanska in Kovinarska ulica, ki vodijo do omenjenega zemljišča, pa so ob prometnih konicah neprevozne. Menimo, da je treba omenjeno zemljišče uporabiti za gradnjo individualnih hiš, ter tako končati pozidavo v enotnem stilu enodružinskih hiš. V območju visokonapetostnih vodov pričakujemo ureditev zelenega pasu. Zemljišče ni primerno za otroško igrišče, saj je tik ob severni obvoznici in pod visokonapetostnimi vodi. V ČS Šiška si že leta prizadevamo za ureditev tega dela naše ČS, z novo Litostrojsko cesto, ki bo omogočala razvoj in ureditev prometa ter varno povezavo med Šiško in Bežigradom. Naše zahteve po ureditvi prometnih in prostorskih zadev utemeljujemo z novimi gradnjami na tem področju, kamor sodi nova poslovna cona Litostroj z desetimi poslovnimi objekti in poslovno stolpnico, prek 800 stanovanj na področju Avtomontaže, novi poslovni objekti v industrijski coni Stegne, novi študentski dom na Litostrojski. Ureditev Korotanskega naselja mora biti v sozvočju vseh dejavnikov na tem območju, od najbližjih sosedov do industrije v Stegnah in Litostroju. Nova ureditev celotnega območja mora prinesti občanom in vsem zaposlenim višjo kakovost bivanja in možnost razvoja na tem tako pomembnem industrijskem območju.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Poslanec, ki ima dve podjetji z blokiranimi računi, družba za financiranje pa mu visi tudi na domačem naslovu
Novice
49947 Ogledov2
Novice
49947 Ogledov2

Poslanec, ki ima dve podjetji z blokiranimi računi, družba za financiranje pa mu visi tudi na domačem naslovu

User One - 18. May, 2020 17:35

Gregor Židan, nadomestni poslanec, ki je prišel v parlament na listi SMC, danes pa se je od stranke poslovil, ne želi povedati, koliko je kralj odpadkov Martin…

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ
Novice
21209 Ogledov
Novice
21209 Ogledov

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ

User One - 5. April, 2020 10:20

Kaj bo o spremenjenih smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki od včeraj podpira nošenje zaščitnih mask v javnosti, rekel v.d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),…

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”
Ljudje
18400 Ogledov
Ljudje
18400 Ogledov

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”

User One - 30. March, 2020 15:38

"Največja napaka v ZDA in Evropi je po mojem mnenju, da ljudje ne nosijo mask," je v intervjuju za znanstveni portal Science dejal generalni direktor kitajskega centra…

Pogrešanega Elvisa (33) našli mrtvega
Črno
73 Ogledov
Črno
73 Ogledov

Pogrešanega Elvisa (33) našli mrtvega

skandal1 - 16. January, 2021 22:58

Policisti preklicujejo zaprosilo za objavo pogrešanega 33-letnega Elvisa H., saj je bila ta najden mrtev na območju Cerknice. Po do sedaj zbranih obvestilih smrt ni posledica kaznivega…

FOTO: Uf, slovenska influencerka pokazala bujni dekolte
Rumeno
56 Ogledov
Rumeno
56 Ogledov

FOTO: Uf, slovenska influencerka pokazala bujni dekolte

skandal1 - 16. January, 2021 19:57

»Vse kar sedaj potrebujemo, je ljubezen,« je na Instagramu obelodanila influencerka Lepa Afna, katere pravo ime je Lea Filipovič. Lepotička je včeraj 108 tisoč sledilcev razveselila še…

Hrvaško zjutraj streslo
Črno
126 Ogledov
Črno
126 Ogledov

Hrvaško zjutraj streslo

User One - 16. January, 2021 12:18

Hrvaška seizmološka služba sporoča, da je zjutraj, minuto pred 11. uro, spet treslo. Potres magnitude 3,5 je imel epicenter pri Petrinji, mestu, katerega staro jedro je 29.…