0 Deljenj 3637 Ogledov

Preučeval je Miloševićeve metode, pred glasovanjem o interpelaciji skozi zapis žuga upokojencu, kaj bo, ko se vrne domov

14. November, 2021 19:55
3637 Ogledov

Pisalo se je leto 2003, ko je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Primož Cirman zagovarjal diplomsko delo, katerega uvod citiramo v okvirju.

Večernje novosti: “Kako se lahko manipulira z narodom in kako se narod lahko zlorabi?

Slobodan Milošević: “Z dezinformacijami, demagogijami, izsiljevanji in podtikanji. To lahko natančno vidite pri tistih, ki z narodom manipulirajo.”

(intervju s srbskim predsednikom, januar 1989)

Citirana izjva je stara že več kot dve desetletji, skoraj toliko tudi diplomsko delo in priznati je potrebno, da je dolga doba Cirmana pretvorila v pravega profesionalca podtikanj. V soboto je spisal komentar, v katerem 68.letnemu podpredsedniku državnega zbora Branku Simonoviču, ki je bil tja izvoljen na listi upokojenske stranke in zastopa interese upokojencev, med vrsticami grozi, kaj ga čaka po koncu mandata, ko se bo vrnil domov. Neokusno.

Cirman je v komentar z zloveščim naslovom “Tudi Branko Simonovič se bo vrnil domov,” zapisal: “V tem popolnem razpadu sistema vrednot je poslanec, ki izda volivce zato, da se spremeni v glasovalni stroj, le najbolj vidni vrh ledene gore.” Kar je tudi nedemokratično, saj Cirman očitno ne pozna, zagotovo pa v Simonovičevem primeru ne upošteva 82. člena Ustave Republike Slovenije, kjer je izrecno navedeno, da so posanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

Vir: Ustava RS: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=USTA1

Cirmanov pritisk na poslanca je videti tudi časovno skrbno izbran, celoten zapis namreč ne pušča dvoma, da pisec na poslanca, o katerem so lani na istem portalu pisali, da ne namerava ponovno kandidirati, pritiska z grožnjami, da bo v lokalnem okolju po poslanski upokojitvi doživljal neprijetnosti, pred glasovanjem o interpelaciji zoper ministra za okolje Andreja Vizjaka.

In tukaj srečamo kar dva primera poprejšnjih ravnanj, ki kažeta, da je pisanje namenjeno doseganju drugih ciljev.

Prvi razkriva Cirmanov nrav, teden dni pred grožnjami Simonoviču je v komentarju zapisal: “SDS gre v posteljo z vsakim, tudi z levimi tajkuni.” Piše o tajkunu Bojanu Petanu, ki mu je služil skoraj vsa leta od zgoraj omenjene diplome, saj je v njegovem mediju z imenom Dnevnik praktično profesionalno odraščal. In ne zgolj to, Cirman je bil nadzornik Petana na Dnevniku. kot predstavnik zaposlenih v NS Dnevnika d.d.. Sedaj pa dela na portalu tajkuna Odlazka, ki je bil pravnomočno obsojen. Cirman je nekakšen skupni imenovalec tajkunov Martina Odlazka in Petana, saj je z obema tako ali drugače poslovno sodeloval. Zato je še bolj bizarno, da sodelovanje s Petanom očita Vizjaku, ki z novim zakonom o odpadkih posega v interese Odlazka, od katerega je Cirman odvisen.

Zadeva, okoli katere se v komentarju vrti Cirman, rušenje Andreja Vizjaka v pogovoru z njegovim bivšim delodajalcem tajkunom Petanom, avtorja očitno vznemirja že od objav na PopTV. Takrat so Cirman in ekipa analizo posnetka objavili skoraj sinhrono s 24ur oz. PopTV, čeprav se je večer prevešal v noč.

Posnetka strani 24ur in necenzurirano.

Tudi komentar, v katerem Cirman ostarelemu poslancu žuga, kaj bo, ko bo konec mandata in se bo moral vrniti v lokalno okolje, je nastal po objavi na 24ur. Simonovič se je zdel spomladi, ko so bile v zraku še KULovske sanje o prevzemu vlade, priročna tarča Evgeniji Carl, ki je osporavala njegovo diplomo in si polomila zobe na RTV Slovenija. In tudi tam ima Cirman odlične povezave, saj lahko njegova žena Petra Bezjak Cirman svojemu možu kot direktorica iz vrst zaposlenih na RTV tudi zagotovi, da je stalni komentator na RTV v oddajah Odmevi in Studio City. Za povrh pa skrajna levica še napade profesorja dr. Petra Gregorčiča, ker je dal v soočenju Odmevov pravo lekcijo vsebinsko puhlemu Cirmanu. Za skrajno levico je sodelovanje uglednega profesorja Gregorčiča v oddaji RTV  problem, ker jim z.navajanjem dejstev naliva čistega vina, ne pa hudi konflikti interesov Cirmana.

Na podtikanja je stavil že Milošević.

Več iz te kategorije