0 Deljenj 965 Ogledov
Petra Grajžl na vprašanja, ali pozna zakon o javnem naročanju, ni odgovorila. Posnetek z Igorjem Šoltesom, nesojenim direktorjem Uradnega lista, ki je to skušal postati s pomočjo politike, je objavljen na Facebook strani Komunale Brežice.

Pojasnila v.d. direktorice ARAO Petre Grajžl dajejo slutiti, da zakona o javnem naročanju ne pozna, predsednik UO napoveduje, kaj sledi

7. April, 2022 6:00
965 Ogledov

Novopečena v.d. direktorice Agencije za radioaktivne odpadke Petra Grajžl, ki je v prvih dneh po imenovanju preklicala razveljavitev razpisa za gradnjo skladišča za jedrske odpadke na Vrbini pri Krškem, očitno sploh ne pozna zakona o javnem naročanju. Spomnimo, Grajžljeva je nekaj dni po imenovanju preklicala odločitev predhodnika, da se ne odda posla konzorciju Rika, Kolektorja in CGP, saj je njihova cena projektantsko presegla za štirikrat. V številkah, projektanti so vrednost posla ocenili na 43 milijonov evrov, podjetja v lasti Janeza Škrabca, Stojana Petriča in Darija Južne so oddala ponudbo, težko kar 183 milijonov evrov. Sprejem takšne ponudbe bi bil sicer nezakonit, saj ga prepoveduje tudi zakon o javnem naročanju.

Da Grajžljeva očitno zakona sploh ne pozna, pa dajejo slutiti njeni odgovori, saj smo jo eksplicitno vprašali, ali je zakon prebrala, pa se je vprašanju ognila. Kakor tudi, da pozna lastnike vseh treh podjetij iz konzorcija, katerega ponudbo je kljub štirikratni ceni spet v igri, a pravi, da z njimi ni v kontaktu. Vprašanja in pojasnilo Grajžljeve objavljamo v celoti v okvirju.

Kaj Grajžljeva pravi o Škrabcu, Petriču in Južni

Spoštovana gospa direktorica Petra Grajžl,

danes do 16. ure prosimo za vaše odgovore na spodnja vprašanja:
– Ali poznate zakon o javnem naročanju?
– Kdaj ste izvedeli za zakon o javnem naročnaju, ali ste ga kdaj prebrali in s kakšnim argumentom ste sprejeli odločitev, da razveljavite sklep o neoddaji naročila za skladišče nevarnih odpadkov?
V skladu z ZDIJZ prosimo, da nam posredujete sklep, s katerim ste razveljavili neoddajo naročila in obrazložitev v celoti.
– Ali poznate gospoda Janeza Škrabca? V kolikor je odgovor da, od kdaj in v kakšnem odnosu sta? Kdaj sta se nazadnje videla? Kdaj sta bila nazadnje v kontaktu preko telefona (klic, sms prek sporočila ali katere od aplikacij)?
– Ali poznate gospoda Stojana Petriča?V kolikor je odgovor da, od kdaj in v kakšnem odnosu sta? Kdaj sta se nazadnje videla? Kdaj sta bila nazadnje v kontaktu preko telefona (klic, sms prek sporočila ali katere od aplikacij)?
– Ali poznate gospoda Darija Južno?V kolikor je odgovor da, od kdaj in v kakšnem odnosu sta? Kdaj sta se nazadnje videla? Kdaj sta bila nazadnje v kontaktu preko telefona (klic, sms prek sporočila ali katere od aplikacij)?

Odgovor Petre Grajžl objavljamo v celoti:

Spoštovano uredništvo portala Škandal24,

v skladu z vašimi vprašanji, podajam svojo izjavo.

Odločitev Agencije za radioaktivne odpadke je bila sprejeta v skladu z 90. členom ZJN-3.
Odločitev o razveljavitvi popravka odločitve o izidu javnega naročila je javen podatek in kot takšen dostopen vsakomur, in sicer na Portalu javnih naročil (JN000609/2021-B01).
Z nobeno od spodaj navedenih oseb nisem v kontaktu.

S prijaznimi pozdravi,

Petra Grajžl
V. d. direktorja

Dokument lahko preberete na dnu strani.

Nad delom agencije bdi upravni odbor, ki ga vodi Igor Osojnik, zato smo odgovore iskali tudi pri Osojniku. Vprašanja in pojasnila v okvirju objavljamo v celoti.

Predsednik upravnega odbora ARAO napoveduje, da bodo zahtevali dodatna pojasnila

Spoštovani,

Vprašanje: Ali ste bili člani UO ARAO seznanjeni z odločitvijo v.d.  direktorice, da bo razveljavila sklep o neoddaji naročila za skladišče za nevarne odpadke?
Odgovor: O izdaji “Odločitve o razveljavitvi popravka odločitve o izidu javnega naročila” sem bil ustno (neuradno) obveščen s strani v.d. direktorice gospe Petre Grajžel po izdani odločitvi. Z odločitvijo sem neformalno seznanil člane UO ARAO.

Vprašanje: Ali ste za takšno odločitev izvedeli, preden je bila gospa Grajžl imenovana za direktorico?
Odgovor: Z Odločitvijo sem bil neformalno seznanjen po njenem imenovanju in po izdaji “Odločitve o razveljavitvi popravka odločitve o izidu javnega naročila« (glej prejšnji odgovor).

Vprašanje: Ali ste se člani UO strinjali s tako odločitvijo? V kolikor niste bili seznanjeni ali se niste strinjali prosim za seznam vseh dejanj, ki ste jih ali jih nameravate v rokih izvesti, da preprečite oddajo posla za štirikratnik ocenjene vrednosti.
Odgovor: Člani UO ARAO bomo na prvi naslednji seji obravnavali sprejeto odločitev in od v.d. direktorice zahtevali podrobna pojasnila glede sprejete odločitve in ravnali v skladu s svojimi pristojnostmi. Moram pa povedati, da je UO ARAO glede prejete ponudbe za izbor izvajalca za gradnjo odlagališča o tem že razpravljal dne 28. 2. 2022 in sprejel odločitev, da glede na višino prejete ponudbe in odobren Investicijski program rev. E, ponudba ni dopustna.

V upanju, da sem vam odgovoril na zastavljena vprašanja vas lepo pozdravljam.

Igor Osojnik

Obrazložitev Petre Grajžl, objavljena na portalu javnih naročil.

Več o Petri Grajžl in poslu, katerega vrednost je odletela v višave, pa v članku na povezavi.


Več iz te kategorije