0 Deljenj 3691 Ogledov

Manipulator iz Foruma 21: Iz smrti v bolnišnici delal biznis, dokler ni sum padel na njegovo podjetje

13. June, 2018 7:00
3691 Ogledov

»Niso ga oživljali, ampak ubijali.« To je naslov iz Slovenskih novic v lasti idrijskega tajkuna Stojana Petriča, časopisa, ki popisuje smrt, nesrečo in tragedijo. Nad tem pa še: naš raznašalec. Raznašalca Slovenskih novic in sestrskega časopisa Delo je v šempetrski bolnišnici po poškodbi gležnja ubil dušikov oksidul, ki mu pogovorno, kako bizarno, pravijo smejalni plin. Petričeva medija sta iz dogodka ves mesec kovala dobiček, dokler ni preiskava suma za krivdo za nepotrebno smrt in celo še nekaj drugih usmerila v drugo podjetje iz poslovnega sistema, ki ga lastniško obvladujeta Petrič in njegova družina.

Slovenske novice so v člankih iskale krivca za smrt svojega raznašalca, dokler ni sum padel na podjetje iz imperija Stojana Petriča, ko so na vse skupaj pozabili in o tem nehali poročati. (foto: zajem zaslona)

Takrat je medijski oddelek Petričevega imperija popolnoma izgubil empatijo do umrlega raznašalca in njegove nepotrebne smrti. Še huje – iz družbe, v katero spadata Slovenske novice in Delo, smo izvedeli, da naj bi sam Stojan Petrič posegel v poročanje in pri takratnih odgovornih urednikih – uredniku Slovenskih novic Bojanu Budji in uredniku Dela Gregi Knafelcu – dosegel, da sta oba medija o tragediji nehala pisati! Blokada, embargo.

Petrič odgovornosti ne želi prevzeti

Še huje, citiramo Slovenske novice iz marca 2016, ko so besno iskali krivca za smrt raznašalca: »Bela cev s kisikom je bila priključena na modro cev za smejalni plin in modra cev s smejalnim plinom je bila priključena na belo cev za kisik. To naj bi bila po nekaterih trditvah glavna srž napake v napeljavi medicinskih plinov v novozgrajenem urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici, ki je prejšnji četrtek povzročila smrt 52-letnega Edvarda Gregorčiča. Odgovornosti zanjo se zdaj vsi otepajo, tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in direktorica bolnišnice Nataša Fikfak čakata, kaj bodo ugotovili kriminalisti. Ti so opravili nekaj razgovorov in zasegli dokumentacijo.« Kmalu po tem zapisu so utihnili. Informacije virov, da zato, ker je postalo osumljenec za nepotrebno smrt raznašalca Petričevo podjetje, smo želeli preveriti pri Stojanu Petriču. Od prvega marca letos, ko je dobil vprašanja, ki jih objavljamo v okvirju, do prvega junija, ko o tem pišemo, Petrič ni odgovoril. Ni zanikal.

Stojan Petrič pri Zoranu Jankoviću prevzema izvedbo novih gradbenih poslov v mestu. Prejšnja etapa Jankovićevih gradbenih podvigov je pod lupo organov pregona, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada in specializirani tožilci so spisali in 18. maja vložili obtožnico v primeru Stožice. Obtožnica naj bi bremenila devet oseb, med njimi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakiča.

Brišejo članke za nazaj

Še huje. Vprašanja, na las podobna tistim, na katera Petrič ni odgovoril, sta prejela tudi Budja in Knafelc. In se zavila v molk. Z Delove spletne strani pa so začeli izginjati celo že objavljeni članki. Posnetek ene od izklopljenih strani objavljamo spodaj.

Na Delu so članke za nazaj, v katerih so pisali o tragični smrti raznašalca, ko je sum padel na Petričev imperij, preprosto izbrisali. (foto: zajem zaslona)

Ostal pa je članek iz marca 2016 z naslovom, v katerem Delo že piše o sumu storitve kaznivega dejanja, v zadnjem odstavku pa je omenjeno tudi podjetje iz Petričevega imperija, Kolektor Koling: »Nadzor nad gradbeno-obrtniškimi deli je izvajalo podjetje Elita, projektantski nadzor pa podjetje Prima. Primopredajo so podpisali ministrstvo za zdravje kot naročnik, bolnišnica Nova Gorica kot uporabnica, izvajalec IMP, Kolektor Koling in CGP ter nadzorno podjetje Elita, so sporočili z ministrstva.«

 

Stojan Petrič ne zanika, pa tudi odgovornosti ne prevzema

Vprašali smo tudi Stojana Petriča, spodaj zapisujemo, kaj, a rekel ni ne bev ne mev. Čeprav si je dal spisati knjigo Damoklejev meč, nikoli ne bo velik gospod, ampak zgolj vidni član Foruma 21, ki mu vlada Milan Kučan. Veliki gospodje namreč prevzemajo odgovornost za svoja dejanja.

– Zakaj ste marca 2016, ko je zaradi tehnične napake na urgenci šempetrske bolnišnice umrl raznašalec Dela in Slovenskih novic, po prvih objavljenih člankih nadaljnje poročanje o zadevi takratnima urednikoma Dela Gregi Knafelcu in Slovenskih novic Bojanu Budji prepovedali poročati o nepotrebnih smrtih?

– Naši viri trdijo, da je prepoved poročanja nastopila, ko ste izvedeli, da so v bolnišnici izključili človeški faktor in s prstom pokazali na tehnično napako, saj je bila izvajalka del družba iz sistema Kolektor. Ali se, glede na ravnanje, čutite odgovornega za nepotrebno ugašanje človeških življenj?

– Ali drži informacija, da je tudi v letu 2017 na Kolektorjevem gradbišču ugasnilo življenje delavca, Vi pa svojim medijem o tragediji niste dovolili pisati?

– Zakaj? Ali niste sposobni prevzeti odgovornosti za svoja dejanja?

 

Več iz te kategorije