0 Deljenj 2861 Ogledov

Obraz, ki je v Šarčevem mandatu napredoval: Pijani kriminalist Mišo se je zapletel tudi v pretep, potrjuje policija!

1. February, 2019 13:37
2861 Ogledov
© facebook

Razkritje našega vira, da je kriminalist Mišo Radovančević skupaj s kriminalističnim kolegom konec minulega tedna skušal prikriti prometno nesrečo, ki sta jo v Ljubljani povzročila pijana, potem pa grozila lokalnim policistom, je potrdila tudi policija, o čemer smo pisali na povezavi.

Pretep v Tržiču potrjen

Danes razkrivamo, da so točne tudi informacije našega vira, da to ni prvi incident, v katerega se je zapletel Radovančević. Policija je pritrdila tudi navedbam, da se je kriminalist Radovančević pred časom v Tržiču zapletel v pretep. Pojasnilo Draga Menegalije, ki je potrdil, da je bila zoper Radovančevića po pretepu podana kazenska ovadba, objavljamo v celoti: “V povezavi z omenjenim dogodkom je kriminalist zoper znanega osumljenca na policiji podal kazensko ovadbo zaradi razlogov za sum storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe in kaznivega dejanja grožnje. V povezavi z istim dogodkom pa je ovadeni osumljenec zoper kriminalista podal kazensko ovadbo zaradi razlogov za sum storitve istovrstnih kaznivih dejanj, ki pa je bila odstopljena na Specializirano državno tožilstvo RS. Ker v omenjenem primeru ni bilo razlogov oz. osnove, zoper kriminalista niso bili podvzeti nobeni delovnopravni ukrepi.” Naš vir trdi, da so dogodek pometli pod preprogo, “ker Radovančević pripada pravi liniji, ki lahko ukaže in izvaja ukrepe, ki niso zakoniti”. Več lahko preberete na povezavi, na kateri so objavljena tudi vprašanja, ki smo jih že včeraj poslali Radovančeviću, a odgovorov nanje še nismo prejeli.

Povezave vodijo vse do Marjana Šarca, predsednika vlade

Sta pa Radovančevićeva policijska kariera in dogajanje v policiji po nastopu vlade Marjana Šarca, ki je za notranjega ministra imenoval Boštjana Poklukarja, ta pa je za generalno direktorico policije nastavil Tatjano Bobnar, za svojega svetovalca pa reaktiviranega policijskega upokojenca Francija Kregarja, vse bolj škandalozna.

Isti vir, ki nam je povedal že obe zgoraj navedeni informaciji o Radovančeviću, ki jima je pritrdila tudi uradna policija, nas je seznanil tudi z dejstvom, da je Radovančević po nastopu Šarčeve vlade in celotne zgoraj navedene nove policijske elite, ki vodi politiko notranjega ministrstva od lanskega septembra, napredoval v sam vrh kriminalistične policije. Po pričevanju našega sogovornika je bil imenovan za vodjo vseh enot za mednarodno kriminalistično operativo v Sloveniji. Na tem delovnem mestu pa je nadomestil prej omenjenega Kregarja, ki je tri mesece po upokojitvi pristal v novi službi svetovalca ministra Poklukarja in o katerem je Bojan Požar decembra lani zapisal, da “velja za skritega prišepetovalca predsednika vlade pri policijskih zadevah. Namreč, nanj opozarjajo naši viri, gre pa za Kamničana, ki mu je pred časom potekla pogodba o zaposlitvi na policiji, vendar mu je niso podaljšali, Šarec pa naj bi osebno posredoval pri ministru Poklukarju, da je Kregarja zaposlil kot posebnega svetovalca v svojem kabinetu, na ministrovo zaupanje“.

Kregar se javno redko pojavlja, vsem vpletenim pa na nek zanimiv način dela veliko uslugo tudi v teh dneh izvedena prenova spletnega portala policije, iz katere izginjajo oziroma postajo nedostopne stare fotografije.

Vir: Kriminalistka v stiski pisala Bobnarjevi, odgovora ni bilo, zato je vase uperila službeno pištolo

Tatjana Bobnar (na sliki levo, v sredini minister Boštjan Poklukar), ki se rokuje s psom, je na funkciji generalne direktorice policije zgolj lutka, trdi insajder. (Vir fotografije: http://www.mnz.gov.si)

Prava lutka je po pripovedovanju insajderja v celotni zgodbi nova generalna direktorica policije, saj po insajderjevih besedah prej omenjeni “vrh urada kriminalistične policije prek Francija Kregarja vodijo mimo Bobnarjeve. Ta je kot vodja policije več pisem dobila od kriminalistke Darje  Avbelj, ki se je nanjo obrnila po pomoč zaradi nepravilnosti v policiji, a je ni nihče iz vodstva sprejel in je pred kratkim naredila samomor s službeno pištolo. Generalna direktorica in minister sta okužena z informacijami in nista nič ukrepala. Sta ujetnika vodstva uprave kriminalistične policije oziroma Koroša in tihega svetovalca predsednika vlade Kregarja”.

Vprašanja o zadovoljstvu z delom notranjega ministra Poklukarja smo naslovili tudi na predsednika vlade Šarca. Kaj se bo dogajalo z Radovančevićem, preverjamo pri Bobnarjevi.

Po objavi članka smo prejeli odziv policije, ki ga objavljamo v celoti.

Po  razpoložljivih  podatkih  je bila kazenska ovadba zoper kriminalista na Specializiranem državnem tožilstvu RS zavržena že v 2017, zato tudi ni bilo nikakršne podlage za delovno pravne ukrepe zoper imenovanega.

V  Policiji  obsojamo vsako nedopustno ravnanje policistov tudi, če je bilo storjeno  v  prostem  času. Gre za kršitev Kodeksa policijske etike, ki med drugim  določa,  da  mora  policist  tudi  v  zasebnem življenju skrbeti za varovanje ter utrjevanje lastnega ugleda in ugleda policijske organizacije.
Opisana  dejanja pa pomenijo ne samo kršitev Kodeksa policijske etike ampak tudi ostale delovno pravne zakonodaje.

Zato je zoper oba kriminalista (ne glede na to, da gre za kršitve v prostem
času)  že uveden delovno pravni postopek zaradi zadnje prometne nesreče. Ta je  neodvisen  tako  od  kazenskega kot tudi prekrškovnega postopka. Višina oziroma vrsta delovno pravnega ukrepa pa bo odvisna od ugotovitev v končnem poročilu  o  celotnem  dogodku,  ki  ga  bo  na Generalno policijsko upravo posredovala  Policijska  uprava  Ljubljana, ki je omenjeno prometno nesrečo obravnavala.  Kriminalist,  povzročitelj  prometne  nesreče,  bo svoje delo nadaljeval znotraj Uprave kriminalistične policije.

Policija  je  kot  organ  v  sestavi  neodvisna  pri  svojem  delu  in vseh kadrovskih odločitvah.

Tako  nikakor  ne drži, da bi minister za notranje zadeve ali kdorkoli drug vplival  na  premestitev  imenovanega  kriminalista. To izhaja že iz samega datuma  premestitve  kriminalista,  ki  je  bila izvršena 3. maja 2018 – po odhodu  njegovega  predhodnika  –  in  to še v času pred imenovanjem novega ministra.

V policiji ni lutk v rokah drugih, nikakršnih ujetnikov, niti tretjih oseb, ki  bi  vodile  Policijo in Upravo kriminalistične policije, kot navajate v članku.  Policijo in posamezne urade in službe vodijo osebe, ki jih z imeni in priimki predstavljamo na spletni strani policije in nihče drug.

Generalna  direktorica  policije,  mag.  Tatjana Bobnar, ni prejela nobenih pisem s strani imenovane kriminalistke.

Pisanja  o določenih nepravilnostih v policiji (vendar ne o kriminalistični policiji),  ki jih je v preteklosti pošiljala kriminalistka, so obravnavali policisti  Sektorja  za  notranje  preiskave  in  integriteto  na Generalni policijski  upravi  ter  tudi  na koprski policijski upravi. V tej zvezi so izvajali  notranjevarnostni  postopek  na  podlagi  Pravilnika  o  notranji varnosti  v  policiji  ter  zbrali potrebna obvestila. V notranjevarnostnem postopku niso ugotovili, da bi bile navedbe kriminalistke resnične.

Potrebno je jasno poudariti, da policija vsako tovrstno prijavo jemlje zelo resno. Policisti Sektorja za notranje preiskave in integriteto na Generalni policijski  upravi  v  takšnih  primerih  vedno  izvajajo notranjevarnostni postopek  na  podlagi Pravilnika o notranji varnosti v policiji. V primeru, da  bi  ugotovili  sum  kaznivega dejanja, pa bi takoj o tem tudi obvestili Specializirano  državno  tožilstvo,  ki  je pristojno za preiskavo kaznivih dejanj, katerih so osumljeni policisti.

Na  koncu  dodajamo  še,  da  je bila spletna stran policija.si prenovljena izključno  zato,  da  bi bolje služila uporabnikom, njihovemu informiranju, med  drugim  tudi  zato,  da  lahko  na  njej objavimo uradne in preverjene informacije,  ki  demantirajo  lažnive  in  neresnične navedbe, kot so bile številne trditve v vašem članku.

S spoštovanjem

Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete

Več iz te kategorije