0 Deljenj 282 Ogledov

Noro! Kaže, da so državno podjetje oškodovali za 312 tisoč evrov, prihodnji teden zaslišanje osumljenega, državna firma, ki jo vodi vidni član SMC, pa o poslovni skrivnosti

10. oktober, 2019 9:11
282 Ogledov

Podjetja s področja Šentjaža pri Dravogradu se je po pripovedovanju našega vira pred časom neupravičeno priklopilo na eletrično omrežje in mimo pravil porabilo za več sto tisoč evrov energije. Šlo naj bi za podjetje MIHEU, termična in strojna obdelava kovin, d.o.o., ki ga zastopata prokuristka Helena Miheu in direktor Aleš Prikeržnik. Odkrili naj bi jih decembra lani, Milena Trbulin iz PU Celje pa je sporočila, da so policisti Policijske postaje Dravograd so meseca februarja letos podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Velike tatvine zoper pravno in odgovorno osebo podjetja z njihovega območja. Kazensko ovadbo so podali na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.”

Čeprav naši viri trdijo, da so policisti že decembra obiskali sedež podjetja, Trbulinova piše: “Hišne preiskave niso opravili in tudi prostosti niso odvzeli nobeni osebi.” Na pojasnila, ali so obiskali sedež podjetja, še čakamo.

Vodja slovenjgraškega tožilstva, višja državna tožilka Branka Čas, je pojasnila, da “se zadeva, ki se nanaša na dužbo MIHEU, nahaja v fazi predkazenskega postopka
pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu, zato se za vse nadaljnje informacije obrnite na navedeni naslov.

Predsednica slovenjgraškega okrožnega sodišča Petra Čas je povedala, da naj bi višina protipravno pridobljene koristi znašala 312.113,82 evrov. Zahtevo za preiskavo je sodišče prejelo 27.6.2019, postopek na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu je bil uveden na zahtevo Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu. Časova pojasnjuje: “Postopek je v fazi odločanja o uvedbi preiskave (t.i. predkazenski postopek). Sodišče je za 14.10.2019 razpisalo narok za zasilšanje osumljenega. Po zaslišanju vseh osumljenih bodo izpolnjeni pogoji za izdajo sklepa, s katerim preiskovalni sodnik odloči v o predlogu ODT za uvedbo preiskave.”

Nadvse nenavadna pa so ob vseh ostalih uradnih pojasnilih pojasnila Elektra Celje, ki je sicer podjetje v večinski državni lasti, in ga vodi direktor Boris Kupec, ki je leta 2014 kandidiral na listi SMC.

Predstavljamo kandidatke in kandidate 5. volilne enote (Celje): Anita Koleša, Margareta Guček Zakošek, Janja Sluga, Hana…

Gepostet von Dr. Miro Cerar am Dienstag, 1. Juli 2014

Za lažjo predstavo objavljamo v celoti vprašanja, ki so jih prejeli, in pojasnilo, ki ga je spisala vodja kabineta uprave Elektro Celje Maja Ivančič.

Spoštovana,

v skladu z ZMed bi radi preverili naslednje informacije, ki se tičejo Elektra Celje:
– Ali drži, da je Elektro Celje pred nekaj meseci zaznalo zlorabo s strani podjetja s sedežem v Šentjažu pri Dravogradu?
– Za kakšno oškodovanje gre (trajanje povzročanja škode, količina nezakonito porabljene energije)?
– Kakšna je približna višina škode, povzročena družbi Elektro Celje?
– Kako ste ukrepali?
– Ali je to prvi tovrstni primer oškodovanja? V kolikor ni, prosimo za informacije o ostalih primerih od leta 2010 naprej.
– Ali drži, da gre v omenjenem primeru za podjetje Miheu?

Pojasnila Ivančičeve:

Spoštovani,

V nadaljevanju vam pošiljamo odgovor na vaše vprašanje:

Družba Elektro Celje je pogodbeni izvajalec opravljanja gospodarske javne službe distribucije električne energije. Ena izmed naših nalog je tudi preprečevanje in odkrivanje neupravičenega odjema električne energije. Naloge opravljamo skladno z zakonodajo in s podzakonskimi akti. Postopke kontrole odjema električne energije in ugotavljanje neupravičenega odjema izvajamo skladno s predpisi, ki so definirani za to področje. V primeru suma neupravičenega odjema, služba za dostop do omrežja in števčne meritve, na podlagi analiz omrežja, odkriva povečane izgube električne energije. Pri nadaljnjih analizah se ugotavlja ali gre za dlje časa trajajoč neupravičeni odjem, katere skladno z internimi akti prijavljamo pristojni policijski postaji. V službi za obračun omrežnine na podlagi ugotovitev pripravimo informativni izračun neupravičenega odjema po 57. in 58. členu Splošnih pogojev za dobavo in odjem električne energije. Na podlagi tega z odjemalci sklenemo izvensodni dogovor o poplačilu neupravičenega odjema, katerega odjemalec mora v celoti izvrševati. V kolikor odjemalec v celoti izpolni obveznosti iz medsebojnega dogovora, družbi Elektro Celje ne nastane nobena poslovna škoda.

Ker gre za medsebojno zavezujoče dogovore, katerih vsebina predstavlja poslovno skrivnost, vam ostalih podatkov žal ne moremo razkriti. Na leto beležimo več deset primerov neupravičenega odjema, katere rešujemo v skladu z dogovori, oziroma pred pristojnimi sodnimi organi, v kolikor do dogovorov ne pride.”

 

Mogoče vas bo zanimalo

Čudno dogajanje na gladini, ribič klical gasilce, prišla tudi policija
Novice
5 Ogledov
Novice
5 Ogledov

Čudno dogajanje na gladini, ribič klical gasilce, prišla tudi policija

User One - 23. oktober, 2019 22:22

Čudno dogajanje v jezeru oziroa ribniku pri Domžalah je sinoči vznemirilo celo vrsto ljudi. Ob 17.21 je ribič na jezeru Florida v naselju Želodnik, občina Domžale, opazil…

Grozno nesreča pri delu z elektriko
Črno
55 Ogledov
Črno
55 Ogledov

Grozno nesreča pri delu z elektriko

User One - 23. oktober, 2019 21:30

Ob 16.00 je Na Trati XIV v Kočevju delavca je pri opravljanju vzdrževalnih del stresel električni tok, javlja uprava za zaščito in reševanje. Oseba je utrpela hude…

Pogrešajo 14-letnika iz Ljubljane
Črno
31 Ogledov
Črno
31 Ogledov

Pogrešajo 14-letnika iz Ljubljane

User One - 23. oktober, 2019 20:05

Svojci pogrešajo 14-letnega Anela Sijarića iz Ljubljane. Anel je visok 172 centimetrov, suhe postave, rjavih oči ter kratkih rjavih las. Nazadnje so ga videli v Ljubljani, ko…

Več iz te kategorije